Video, vinuri, vicii

Super 8 – un film de nota 8 cu indulgenţă

Am spus 8 ca să dea bine la titlu şi ca să nu descurajez oamenii să-l privească. Dacă l-ai văzut, nu-ţi pare rău. Dacă nu ai făcut-o, n-ai pierdut mare lucru. Cam asta e părerea mea după ce l-am văzut aseară la Cinema City. Sincer, am aşteptat mai mult din partea unui film produs şi regizat de J.J. Abrams şi Steven Spielberg.

Cu excepţia finalului povestea nu aduce nimic nou, fiind inspirată clar din filmele SF clasice. Acţiunea este de multe ori trasă de păr, scenariul – plin de clişee, decorul nu iese cu nimic în evidenţă, efectele nu impresionează. O parte din vină a avut-o probabil sonorizarea proastă de la Cinema City, care de obicei are o calitate destul de bună.

Mi-a plăcut însă faptul că filmul este prezentat din perspectiva copiilor. Tinerii Joel Courtney şi Elle Fanning au reuşit nişte roluri destul de bune. Filmul merită văzut dacă ai alături o fetişcană mai fricoasă din fire cînd vine vorba de monştri SF care caută să strîngă pe cineva în braţe în timp ce se uită printre degete la film.

Per ansamblu, Super 8 e un film bunicel şi cam atît. Nimic special, nimic deosebit. O dovadă în plus că nu întotdeauna ies capodopere dacă pui alături nume grele din cinematografia hollywoodiană. Sugestie: dacă vă hotărîţi să-l priviţi, nu rataţi filmuleţul de la sfîrşit. Merită să mai stai 2-3 minute ca să-l vezi!

4 Comments

 1. Rog a nu se denigra fetishcanele fricoase, unele ar putea avea cosmaruri noaptea daca nu apeleaza la tehnica privitului printre degete 😛

  P.S. In ceea ce priveste calitatea filmului eu i-as acorda o bulina rosie pt realismul cu care sunt prezentate relatiile dintre personaje – in special in raportul dintre Joel, Alice si… ce-a de-a cincea roata la caruta.

 2. Buna dziua. Ma bucur sa va regasesc pe aceasta cale, domnule Albu, dra Rogojan. 😀
  Acuma io musai sa ma dau mare ca is la Festivalu de film de la Locarno, zis si Pardo Leopardo. Asa ca transmit in direct:

  Tocma ce vazui si eu Super 8… o parodie de ET fara chiar asa multe biciclete. Foaie verde. Filmuletu de la sfirsit, de fapt, e mult mai reusit decit toata nazdravania in sine.
  Un short de premiat.

  Au fost prezentate 6 filme romanesti, metraje scurte cit si deopotriva lungi, in competitie cit si deopotriva in afara ei 😀
  Filmul romanesc „Crulic – drumul spre dincolo” se pare ca a avut asa un succes incit se reia proiectia – revin miine cu prospetzeli. Si preasimt ca se invirte de-un premiu.

  Plus revelatie epifanica: Fassbinder. (Gugaliti, frati!)

  Mai intrebati-ma 😀

  Buna ziua.

 3. Salutare madmuazel, îmi pare bine să aud în sfîrşit veşti de la tine. Într-adevăr, filmuleţul de la sfîşit merita mai multe aprecieri decît tot Super eit-ul luat laolaltă 🙂

  Ce vînturi te-au dus la Locarno? Am privit trailerul la Crulic, pare interesant. Mai povesteşte-ne de pe acolo, că tare frumos le zici!

  Ai grijă ce faci cu leoparzii şi te mai aşteptăm în vizită.

 4. Buna noaptea!
  multumesc mult de primire 🙂

  prin Locarno ma dau din cind in cind, cu precadere in timpu lu´ Festivalu.

  Si tare v-as mai zice ca mi-i plina mintea, insa abia ce-am venit de la un film giaponez -comedie sisifica in care desigur se moare la sfirsit.
  Si voiam sa ajung acolo ca e ora 1.28 dimineata si in 6 ceasuri o iau din loc din nou.
  In seara asta am vazt-o pe Claudia Cardinale care a luat Pardo pentru intreaga cariera.

  Si-o mai fost la Festi´ si Sandokan tigru´ 😀 Cine-l stie sa ridice mina! E? (si astfel putem gini cine citi ani are)

  Si iaca ii cum am zis io, ca am citit la ziar de un critic rus caruia-i placu de „Crulic”.

  No, ma culcam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button