Gînduri negre

De ce aleg oamenii să devină proctologi?

E o dilemă existențială mai veche de care mi-am amintit cu ocazia unei discuții recente. Povesteam cu niște colegi despre cele mai neplăcute experiențe medicale pe care le-am avut. Eu le-am relatat despre endoscopia digestivă de care ”m-am bucurat” prin clasa a 11-a.

Alții au povestit despre stomatologi, urologi și alți specialiști ologi. De departe cea mai tare a fost experiența unui coleg la proctolog. Pentru cei care nu știu, proctologul este medicul care tratează afecțiunile anusului și rectului.

”Am avut niște emoții și o jenă de-mi venea să fac pe mine”, ne-a mărturisit el. ”Noroc că nu am avut ce. Cel mai nasol a fost cînd mi-a băgat… chestia aia în fund. Viol în adevăratul sens al cuvîntului! Doamne, ce experiență”.

”Am auzit că sînt cazuri în care unii au erecție în acel moment. Ce bine că m-a ferit Dumnezeu de așa ceva. Altfel ar fi trebuit să-mi pun niște întrebări serioase despre sexualitatea mea.”

”Eu nu înțeleg de ce se fac oamenii proctologi”, am intervenit eu. ”Adică înțeleg partea practică. Într-o lume în care 40% din populație suferă de hemoroizi, proctologul este un medic vital pentru societate. Dar nu văd de ce ai face alegerea asta ca medic”.

”Faci o facultate, înveți pe brînci, după care mai petreci cîțiva ani la rezidențiat ca în final să faci ce? Să te uiți toată viața în fundul oamenilor? Să le examinezi anusul și colonul?

”Să ai de-a face zilnic cu hemoriozi, fisuri anale și colonoscopii? Să tratezi oameni stresați care vin la tine ca la eșafod? Mie îmi sună a caznă și nu înțeleg de ce ți-ai face așa ceva. Spuneți-mi că nu am dreptate!”

Sursă foto

2 Comments

  1. VORBIM TOTUSI SI DE BANI. SPRE EXEMPLU pt o ligatura( un inel de cauciuc cu care se prinde un hemoroid ) se incaseaza 150 lei. Si dureaza maxim 10 minute. Apoi operatie cu stapler costa cam 10500 lei(septembrie 2020). Se merita nu:

  2. VORBIM TOTUSI SI DE BANI. SPRE EXEMPLU pt o ligatura( un inel de cauciuc cu care se prinde un hemoroid ) se incaseaza 150 lei. Si dureaza maxim 10 minute. Apoi operatie cu stapler costa cam 10500 lei(septembrie 2020). Se merita nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button