Gînduri negre

Despre fumat, drujbe şi democratie (2)

fumatul cauzeaza impotenta …citeşte partea 1

”Ție ți-ar plăcea să-ţi sufle cineva în gură fum de țigară în timp ce mănînci?! Să-ți intre fumul pe nas și pe gură în timp ce înghiți mîncarea ca mai apoi să-ți ajungă în stomac. Ți-ar plăcea, bă?” îl întreb eu pe unul din ei.

”Pe mine nu mă deranjează” ridică el din umeri rînjind. Simt cum mîna mi se îndreaptă singură spre buzunarul ce găzduiește arma fatală. Reiau „odă în metru antic” de la strofa a treia.

”Apoi află că pe MINE (pauză de efect) mă deranjează… și încă foarte tare! Înțeleg că te doare în cur de sănătatea ta și a tuturor celor de la masă, dar…” ”Ce vrei să-mi demostrezi tu acum?” trece el brusc la contraatac. ”Că ai dreptate?! Uite că NU ai! Mai mult de jumătate din oamenii de la masă sunt fumători.

”Ai avea pretenția ca noi TOȚI să nu fumăm ca să nu te deranjăm pe TINE? La intrarea scrie clar – local pentru fumători. Nu-ți place, ieși afară sau mergi în altă parte” Glicerina din sînge atinge cote maxime. Simt că nu mai pot sta pe scaun de furie.

”DA, am pretenția să NU fumați! Din cîte știu, eu am dreptul la aer curat, iar voi ar trebui să fiți obligați prin lege să-mi respectați acest drept. Se numește de-mo-cra-ție! Dacă pe ușa scria – în acest local vă puteți căca pe masă, o făceai?”

”Ho, ho, nu vă ambalați!” intervine cineva în cele din urmă. ”Nu are rost să vă certați pentru că oricum nu schimbați nimic. Atîta timp cît nu există legi care să o interzică, fumatul este permis în locuri publice. Prin urmare, dacă nu vrei să inspiri fum și mai apoi să pută de la tine ca naiba – stai acasă! E singura opțiune… deocamdată.”

Două săptămîni mai tîrziu scriu acest articol conștient că situația nu are cum să se schimbe peste noapte. Postez articolul pe blog, după care mă duc la culcare și visez fumători scheletici învăluiți în fum care aleargă după mine, mă prind și mă îngroapă în mucuri de țigără…

sursă imagine

7 Comments

 1. Mai Andrusca, daca pe usa scria fumatul permis apoi pe riscul tau te-ai dus acolo ca doar nu mergi in curtea pe care scrie CAINE RAU si sa te astepti sa dea cainele din coada..

  Plus ca de-mo-cra-tie, inseamna puterea majoritatii – care pun pariu ca in acel local nu era constituita din nefumatori 🙂

 2. Democratie inseamna si sa asiguri drepturi relativ egale diverselor categorii de persoane. Or daca eu, nefumator, vreau sa ies in oras la o pizza sau un suc am de ales intre 3, maxim 4 localuri in care fumatul NU este permis, in vreme ce fumatorul are de ales intre 20-30 de localuri in care fumatul e permis, ba’ la o adica poate sa vina si intr-unul „mai putin tolerant” si sa se abtina de la tigara o ora sau doua.
  In alta ordine de idei, printre drepturile fundamentale ale omului se numara si dreptul la o viata sanatoasa, iar fumatorii care isi exercita nepasatori viciul in prezenta nefumatorilor le lezeaza acestora dreptul la o viata sanatoasa.
  Nu in ultimul rand, o simpla cautare pe google in materie de bune maniere la masa iti va arata ca fumatul la masa e foarte prost privit…
  Uite mai jos si un exemplu concludent, daca nu ma crezi pe cuvant:
  http://zorbagrecu.blogspot.com/2009/08/fumeaza-nu-ma-deranjezi.html

 3. Ok, Alina,voi aveti localuri in care NU se fumeaza. Si noi avem localuri in care e voie sa fumam. Ce mai vrei?

 4. Florin, felul in care ai formulat intrebarea nu tradeaza o deschidere prea mare spre comunicare, chiar dimpotriva, asa ca o sa ma abtin de la a incepe o dezbatere cu tine. Dar ca sa-ti raspund pe scurt: as vrea ca fumatorii in general sa dea dovada de ceva mai mult bun simt si bune maniere. Si nu e o dorinta utopica, am prietene fumatoare care sunt de o politete si un bun simt exemplar. Deci se poate, e nevoie doar de bunavointa. 🙂
  Sarbatori fericite si neafumate iti doresc!

 5. Subscriu si eu la dreptul de a avea aer curat…
  Nu inteleg…toate cluburile sunt pentru fumatori sau doar fumatorii pot intra in cluburi?
  Nu merg in cluburi exact din acest motiv…nu pot inspira aerul toxic si poluat de zecile de tigari aprinse.
  Cine sunt oamenii normali sau care este majoritatea?
  Sunt mai multi fumatori si acestia dicteaza cine are dreptul sa intre in local si cine nu?

 6. Din păcate nefumătorii nu sînt protejați deloc în România. Eu încă mai aștept legea care o să interzică fumatul în locurile publice.

  Am fost de exemplu în Budapesta. Era sîmbătă seara și eram pe o stradă plină de pub-uri si cluburi. La început nu-mi dădeam seama de ce mă simt așa de bine.

  După care am realizat că în local nu era fum deloc. Cei care vroiam să tragă o țigară ieșeau frumos afară după care se întorceau.

  Deci se poate 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button