Jurnal de bord

Călătorie de familie în Sicilia, Italia: impresii, recomandări, costuri

4 destinații de vizitat în 4 zile: Catania, Taormina, Siracuza, muntele Etna

Teatrul Grec din Taormina
Teatrul Grec din Taormina în prim plan. În stânga sus Marea Ionică. În dreapta orășelul Taormina. Pe fundal muntele Etna

La finalul lunii martie am fost în prima noastră călătorie de familie de la începutul pandemiei. După 2 ani în care nu am explorat locuri noi, după o iarnă lungă ce nu părea să se mai termine, am decis să facem o excursie pe insula Sicilia din Italia. Criteriile noastre au fost simple: ne doream o locație cu vreme caldă, cu zbor accesibil și direct din Cluj-Napoca.

Transport

Inițial am optat pentru Malta, dar Wizz Air a anulat toate zborurile spre această destinație până la mijlocul verii. Următoarea pe listă a fost Sicilia, care e puțin mai la nord. Finalul lunii martie nu e cea mai bună perioadă pentru a face o vizită acolo, dar nu aveam răbdare să mai așteptăm până în mai-iunie.

Preț bilete Wizz Air 2 adulți + copil: 1100 RON

Transferul de la și spre aeroportul din Catania se face cu un autobuz care oprește chiar în fața aeroportului. Preț bilet – 4 euro (biletele se pot cumpăra de la ghișeu și direct de la șofer). Autobuzul circulă și noaptea și respectă aproximativ programul – vezi program Alibus. Am ajuns cu el fără probleme la zborul Wizz Air care e dimineața devreme.

Inițial mă gândeam să închiriem o mașină, dar mi s-a părut scump. Așa că am călătorit cu autocarul și cu trenul. Autogara și gara de trenuri sunt la 5 minute distanță una de cealaltă și cam la 15-20 de mers pe jos din centru. Prețurile sunt accesibile, calitatea serviciilor este bună, mai ales la tren cu care am călătorit și cu 140 km/h. Din păcate nu am reușit să cumpărăm bilete pentru Interbus pe mobil (site-ul nu pare să fie optimizat pentru telefon).

Site companie autocar: interbus.it
Site companie trenuri: trenitalia.com

Dacă vrei să mănânci bine și să vezi pietre vechi, du-te în Italia 🙂

Cazare

Locul în care am stat a fost un apartament cu 2 dormitoare închiriat prin Airbnb. Am preferat această opțiune în defavoarea hotelului pentru a sta cu toții în același loc și pentru ne putea pregăti în fiecare zi micul dejun. Dacă nu ai mai fost niciodată în Italia, ar fi bine să știi că majoritatea apartamentelor care se dau în chirie pentru turiști se află în clădiri vechi și nu au încălzire. Italienii nu se omoară cu renovarea și dotarea acestora. Internetul merge mai greu decât ne-am obișnuit în România. Să nu ai așteptări prea mari în această privință.

Preț apartament cu 2 dormitoare: în jur de 400 RON / noapte

Catania

Pentru mine, Catania e mai degrabă un loc în care să te cazezi ca să poți face excursii de 1 zi în diferite direcții. Orașul este destul de murdar și de pestriț, totuși are câteva locuri interesante care merită atenție. Poți începe cu Piazza del Duomo în centrul căreia se află Fontana dell’ Elefante. Tot acolo poți admira Catedrala Sant’Agata. La 5 minute de piață se află La pescheria – piața locală unde poți cumpăra fructe și legume proaspete, precum și fructe de mare. Tot în zonă este și Castelul Ursino.

În cealaltă direcție ai Piazza dell’Universita și Via Etnea, străzile turistice ale orașului care oferă o priveliște faină spre muntele Etna. Tot acolo vei găsi o mulțime de magazine și restaurante. Locul care mi-a plăcut cel mai mult din Catania este Grădina Bellini – un parc cochet și liniștit. La intrare sunt localizare strategic câteva patiserii ce oferă o varietate bună de deserturi, înghețată și dulciuri.

Taormina

Taormina este un orășel cocoțat pe un vârf de munte și este de departe cea mai frumoasă locație pe care am vizitat-o în Sicilia. Cochet, liniștit și spectaculos, Taormina este o bijuterie de oraș ce oferă peisaje splendide spre Marea Ionică, muntele Etna și împrejurimi. Îți recomand să începi cu Teatrul Grec. Intrarea este în jur de 10 euro, dar merită pe deplin (eu pur și simplu nu mai voiam să plec de acolo).

Poți continua apoi cu o plimbare pe Corso Umberto, strada turistică principală care te va duce spre Piazza IX Aprile. Priveștea de acolo te face să uiți de toate. Dacă dorești, poți sta la terasă pe buza prăpastiei, cu un vin în mână, admirând minunățiile din jur. Dar asigură-te că îți rezervi timp pentru Isola Bella. În perioada caldă, poți merge spre insulă și înapoi cu telecabina.

