Gînduri negre

Fraudă SMS în stil românesc

La începutul anilor 2000 românii erau printre primele locuri în ceea ce priveşte frauda pe internet. Au trecut anii, am intrat şi noi în UE, am fost acceptaţi de PayPal, eBay etc. Aşa că era şi căzul să aducem frauda şi la noi acasă .

Anul trecut era la modă schema în care erai sunat de un aşa-zis reprezentant al unei firme mari care te anunţa că ai cîştigat o sumă de bani, o maşină, o parcelă de pămînt pe lună etc. Doar că pentru a ridica premiul trebuia să încarci sau să transferi credit pe un număr de telefon.

Poate că vi se pare ciudat, dar mulţi au căzut în plasă. Mai nou s-a trecut la frauda prin SMS. Primeşti un mesaj plin de greşeli gramaticale, ortografice şi de punctuaţie care te anunţă că eşti marele cîştigător. Ţi se dă un număr de telefon pe care trebuie să-l apelezi, îţi răspunde un domn amabil care se prezintă amabil şi te întrebă cum te cheamă.

Îi spui numele şi prenumele după care îţi închide. Asta e tot. Dacă nu te-ai prins încă, numărul tău alături de nume şi prenume a fost introdus într-o bază de date care va fi probabil vîndută pe bani grei. Aşteaptă-te să fii spamat prin SMS.

2 Comments

  1. Macar de-ar face efortul sa se exprime corect…
    Acum cateva minute am primit si eu un mesaj similar si ma bate gandul sa incepem o adevarata „colectie”, cu tot cu greselile de gramatica si ortografie:

    „@ANTENA1 si Orange Romania v-a (sic!) desemnat castigatoru (sic!) irevocabil (sic!)al premiului de 20.000,pentru detalii contactati operatorul la numarul/0754613214@”
    Ghilimelele imi apartin, in rest am reprodus integral continutul mesajului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button