Printre cuvinte

Diferenţa dintre a curvi şi a preacurvi…

Diferenţa dintre cei doi termeni nu se referă la un grad de comparaţie

Am aflat recent care este diferenţa dintre a curvi şi a preacurvi. Conform DEX-ului cele două sunt sinonime, primul fiind o formă învechită a celui de-al doilea termen. Prin urmare a trebuit să studiez problema mai adânc.

Ştim cu toţii că una din cele 10 porunci spune „să nu preacurveşti”. De aici şi interpretarea unora care spun că e interzis să prea-curveşti, prin urmare aşa puţin, din când când… se poate. Ei bine, diferenţa dintre cei doi termeni nu se referă la un grad de comparaţie.

Adică dacă iubeşti între 2 şi 7 femei de-a lungul vieţii – curveşti, tot ce e peste 5 intră automat la categoria preacurvie, iar cei care depăşesc 15 partenere merg direct spre porţile Iadului pentru suferinţă eternă. Nici nu vreau să mă gîndesc la ce-i aşteaptă pe cei care o fac cu mai mult de un partener odată.

Biblia spune următoarele:

Preacurvia este orice relaţie sexuală în afara căsătoriei în care este implicată cel puţin o persoană căsătorită, altfel spus preacurvia este acelaşi lucru cu adulterul.

Curvia este orice relaţie sexuală în care sunt implicate persoane ce nu fac parte dintr-un legământ de căsătorie.

Prin urmare doar căsătoria e cadrul legal pentru relaţiile sexuale, iar singurul scop al acestora trebuie să fie procrearea. Sexul de dragul plăcerii este interzis pentru că spurcă patul conjugal şi vă otrăveşte mintea şi trupul.

Biblia merge chiar mai departe şi spune că „oricine se uită la o femeie ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui”. (Mat 5:27-28) Bănuiesc că aici putem include şi revistele gen FHM, Cosmopolitan sau Penthouse, canalele TV deşucheate şi pornografia de pe internet.

Feriţi-vă şi de medicii urologi şi ginecologi, de centrele de planning familial şi de metodele de contracepţie pentru că acestea sunt lucurile cu care operează diavolul. Pocăiţi-vă păcătoşilor, desfrânaţilor şi preacurvarilorcăci Dumnezeu va judeca pe curvari şi pe preacurvari”. Sfârşitul este aproape, apocalipsa stă pe vine!

Sursă foto

25 Comments

 1. biblia spune ca sexul este un mare pacat….medicina spune – sexul este tratament pentru 90% din bolile frecvente
  biblia spune sa nu curvim….medicina zice – e mai bine sa previm boala decit sa o tratam…
  iaca asa… e greu de ales intre biblie si medicina…

 2. Foarte inspirat comentariul, Maria! Dacă era să urmăm întocmai învăţăturile biblice, credeam în continuare că pămîntul stă pe 3 broaşte ţestoase în centrul universului. Aşa că pentru mine alegerea e simplă 🙂

 3. ba sa’mi fie cu pardon dar biblia nu zice ca sexul ar avea doar scopul procrearii(citeste cantarea cantarilor-poezie erotica/nu romantica,ci erotica/ orientala).si ca azi medicina zice ca sexul e sanatos-nu zic ca nu’i asa-dar in vremea cand oamenii se spalau o data pe saptamana si atunci cu apa dintr un singur put in desert…sa zicem ca nu era asa de „sanatos” a practica sex inclusiv cu sotia/sotul….cat despre curvie/preacurvie,multumesc de definitii-mereu am crezut ca inseamna acelasi lucru-azi am aflat ca nu:D

 4. Kammy, de acord – poate că pe vremuri sexul era o practică ceva mai „riscantă”. Între timp s-au inventat metode contracepţie, cabinete de planning, băi cu apă caldă 🙂

  Vremurile trec, oamenii se schimbă, învăţăturile bisericii rămîn neschimbate…

 5. Distinctia intre cele 2 cuvinte a fost facuta clar. Parerile de dupa sunt in mare ok, mai putin faptul ca sexul este strict pentru a concepe urmasi si fraza cu ginecologia la fel.

