Jurnal de bord

Rusia, Crimea și Vestul sau cît valorează de fapt un tratat

steag-rusia-soldatUcraina poate să-și ia adio de la Crimea. Acest lucru a devenit clar în momentul în care trupele rusești au invadat peninsula. Rușii au considerat întotdeauna că aceasta le aparține și au tolerat apartenența ei la Ucraina atîta timp cît frații lor estici făceau ce li se spunea.

Puțini se așteptau ca revoluția din Ucraina să aibă sorți de izbîndă. Ucrainenii însă au demonstrat că știu să lupte pentru ceea ce vor și acest lucru i-a costat scump.

Răspunsul de la Moscova nu s-a lăsat așteptat. E doar o chestiune de timp pînă Crimea va fi anexată Federației Ruse. Și lucrurile s-ar putea să nu se oprească aici. E clar – ucrainenii sînt singuri în această luptă.

Nici Europa și nici SUA nu vor interveni, pentru că nimeni nu vrea să riște un război. Toate pactele, alianțele și declarațiile siropoase stau în picioare doar pînă în momentul în care una din marile puteri are de suferit.

Cît valorează un tratat?

Fiecare țară își urmărește propriul interes. Americanii vor continua să trimită trupe prin țările petrolifere sub pretextul armelor biologice și a nucleelor teroriste, în timp ce Rusia va continua să-și consolideze și să-și protejeze zonele de influență.

harta-populatie-ucrainaIar Ucraina a fost întotdeauna sub influență rusească. Să încerci să iei Rusiei Ucraina e ca și cum te-ai băga în bîrlogul ursului și i-ai zice să nu mai bage mîna în stupul cel mare și mieros.

Cel mai îngrijorător însă e faptul că scenariul se poate repeta oricînd și în altă parte. Pretextul cu protejarea etnicilor ruși poate fi aplicat oriunde.

Această scuză nici măcar nu trebuie să fie credibilă, e suficient să fie acolo. Cine ar interveni dacă trupele rusești ar intra mîine în Republica Moldova? Vă spun eu – nimeni.

Marii jucători ai lumii ar trece la fapte doar în momentul în care o acțiune de acest gen le-ar afecta direct interesele militare sau economice. Restul sînt povești și declarații de pus în ramă.

Ceea ce face Rusia acum demonstreză că lucrurile nu s-au schimbat prea mult din 90 încoace și că pe un mastodont de această talie îl doare fix în cot de gărdulețele internționale, iar delarațiile și alianțele contează doar acolo… pe hîrtie.

Sursă foto 1 2

2 Comments

  1. Si eu cred ca si noi ar trebui sa fim mai ponderati in declaratii. La ora actuala izbucnirea unui razboi ar fi letal pentru Romania.

  2. Izbucnirea unui război între Rusia și o altă forță importantă ar fi letală pentru toată lumea. Sper să nu se ajungă acolo, dar nici felul în care decurg lucrurile acum nu e normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button