În perioada rece, poți lua un autobuz care circulă din oră în oră. Insula frumoasă se află într-o zonă cu plajă cu pietre și e conectată de uscat printr-o limbă îngustă de pământ. Recomandare: mergeți în Taormina cu autobuzul, acesta are stația finală sus, în oraș, spre deosebire de tren care oprește la poale.

Siracuza

Siracuza este orășelul care ni l-a dat pe Arhimede, unul din cei mai importanți oameni de știință ai lumii antice. Statuia sa poate fi admirată pe podul care leagă țărmul de insula Ortigia – centrul istoric din Siracuza și principalul pol de atracție. Tot în zona podurilor ai posibilitatea să urci pe o barcă cu motor pentru o excursie pe apă. Aceasta îți va permite să admiri insula de pe mare și să vezi peșterile naturale situate de-a lungul țărmului. Printre acestea se numără și o peșteră marină în formă de inimă. Durata călătoriei – 1 oră, preț – 15-20 euro de persoană.

Zona cea mai frumoasă a insulei Ortigia este partea de sud-vest. Acolo găsești Piazza del Duomo de unde poți merge spre Fântâna Aretusa, o zonă circulară cu apă dulce izolată de mare doar de un zid. Lacul e plin de pești și păsări care înoată domol printre plantele de papirus. În capătul sudic al insulei vei descoperi Castelul Maniace. În cealaltă parte a orașului, merită să intri în Parco Archeologico della Neapolis unde poți vedea Teatrul Grec și Urechea lui Dionis, cea mai cunoscută peșteră din Siracuza care are o acustică impresionantă. Noi nu am ajuns în timp util pentru a le vizita. Poate cu o altă ocazie.

Muntele Etna

Cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Dacă ai ajuns în partea de est a Siciliei, trebuie să urci neapărat pe Etna. Dacă ai posibilitatea, urcă cât mai sus însoțit de un ghid, dacă nu – vizitează măcar poalele vulcanului. Vei vedea cenușă vulcanică presărată peste tot, bombe vulcanice stinse și roci cum nu ai mai văzut nicăieri altundeva.

La final de martie, pe munte era multă zăpadă așa că am urcat cu mașina doar până la refugiul Sapienza (1910 metri). Din acest punct, poți lua telecabina care urcă până la 2500 metri (30 euro dus-întors), iar de acolo poți continua urcarea cu ghid până pe la 2900 metri, probabil doar în perioada caldă și doar când vremea e liniștită.

Refugiul Sapienza oferă o priveliște frumoasă spre câteva cratere inactive, cel mai mare din ele fiind craterul Silvestri vechi de 130 ani. După aceea ghidul nostru Giovanni Mirto (pe care vi-l recomand) ne-a dus la un punct de belvedere spre Vale del Bove – o vale pe care obișnuiau să pască liniștite vacile până în 1991 când a avut loc cea mai mare erupție din ultimii 300 ani. Lava a inundat valea și a înaintat până la intrarea în satul Zafferana pe care l-am vizitat după aceea. Datorită cenușii vulcanice, solul din zona muntelui este foarte fertil. Ne-am putut convinge de acest lucru la finalul turului când am fost la o degustare de vin, ulei de măsline și miere.

Mâncare

Am lăsat mâncarea la final pentru că asta îmi place cel mai mult la italieni. În Italia se mănâncă mult și bine și asta e valabil în oricare regiune a țării. În cele 4 zile petrecute în Sicilia am mâncat aproape tot timpul: fructe de mare (care îmi plac mult), pizza, paste. Mi-a plăcut aproape tot ce am degustat. Descoperirea călătoriei a fost caponata siciliană – un fel de tocană de legume în stil italian cu vinete, roșii și măsline. Merge foarte bine ca aperitiv. Preț: în jur de 10 euro.

Nu rata nici arancino – una din cele mai îndrăgite gustări din zonă. Acestea arată ca niște bile de orez cu umplutură și crustă prăjită și sunt numite astfel datorită culorii portocalii (arancia în italiană înseamnă portocală). Inițial umplutura era făcută din carne, mazăre și mozzarella topită. Cu timpul, au apărut o mulțime de alte varietăți. Preț:  2-3 euro.

Vizita in Sicilia nu ar fi completă fără o incursiune în deserturile italiene. Eu am mâncat pentru prima dată cannoli –  niște tubulețe din aluat fraged și crocant umplute cu cremă de brânză ricotta peste care se pot presura fructe, ciocolată, fistic etc. (cannolo’ este un diminutiv de la canna’, care înseamnă tub în italiană). Preț:  2-3 euro.

Preț masă cu aperitiv, fel principal, apă: în jur de 30 euro / persoană
Poți obține reduceri bune la restaurante dacă faci rezervare prin aplicația Fork

4 Comments

  1. Catania nu e neapărat un oraș urât, pur și simplu nu are nimic special. Mi se pare că principalul său avantaj este că Wizz Air are zbor direct acolo. Dacă ești oricum în zonă, poți să-i dai o șansă. Într-o zi apuci să vizitezi cam tot ce e de văzut.

  2. Salut! Poti, te rog, sa mai lasi link-ul catre ghidul care v-a dus la Etna? Se pare ca nu gaseste pagina. Mersi mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button