  Este un verset in Biblie care spune sa pastram patul curat. Daca ne uitam in context [Evrei 13], observam ca patul devine necurat in momentul in care curvim sau preacurvim. Asta e ce spune Biblia.

  In legatura cu ginecologia, cred ca este bine ca putem supraveghea sarcina femeilor, reusind astfel sa aducem un copil sanatos pe lume.

  Pentru cei care au spus ca le este greu sa aleaga intre Biblie si altceva, le sugerez sa il aleaga pe Dumnezeu.

 6. Mary, ai citit Biblia? Eu am citit-o si nu am gasit un loc unde sa spuna asta. Sexul in afara casatoriei insa este altceva, cred ca iti dai seama si tu, chiar daca poate nu iti place.

  In loc sa alegi intre Biblie si medicina, iti recomand sa il alegi pe Dumnezeu. Si pentru ca stim ca Biblia este Cuvantul Lui, te invit sa o citesti. Nu in ultimul rand, iti recomand sa mergi cat mai des la doctor, la controale si sa ai o viata sanatoasa!

 7. Whiteman, iti pun o intrebare retorica: unde ai vazut tu in Biblie ca pamantul sta pe 3 broaste testoase?

  Daca nu stiai, printre altele, in Biblie scrie ca exista munti sub ape [oceane], fapt descoperit de cateva sute de ani doar.

 8. fratilor vorbim multe stim multe dar facem f putine.
  daca punem in aplicare invataturile biblice vom avea raiul sigur. dar omul are indoieli mereu cu privire la ce spune Dumnezeu asa s-a intamplat si in Eden.
  Ar fi prielnic sa credem ce spune cel ce ne-a creat.

 9. „…si daca o nevasta isi lasa barbatul si ia pe altul de barbat, preacurveste!” Marcu 10:12 cea mai explicita definitie a preacurviei!

 10. Nu am găsit nicăieri în Biblie că pământul s-ar sprijini pe broaște țestoase…dimpotrivă din Iov capitolele 37, 38 40(considerată a fi cea mai veche carte din Biblie) sunt fapte la care nici până azi oamenii de știință nu le găsesc explicații, iar din Proverbele lui Solomon scrise cu vreo 2400-2500 de ani în urmă reiese clar ca pământul e rotund vezi Proverbe 8 cu versetul 31.Pentru mai multe legături dintre Biblia scrisă cu mii de ani în urmă și zilele noastre ar fi interesant de vizionat pe Youtube cele șapte semne ale Apocalipsei subtitrat în limba romana https://www.youtube.com/watch?v=EpfJG_rdGLs

 11. Da biblia trebuie citita si recitita, caci de fiecare data descoperi sfaturi pt. viata noastra si comportamentul nostru de zi cu zi in societate.

 12. „Feriţi-vă şi de medicii urologi şi ginecologi, de centrele de planning familial şi de metodele de contracepţie pentru că acestea sînt lucurile cu care operează diavolul.”-??????????

  totusi………credeam ca traim in secolul 21

 13. Hei , oameni buni daca stau si ma gandesc putin la cele spuse am si eu cateva intrebari logice si nu numai ( eu am citit Noul Testament ) sunt crestin in toata regula.
  Mai de mult , adica la inceput ( Geneza) Dumnezeu a spus ca sexul este pentru creerea oamenilor (Corect) dar a a spus ca nu are importanta daca fac sex cu sora mea (corecta si asta) iar acuma noi luam din Vechiul numai un fragment.
  In ziua de astazi Dumnezeu a spus „Totusi, din pricina curviei, fiecare barbat sa-si aiba nevasta lui, si fiecare femeie sa-si abia barbatul ei”
  Acuma intrebarea mea este (pentru cine a scris asta si nu numai) Tu faci sex cu nevasta ta numai cand vrei sa faci copii ?

