Jurnal de bord

Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta)

Primul nostru concediu în calitate de părinți a fost în iunie 2019 în Creta. Ilinca avea atunci 8 luni. Eram părinți fără experiență, așa că nu am călătorit prea mult pe insulă, deși ne-ar fi plăcut. La finalul sejurului ne-am promis că vom reveni pentru a explora frumusețile din Creta.

Cinci ani mai târziu am revenit în Creta, în ceea ce a fost primul nostru concediu în patru cu Ilinca și Matei (care avea deja 1 an). Ne-am cazat la Pearl Beach hotel în orașul Rethymno, unde am avut demipensiune.

Bagajele și zborul

Am avut zbor de noapte în ambele direcții. Cu o săptămână înainte de plecare cei de la Hi Sky au modificat orele de zbor. Ne-am pomenit cu zborul dus aproape de miezul nopții și cel întors pe la 3 dimineața. Noul orar de zbor însemna de asemenea că pierdeam o zi de cazare la hotel.

Am avut zbor de noapte în ambele direcții. Călătoria a fost lungă și obositoare. Ilinca a făcut o intoxicație alimentară în drum spre Creta.

Singurul avantaj în a călători noaptea cu copii mici este că sunt șanse mai mari ca aceștia să doarmă pe drum. Călătoria noastră de acasă până la cazare a durat în jur de 8 ore. Am ajuns la hotel la 5 dimineața rupți de oboseală. Ne-a luat aproape o zi să ne revenim. Același lucru s-a întâmplat și la întoarcere.

Ne-am bucurat că am ajuns în siguranță și cu bagajele întregi. Cei de la hotel au fost înțelegători și ne-au oferit un late checkout în ultima zi (pentru a compensa modificarea programului de zbor).

Hotelul și locația

Pearl Beach este un hotel de 4 stele care se află în același complex cu Aegean Pearl – un hotel de 5 stele. Experiența noastră acolo a fost bună. Am primit o cameră cu pat dublu și două paturi simple. Am avut incluse în preț un frigider micuț, un seif și aerul condiționat pe care l-am pornit doar o dată, deoarece camera a fost destul de răcoroasă.

Masa a fost variată și decentă. N-am avut parte de vreo experiență culinară în meniul de demipensiune. Am comandat însă de câteva ori din meniul à la carte și acolo nivelul a fost diferit. Într-o zi am mâncat la ei cea mai bună doradă grill din viața mea. Explicația era simplă – meniul à la carte se gătea în bucătăria hotelului de 5 stele. Ca să vezi cât de mult contează o stea în plus.

La Resmo Medi Resto & Bar am mâncat cea mai bună doradă grill din viața mea. A fost gătită în bucătăria hotelului de 5 stele.

Hotelul e chiar peste drum de plajă. Zona e relativ liniștită, traficul nu e deloc aglomerat, iar în apropiere sunt o mulțime de taverne și magazine.

Plaja și marea

La acest capitol lucrurile ne-au cam dezamăgit în această călătorie. Plaja din Creta este în cea mai mare parte un amestec de nisip și pietre. Știam acest lucru din prima călătorie, așa că am mers acolo echipați cu papuci de scăldat cu talpa tare. Problema în Creta nu e plaja, ci insula în sine.

Creta e o insulă expusă vânturilor din nord. Meltemi e un vânt puternic și uscat care suflă dinspre Marea Egee de la mijlocul lunii mai până pe la mijlocul lui septembrie. În zilele bune ai o briză plăcură. În zilele proaste ai rafale de peste 30 km/h, din cauza cărora efectiv nu poți intra în mare.

Creta e expusă vânturilor din nord. În zilele bune ai o briză plăcură. În zilele proaste efectiv nu poți intra în mare. În timpul sejurului nostru, patru din șapte zile au fost vântoase.

În timpul sejurului nostru, patru din șapte zile au fost vântoase. Am închiriat o mașină și am căutat plaje prin golfulețe care să fie ascunse de valurile mari din nord. Am reușit într-o oarecare măsură. Dar știți cum e, orice deplasare cu copii mici este un efort mare. Și parcă nu-ți vine să faci acest lucru în concediu unde mergi să te odihnești.

