Gînduri negre

De ce am boală pe fumători

Am boală pe fumători pentru că aceștia nu mă respectă, pentru că nu le pasă decît de necesitățile lor și nu dau doi bani pe felul în care viciul lor îi afectează pe cei din jur. Nu respect fumătorii pentru că sînt comozi, nepăsători și egocentrici.

În Baia Mare 95% din localuri sînt pentru fumători. Barurile, cluburile și puburile sînt de cele mai multe ori învăluite în nori de fum de țigară, uneori acesta este atît de gros încît poți să-l tai cu cuțitul.

Să zicem că vrei să ieși în oraș sîmbătă seara la un concert. Intră într-un local, alege unul la întîmplare! Încă de la intrare te izbește în nas damful de țigară, mirosul stătut al fumului care s-a impregnat în pereți, în mobilă și, din momentul în care intri, în tine.

Fumul de țigară îți afectează fiecare parte a corpului: îți sare în ochi, îți împute pielea, ți se încolăcește în păr după care intră în tine și îți atacă iremediabil organele interne. Dacă stai o oră într-un local plin de fum, e ca și cum ai fi fumat un pachet de țigări.

Toate acestea pentru că 2 din 5 oameni din acel local sînt niște nesimțiți cărora nu le pasă de cei din jur și pentru că sistemul încurajează acest comportament.

Tu, fumătorule, care citești acest articol, oripilat de aceste rînduri, te-ai gîndit măcar odată cum îi afectează pe cei din jur viciul tău? Poate că de majoritatea nici nu-ți pasă, dar printre cei afectați sînt și colegi, prieteni, rude, membri de familie.

Oh, sînt sigur că ai toate argumentele și justificările pregătite. ”E corpul meu și fac ce vreau cu el, iar dacă nu-ți place să stai în fum, du-te în altă parte!”

…dacă ar fi știut bieții amerindieni pentru ce scopuri machiavelice urmau să folosească corporațiile hrăpărețe tutunul, probabil că nu le-ar fi destăinuit niciodată europenilor taina frunzei șamanilor.

sursa imaginii

13 Comments

 1. Eu as zice ca 4 din 5 oameni sunt fumatori in acele localuri, de aceea nu ii intereseaza. Ceva de genul, esti in minoritate, stai acasa 🙂
  PS: sunt nefumatoare

 2. De mentionat ca sunt si fumatori care constientizeaza felul in care ii afecteaza pe cei din jur si fac eforturi pentru a reduce impactul acestui obicei al lor asupra celorlalti. Deci exista si fumatori cu bun simt, educati, politicosi.

  Dar… Fumatul e o dependenta, fizica si psihica, si e greu pentru noi, cei care nu am fumat niciodata, sa apreciem daca e sau nu usor (sau chiar posibil) sa te lasi de fumat printr-un simplu efort de vointa. Poate ca ar fi nevoie de o motivatie exterioara, de un sistem care sa descurajeze fumatul: preturi mai mari la tigari, programe de prevenire a tabagismului, interzicerea fumatului in localuri… in TOATE localurile.

  Stiu ca aceasta masura din urma poate parea radicala, dar si fumatul e o problema grava. Cel pasiv poate chiar mai grav decat cel activ, fiindca nu prea ti se da de ales, nu?

 3. Eu n-am nici o pretenție să se lase de fumat. Din partea mea fumeze cît vor, dar să nu-i oblige și pe ceilalți să o facă.

  Din punctul meu de vedere soluția e simplă: să nu se fumeze în locurile publice și să fie locuri special amenajate pentru fumători.

  Ești într-un local și îți arde să tragi o țigară? Foarte bine! Ieși afară și revino după ca ai terminat!

 4. Mi se pare că omul negru și-a cam sculat iar jumătate de cititori în cap.

  Nu e bine să judeci așa în necunoștință de cauză. Omul este prin definiție o ființă supusă viciilor, fiecare are defectele sale.

  Țigările crează atît dependență fizică, cît și psihică, astfel încît majoritatea fumătorilor sînt prinși într-un cerc vicios din care pur și simplu nu pot să iasă.

