Concluzii și impresii după festivalul Untold
Ieri am postat un articol euforic despre concertele de la Untold. Azi vă propun să revenim cu picioarele pe pămînt și să încercăm să analizăm obiectiv lucrurile pozitive și negative legate de cele 4 zile de festival.
O să încep cu lucrurile ce pot fi îmbunătățite la ediția viitoare.
Bile negre
- Festivalul a ocupat o bună parte din centrul orașului, autobuzele ce treceau prin zonă au circulat pe trasee modificate. Combinat cu lucrările drumarilor de pe Moților și Horea, acest lucru a dus la ambuteiaje în special la orele dimineții.
- 2/3 din Parcul Central a fost îngrădit și rezervat pentru festival, lucru care a iscat controverse în rîndul clujenilor, unii susținînd că acest lucru ar fi fost ilegal și incorect față de cei care nu au mers la Untold.
- Festivalul a adus foarte puține activități pentru clujenii de rînd. Practic singurele opțiuni pentru ei au fost concertele Rock the City din Piața Unirii (festival care urma să aibă loc oricum în această perioadă).
- Așa cum a observat și Dan, la festival mîncarea nu a fost extraordinară. Dacă tot s-a mers pe ideea de specific românesc, se putea face și un stand cu mîncăruri tradiționale. Ce bine ar fi sunat „friptura lui Greuceanu” sau „ospățul zmeului” în meniu la Untold.
Bile albe
- Cu cîteva mici excepții, lucrurile au funcționat foarte bine Organizatorii nu s-au pierdut cu firea și au reușit să facă față problemelor întîlnite pe parcurs, deci merită toată lauda. Vorbim totuși de o primă ediție.
- Parcul Central a fost amenajat superb. Mă refer la decor și lumini. Am avut impresia că sînt în străinătate. Mi-a plăcut în special zona din parc cu perne, hamace și muzică relaxantă și proiecțiile de lumină pe apă deasupra lacului.
- Din punct de vedere tehnic lucrurile au funcționat ireproșabil. Cardurile fastipay oferite de BT au fost o idee bună, iar posibilitatea de depozitare gratuită a telefonului în timpul zilei destul de inspirată. Sonorizarea a fost excelentă. Nu am mai întîlnit așa ceva nicăieri în România.
- De această data, cei de la Ursus nu au mai avut problemele de la concertul Robbie Williams. Nu de alta, dar am avut la dispoziție 300 m liniari de bar. Prin urmare am stat la coadă la bere cel mult 5 minute (chiar și în timpul concertelor).
Lumină pe apă deasupra lacului #untoldfestival
Posted by andreialbu.com on Tuesday, August 4, 2015
Revenind la ideea de la început. Trebuie să recunosc că nu am fost niciodată un fan al muzicii electronice. Am ținut însă să văd neapărat cîțiva artiști. Pe primul loc a fost Avicii care m-a cucerit cu muzica sa.
Prestația sa a fost pur și simplu electrizantă, mai ales că piesele au fost completate de un spectacol de lumini și artificii extraordinar. E incredibil ce atmosferă a fost în public la piesele sale.
Celălalt DJ care m-a impresionat au fost David Guetta despra care am scris ieri. În cealaltă categorie mi-a plăcut Patrice care a reușit să miște un public puțin familiarizat cu versurile pieselor sale.
Alexandrina a sunat la fel de bine live, ca și pe înregistrări, poate chiar mai bine. Abia aștept să o reîntîlnesc la final de august la Zilele Castelului Banffy. Toată admirația pentru cei de la Subcarpați pentru felul în care reușesc să facă folclorul atractiv pentru cei tineri.
Între două concerte de la Cluj Arena am reușit să văd și cîte ceva în Piața Unirii. Am prins un pic din concertul trupei Grimus (sper să-i revăd ca să-mi fac o părere).
I-am reîntîlnit pe cei de Travka si Alternosfera care au impresionat ca de fiecare dată. Nimic însă nu s-a putut compara cu scena de pe Cluj Arena care a fost pur și simplu fabuloasă.
Concluzia mea: Clujul avea nevoie de încă un eveniment muzical major în afară de Electric Castle, unul care să ducă vestea României în lume. Cred că prima ediție Untold festival a reușit acest lucru. Așteptăm cu nerăbdare ediția următoare.
Sursă foto
E pacat ca publicul este f putin familiarizat cu muzica si versurile lui Patrice. Asta spune f mult despre cultura muzicala a celor prezenti acolo.
suntetii dispus in viitor sa eliminatii punctele negre si sa nu bateti joc de clujeni? si sunteti dispusi sa cautam impruna solutii pentru viitorile editii? vetii conlucra cu societatea civila?