 14. Cum e cu faptul ca in Vechiul Testament chiar si unii mari profeti – David, de pilda – aveau mai multe sotii? De unde s-a ajuns la idealul de monogamie aparat cu atata indarjire in crestinismul de azi? (cu toate insatisfactiile care rezulta de-aici…)
  Si… cand una din sotii nu putea sa procreeze, cum era cand sotul se culca cu o roaba, ca ea sa-i nasca copii?… era preacurvie sau nu?…

 15. Medicina spune ca sexul este sanatos in cadrul familial.. Daca ar fi atat de sanatos inafara lui, de ce apar tot felul de boli transmise pe cale sexuala si avorturile se inmultesc pe zi ce trece? Iar faptul ca te pastrezi curat pentru partenerul tau care iti va fi alaturi toata viata este o onoare si asa ar trebui sa fie pentru toti. Dumnezeu a dat poruncile astea pentru ca ne iubeste dar uite ca Satan a reusit sa-si bata joc de multi tineri pana acum si nu numai.

 16. Cu privire că relatia intimă din căsătorie este doar pentru procreare, citiți versetul de mai jos și înțelegeți că nu e numai pentru procreare.

  [BVDC – Biblia Versiunea Dumitru Cornilescu]

  1 Corinteni 7:5
  Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decît doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăş, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpînirii voastre.

  [BVA – Biblia Versiunea Actualizată]

  1 Corinteni 7:5
  Să nu vă refuzați unul altuia îndeplinirea datoriei de soț în ce privește relațiile intime, exceptând cazul în care ați decis împreună ca pentru un (scurt) timp să vă dedicați postului și rugăciunii. Apoi, ca să evitați ispita Satanei care exploatează lipsa voastră de autocontrol, să aveți din nou relații sexuale (normale).

 17. eu nu am inteles un lucru: unde scrie in Biblie ca „curvie” inseamna „relatie intima premaritala”. pt ca in DEX scrie asa:
  a curvi = A avea relații sexuale numeroase cu diferite persoane.

  nu sustin ca dex-ul e cea mai sigura sursa de informatii justificata, dar nu am gasit in Biblie definitia „curviei”

 18. Osea 4: 13 :”De aceea**, fetele voastre curvesc şi nurorile voastre sunt preacurve.”

 19. Buna ziua .
  Domnule, daca nu cunoașteți cum este scris în original DIN Exod 20 de ce va place sa ma amestecați unde cunoștințele voastre sunt sub nivelul de începător. In original este scris….Sa nu comiti adulter ……si nu „preacurvie „. Acest cuvânt este inventat de creștini dar nu are Nici o legatura cu traducerea corectă. Im Iudaism un bărbat însurat poate avea realti sexuale doar cu o femeie nemaritata si nu cu una măritată.
  Dacă ambii sunt căsătoriți atunci sa încălcat legea si trebuiau judecați împreună si nu separați. Vedem ca cine a scris aceea întâmplare cu femeia care a fost prinsă în adulter si Isus a spus celor care au adus-o în fața lui , „Cel ce nu are păcat sa arunce primul cu piatra ” nu a știut legea iudaica , p pentru aceea fapta trebuiau adusi amândoi, adică bărbatul si femeia sa fie judecati so nu doar femeia. Dacă cercetezi vei vedea minciună…..

 20. Din Biblie se vede clar ca femeuia este o tinta si poruncile nu se adreseaza la femei!
  porunca a 10-a> Sa nu poftesti femeia aproapelui tau!
  matei cap 5>oricine se uită la o femeie ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui

  isus „spune” ca o femeie curva poate fi omorata cu pietre!! dar sa arunce cel fara pacat,
  Apoi a asteptat sa plece toti desenend pe nisip sii> sii a ramas singur cu ea!

 21. Dacă citești toate cele scrise în biblie despre subiectul sexualitate descoperi că era practicat și pentru plăcere și pentru reproducere. Sarai și Avraam, deși Sarai era (stearpă) infertilă și aveau aproape 100 de ani nu au renunțat la relațiile sexuale. La fel și Iisac și Rahela.

 22. Dragii mei dacă tot se tot spune că atunci când doi casătoriți fac Sex, (dragoste) in termenii religioși devin una! Păi spunețimi David care a avut 6 soții , cum era el una cu toate cele 6! Sau a fi după voia Domnului este ca să iei de nevasta şi pe următoarea că să nu preacurvesti?
  Biblia spune clar chiar în Geneza căci cei doi vor deveni una!
  Cum se face că Biblia relatează oameni cu mai multe soții şi zeci de fii!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button