  În fond, fiecare ar trebui să fie liber să aleagă dacă vrea sau nu să fumeze…

 5. Mie mi se pare ca Andrei face audienta gen OTV. Andrei, in jumate Europa fumatul este interzis in localurile publice. Cand si Romania va adopta aceasta lege, problema va fii rezolvata. End of story! Recunosc si eu ca nimic nu e mai deranjant decat fumatul in locurile publice, insa daca gazda te lasa sa te caci la el in casa pe jos, si mai si pune afis: In aceasta casa va puteti caca pe jos (aka In acest local se fumeaza) … de invinovatit e gazda fiindca permite asa ceva … de ce permite asa ceva, simplu latura financiara: cu cat fumezi mai mult, bei mai mult si tot asa.

  Ce nu inteleg eu, e de ce zici ca Omul negru isi va ridica jumate oamenii in cap, cand ceea ce zice el e perfect rational .. e exact implementarea legii: Nu se fumeaza in localurile publice.

  Mi-a fost dor de articolele tale, am sa le revizuiesc in saptamanile urmatoare ca am ramas mult in urma 🙂 Tine-o tot asa. Fii tu eOTV 😀

 6. Dane, pentru un subiect demn de (e)OTV articolul ar fi trebuit sa fie ceva de genul… „Gest extrem al Omului Negru: Aflat intr-un local din urbea baimareana, unde venise pentru a urmari un concert, Omul Negru si-a iesit din minti cand a constatat ca nu vede scena din cauza fumului de tigara si, intr-un gest extrem, a dat foc localului respectiv pe principiul: sa se sature naibii de fum o data”. Cum nu s-a ajuns la asa ceva eu salut initiativa „pasnica” a Omului Negru de a-si varsa oful pe blog 😀
  P.S. Nu mi-a scapat ironia din comentariul tau, dar nici nu m-am putut „obtine” sa nu raspund.

 7. De ce am zis că abordarea e un pic dură – pentru că din experientă știu că subiectul este unul foate sensibil.

  De fiecare dată cînd am adus vorba despre chestiunea în cauză în prezența unor fumători, n-am reușit decît să agit spiritele.

 8. Buna Alina … imi cer scuze daca a sunat a ironie … doar ca nu ma pot abtine sa nu am un simt al umorului poate mai negru decat ar trebuii …cine ma cunoaste stie ca asa sunt eu si nu e nimic arogant (sau sper ca se stie :P).

  Oricum il felicit pe Andrei ca de obicei, pentru ideile lui … si da sunt de acord cu problema fumului in localuri, da eu raman la conceptia ca de vina sunt cei care detin localurile fiindca permit fumatul si de-asemenea statul roman ca nu adera la legea europeana care interzice fumatul in locurile publice. Sau ar mai fii solutia cu bunul simt al celor care fumeaza, insa asta e o utopie 🙂

  Legat de ce am zis ca articolul e gen (e)OTV, se datoreaza faptului ca subiectul e bine cunoscut si a fost larg dezbatut pe web, la TV, in presa … insa nimeni nu ia o masura concreta. Asta e boala romanului, gura mare si totala lipsa de actiune. In teorie suntem cei mai buni, dar din comoditate ne limitam la teorie.

  Andrei, e mult prea destept si dotat intelectual sa preia aceasa mentalitate … si de-aceea umorul meu negru (care recunosc ca poate fii interpretat foarte usor ca si sarcasm sau ironie) m-a facut spun ca e un articol (e)OTV 🙂

  Promit, ca ii dau lui Andrei o bere pe tema asta la prima seara cand ne mai intalnim la carti 🙂

 9. E ok, comentariul meu legat de ironie era apreciativ, in sensul ca mi-am dat seama ca nu e un atac impotriva articolului lui Andrei ci o viziune plina de umor. Personal fac uz si abuz de sarcasm si ironie de cate ori am ocazia 😛

 10. Raluca, nu ştiu dacă „frumos” e termenul cel mai potrivit pentru articolele Omului negru. Tipul spune cam tot ce-i trece prin minte chiar şi cu riscul de a jigni pe cineva.

  Din păcate (sau din fericire) nu prea avem de ales şi trebuie să-l suportăm aici pe blog 🙂

 11. Daca apar tricouri cu Omul Negru sa imi spui … cumpar si eu 1-2 🙂 I like him, he’s crazy …. my type 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button