Pe lângă vântul puternic, insula era lovită de un val puternic de căldură care a provocat incendii în partea de sud. De aceea am renunțat să mai mergem la plaja Prevelli. Am reușit să vizităm doar Elafonissi, celebra plajă cu nisip roz din vestul insulei care e recomandată în special pentru copii.

Plaja a fost faină, apa cristalină, nisipul roz doar pe alocuri. Dezavantajul locației este că are foarte puțină umbră, iar dacă nu ajungi dimineața devreme nu mai găsești șezlonguri. Plaja este în general aglomerată și vântoasă (ca tot restul insulei). Pe scurt, ne-a plăcut, dar nu am mai merge.

Costuri și prețuri în Creta

– Prețul sejurului cu zbor din Cluj, cazare și demipensiune: de la 2000 euro

– Închiriere mașină: de la 35 euro pe zi

– Masă cu fel principal și băutură: în jur de 20 euro/persoană (50 euro/familie)

– Închiriere șezlong: 7-10 euro în zonele obișnuite, 15-20 euro pe plajele mai speciale

În acest an, prețurile din Grecia au crescut în medie cu 25%. S-a modificat puțin și abordarea restaurantelor. Pe vremuri primeai apă și ceva de ronțăit din partea casei. Lucrul acesta nu prea se mai practică. Am plătit pentru apă peste tot unde am mâncat (în jur de 3 euro sticla de 1.5 litri). Am primit însă de fiecare dată la final un mic desert din partea casei, mai ales că eram cu doi copii.

Pe scurt, nu cred că mai revenim în Creta. Viața e prea scurtă și Grecia are suficiente insule de explorat pentru a reveni într-un loc care nu ni se potrivește.

Concluzii de tată după un sejur la mare cu doi copii

Nu ne așteptam să ne fie ușor. Totuși, viața a reușit să ne surprindă. Ilinca a făcut o intoxicație alimentară în drum spre Creta. Nu știm sigur de la ce. În aeroport i s-a făcut rău și a vomat de mai multe ori pe drum, iar în zilele următoare a fost foarte slăbită. Am reușit să o punem pe picioare cu siropuri și dietă.

Matei a fost în concediu în aceeași notă ca acasă: nerăbdător să exploreze lucruri noi, bucuros să meargă în patru labe și să bage în gură tot ce i se părea interesant. În cele șapte zile de concediu am avut cumulat vreo două ore în care am stat liniștit pe plajă. În rest, am fost cu ochii în patru pe copii.

Ceea ce m-a făcut să ajung la următoarele concluzii:

– concediile cu copii mici ar trebui să fie considerate vechime în muncă în condiții vătămătoare (din alea pentru care primești lapte și te poți pensiona mai devreme)

– dacă mergi în concediu cu mai mult de un copil sub 5 ani, vechimea crește proporțional

– la întoarcere din concediu părinții ar trebui să beneficieze de câteva zile de odihnă pentru a-și reveni de la concediu, pentru cazuri grave se pot acorda ședințe la psiholog

Notă: cele de mai sus nu se aplica celor care merg cu bone, bunici, nași etc.

4 Comments

  1. Si noi am ales anul acesta Creta. Noi am fost lângă Heraklion, la Cactus Beach resort, 4 stele, all inclusive. Ne-a plăcut tot: hotelul si activitatile pt copii, aquaparkul, mâncarea, plaja – cu nisip fin, vântul – pentru ca făcea valuri și pt Emma (fiica noastră de 6 ani) era adrenalina! Și noua ne-au plăcut valurile!
    Am ales sa mergem sa vizitam doar o după amiaza, pentru ca nu doream sa repetam experienta din Egipt cu 5 din 7 zile cu excursii…oboseala, etc.
    Acum ne-am reîntoarce, dacă s-ar putea.
    Ne-a plăcut mult!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button