Este gresita bila neagra la trafic. La modul foarte serios, la orele de varf, s-a circulat pe Memorandumului-Motilor-Calea Manastur mult mai rapid decat acum si decat inainte. In conditiile in care au fost multi soferi cu numere din alte judete. Intr-adevar,”Dorel”-asfaltierul a lipsit in cele 4 zile.
Iar incepem cu cultura muzicala…
Uau – nu stiu versurile melodiilor lui Patrice. Sunt un incult.
Sunt foarte multi artisti extrem de talentati care acopera o paleta foarte larga de genuri muzicale.
Fiecare dintre noi apreciaza un set de genuri muzicale si cunoaste artistii din acele genuri.
De ce trebuie sa etichetam imediat pe ceilalti ca fiind inculti ca nu cunosc artistii/ versurile care ne plac noua ma depaseste.
Joi am luat autobusul 30 ca să ajung la Cluj Arena. A avut traseul modificat din cauza restricțiilor.
Pe str. General Dragalina era o coadă de aproape 1 km spre str. Regele Ferdinand. Sincer, n-aș fi vrut să fiu în locul lor 🙂
Hai sa lamurim niste chestii inainte sa o dam in baliverne.
1: Nu stim exact sumele invartite, se speculeaza si cam atat,ziarele(am ramas uimit la ce propaganda ieftina se practica mai nou prin ziarele online,e drept de o vreme m-am lasat de cititul lor,le consider gazete nu ziare) umflau cifrele ca vai de pla lui HECTOR. Clujul are turisti,cluj profit Cluj+Guetta=Love. Tot ce stim sunt niste invarteli prin presa,nu avem cifrele concrete,cat s-a investit,cat profit s-a facut,cine a incasat ce sume si din acele sume cati vor reveni clujenilor si in ce vor fi reinvestite acele sume de bani daca vor fi reinvestite in altceva decat vilele si piscinele unora.
2: Locatia, nu suntem Guangzhou,Hong Kong,Amsterdam sau Londra. Suntem Cluj, avem o infrastructura „frageda” sa ii spunem mai frumos,avem o groaza de politruci si baroni locali, investitiile mereu se fac prea tarziu si se fura en-gros. Despre ilegalitati genul gardul si altele nu am de gand sa mai mentionez,e mentionat si in romaniacurata si alte pagini de web/bloguri sau pe facebook.
Se putea linistit organiza o mare petrece in aer liber undeva prin Hoia sau in alte zone departe de oras si de cei care nu au chef sa fie treziti de bass si artificii la 4 noaptea. Evident costa mai multi bani,dar UNTOLD nu a fost unanim votat de toti clujenii ca fiind ceva necesar orasului asa ca nu vad justificarea acestei mega fanfare ULTRA exagerate in parcul central(aici se face o comparatie cat de cat OK as spune sau scrie http://www.romaniacurata.ro/chiar-se-compara-untold-cu-marile-festivaluri-europene-sa-vedem/ )
3: Turismul lui peste, exagerarile din presa locala pur si simplu imi dau dureri de cap. Nu inteleg in ce univers poti trai sa afirmi ca acest eveniment va aduce beneficii enorme turismului. Evident Guetta+cimitirul Hajongard merg impreuna. Hai sa nu ne dam cu pumnul in piept despre turism pana nu avem in mana niste cifre concrete sa demonstreze ceva. Din acei zeci de mii(dupa presa locala sute de mii, O da sute de mii de turisti,din cicclul declaratiilor halucinante dupa prea multe alune trase pe nas) de turisti,cati exact au contribuit in un fel sau altul la turismul local. De la vizitat opera romana-maghiara,cimitir,muzeu,biserica,cheile turzii,camping prin faget,cheile baciului….la mancat palanet pe horea catre gara ca sunt bune.
Asta asa mai pe scurt,ar fi multe alte subiecte de discutat,dar mereu ma lovesc de acelasi perete. Ignoranta d’aia de ma doare capul daca nu il doare pe celalalt cand vine si imi zice „ca taci si tu acolo,vrei sa strici bucuria altora” crede-ma ca ma lasa rece Guetta sau avicii,am fost la vremea mea la ATB la Azzido Da bass,Klubbheads si altii,am fost si la Love Parade. De vrei sa ai un fel de Costinesti 2,nu am chiar nici o problema,numa nu imi distruge orasul si nu deranja locuitorii,in rest bafta.