Video, vinuri, vicii

Tehnologia 4DX a ajuns la Cinema City Cluj: informații și recomandări

Ieri am experimentat pentru prima dată tehnologia 4DX la invitația Cinema City. A fost o experiență inedită despre care vreau să vă povestesc mai pe larg ca să știți la ce să vă așteptați când mergeți la un film 4DX.

4DX este o tehnologie dezvoltată cu scopul de a augmenta experiența de cinema prin stimularea simțurilor. Nu e vorba, așadar, de o nouă dimensiune cum ar sugera numele, ci de o completare a experienței existente.

Scaune mobile

Scaunele în sălile 4DX sunt diferite. În primul rând sunt mai înalte, spațiul dintre scaune și diferența de înălțime între rânduri este cam de 2 ori mai mare. De aceea numărul de scaune într-o sala 4DX este de 2 ori mai mic decât între-o sală obișnuită.

Scaunele sunt echipate cu stimulatoare motorizate care execută mișcări de ridicare, aplecare și unduire în funcție de acțiunea din film, precum și vibrații în diferite zone.

Sistem cu apă și mirosuri

Partea din spate a scaunelor este prevăzută cu niște orificii speciale care pulverizează substanțe pentru obținerea unor efecte de miros. Conform prezentării, dotarea standard include o paletă de 10 mirosuri (aromă de cafea, parfum de flori, cauciuc încins etc.) la care se mai pot adăuga și altele în funcție de film.

În partea de jos a scaunelor există un furtun mic care împroașcă vapori de apă pentru a augmenta scenele din film în care apare acest element. Această opțiune poate fi dezactivată de pe mânerul scaunului. Organizatorii au anunțat că suportă și efecte ambientale mai complexe, de exemplu zăpadă.

Sistem de aer și lumini

Pe partea din fața a scaunului, pe spătar, există 2 orificii prin care aerul este suflat alternativ în anumite momente. Același lucru se întâmplă și din tavan unde sunt amplasate niște ventilatoare puternice care sunt activate atunci când este nevoie.

De asemenea am văzut și efecte de lumini proiectate de pe pereții sălii de cinema. În trailerele pe care le-am privit au fost niște fulgere care străpung întunericul. Mă gândesc că același lucru se întâmplă când e vorba de exemplu explozii, lasere etc.

Recomandări și contraindicații

Nu este recomandat ca scaunele 4DX să fie folosite de copii sub 4 ani, de către femei gravide, persoane cu dizabilități, persoane cu afecțiuni cardiace, ale coloanei vertebrale sau ale gâtului, persoane care suferă de rău de mișcare, epileptice sau sensibile la mișcări bruște și lumini strălucitoare.

De asemenea este indicat să vă așezați pe suportul pentru picioare al scaunului și să rămâneți în scaun până la sfârșitul proiecției pentru a nu fi prins sau lovit de mișcare scaunului în anumite momente.

  • Sfatul meu este să nu mergeți la 4DX cu popcorn sau nachos, pentru că s-ar putea să le împrăștiați pe jos.
  • Dacă alegeți un film horror, luați cu voi niște mătănii ca să nu rămâneți bâlbâiți.
  • Dacă sunteți sensibili la mișcare și vi se face rău în mașină, încercați să nu mâncați chiar înainte de film.

Prețurile biletelor

E important de menționat faptul că tehnologia 4DX poate fi folosită atât pentru filme 3D cât și pentru cele 2D. Toate efectele 4DX sunt concepute și sincronizate de ingineri separat de producătorii de film. Practic aceștia privesc filmul înaintea lansării și concep un pachet de experiențe potrivit pentru filmul respectiv.

Din câte mi-am dat seama filmele care vor beneficia de 4DX for fi în principal filmele de acțiune de tip blockbuster, filmele de groază și animațiile: așadar filmele cu multe efecte speciale. Prețul întreg al biletelor pentru proiecțiile 4DX la Cinema City în acest moment este:

Filme 2D cu 4DX: 20 lei în timpul săptămânii, 21.5 lei în weekend

Filme 3D cu 4DX: 36 lei în timpul săptămânii, 42 lei în weekend

Recomandarea mea este să experimentați 4DX măcar o dată și să decideți dacă vi se potrivește. În Cluj-Napoca 4DX este disponibil doar la Iulius Mall, iar filmele care vor apărea în 4DX în viitorul apropiat sunt: Tomb Raider, Pacific Rim 2, Ready Player One și Jurassic World.

2 Comments

  1. II foarte faina experienta… am fost ieri la Tomb Raider, si pot zice ca e ceva special.. chiar merita incercat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button