Gînduri negre

Cum am băgat în boale un copil pe 1 iunie

omul-negru-baia-mareAnul acesta prima zi de vară m-a prins hălăduind prin oraș într-o tentativă de înțolire rapidă căci sezonul cald m-a găsit cam descoperit: și la propriu, și la figurat. Dau să intru într-un outlet de pe bd. Traian și încă de pe trepte simt cum îmi gîdilă urechile un zbierat de copil.

Deschid ușa, zbieratul crește de două ori în intensitate. Mă gîndesc să plec, dar intru totuși și privesc uimit scena care se desfășoară în fața mea. Sursa bocetului care umple magazinul e un băiețel de vreo 4-5 ani care stă în fund pe podea și bate supărat din picioare.

Deasupra lui, pe jumătate aplecată e o doamnă de vîrsta a treia. ”Vleeeaaauuu mașinuțaaaa!!!” țîpă din toți bojocii coconul vărsînd lacrimi amare. ”Îți ia bunica ce vrei tu, numa’ să închid magazinul. Uite pînă atunci un măr bun și gustos” încearcă ea să-l liniștească.

”Nu vleau măăăăăl, vleau mașinuțaaa. Acuuuum!!!” zbiară și mai tare pruncul. ”Mno știi ce, dacă nu ești cuminte o să vină să te ia Omul negru!” îl previne bunica la capătul răbdărilor. ”Omu’ neglu?” întreabă copilul punînd zbieratul pe pauză.

”Da, Omul Negru! pronunță rotunjit bunica. Uite-l că a și sosit!” spune ea, arătînd cu degetul spre mine, făcîndu-mi complice din ochi. Într-o secundă mă văd parcă dintr-o parte: neras de cîteva zile, cu tricoul meu negru de roacăr, casca de biciclist pe cap și ochelarii pe față.

”Am auzit că aveți copii neascultători, încep eu în forță. Am venit să-i iau!” ”Veee-zi, ți-am spus că a venit, silabisește rar bunica. Acum ce ne facem?” ”La mine treaba-i simplă, revin eu fioros. Dacă ești rău, te bag în sac”, după care scot demonstrativ rucsacul din spate.

”Eu-s cuminte, cu-minte” mă întrerupe speriat copilul, fugind spre bunica. ”Nu știu ce să zic” dau eu din cap nehotărît și mă aplec spre băiat. ”De acum înainte o să fie cel mai bun și mai cuminte nepoțel din Baia Mare” anunță declamativ ea, făcîndu-mi din nou complice cu ochiul.

”Nu-i așa, Alexandru? Altfel o să vină din nou Omul negru!” ”Cu-minte, cu-min-tee” continua feciorul sughițînd în timp ce se îțește cu ochii mari de după fusta bătrînei. ”Bine atunci, mă duc că mai am de văzut și alți copilași care nu ascultă de părinți”

După care închid zgomotos fermoarul rucsacului și ies demonstrativ din local fredonînd:

ora 1 a sosit, Omul negru n-a venit,
ora 2 a sosit, Omul negru n-a venit,
ora 3 a sosit, Omul negru a venit…

sursă foto

3 Comments

  1. Am ras cu lacrimi!

    Zi multzam ca n-a zis bunica de „tziganu’ care manca prunci”, atunci chiar ca iti facea un „compliment”.

    In schimb, nu mi s-a parut amuzant cand am auzit „Uite, domnisoara (aratand inspre mine) e profesoara! De MATEMATICA! Sa vezi tu ce patesti cand ajungi la scoala!”. Asta ca sa stie copchilu’ din timp ce materie sa nu-i placa. EVER!
    Sau varianta cu „daca nu esti cuminte, vine nenea doctoru’ si-ti face injectie”, ca sa tina minte toata viata bietu’ copchil ca, pe langa ca are febra, mai e si pedepsit).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button