In web we trust

Am încercat să plătesc cu cardul prin Clever Taxi în Cluj

Folosesc Clever Taxi de mai bine de 1 an cu plata numerar și cred că este o aplicație foarte utilă. De aceea m-am bucurat când am văzut că, în această perioadă, Clever Taxi încearcă să promoveze plata cu cardul pentru seviciile de taxi.

Mi s-a părut o idee interesantă. M-am gândit că ar putea fi o alternativă viabilă pentru serviciile Uber, așa că am decis să testez noul Clever Taxi așa cum am făcut cu BT Pay și Fast Order.

Cum credeam că funcționează: adaugi detaliile de card în aplicație, faci comanda, când ajungi la destinație ți se debitează automat de pe card valoarea călătoriei fără să mai faci ceva în plus.

Cum funcționează în realitate: adaugi detaliile de card în aplicație, faci comanda, când ajungi la destinație, introduci manual în aplicație prețul cursei și plătești, achitând 1 leu comision.

Aseară am decis să verific funcționalitatea sistemului. Aveam un voucher de 15 lei și am încercat să-l folosesc. Prima realizare: sunt puține taxiuri care acceptă plata cu cardul. Eu am chemat taxi de vreo 3 ori și de fiecare dată am primit doar oferte de la șoferi cu plata numerar.

În cele din urmă am renunțat la idee și am plătit cash. Cu această ocazie am aflat de la șofer de ce nu se grăbesc taximetriștii să accepte plata cu cardul:

 • Trebuie să achite un comision la procesatorul de plăți pentru fiecare comandă
 • Nu primesc banii imediat așa cum se întâmplă în mod normal
 • Sunt nevoiți să lucreze cu banca ceea ce presupune costuri suplimentare
 • Sistemul este o investiție pe care mulți nu o văd deocamdată necesară

La întoarcere am încercat același lucru din centru. Spre bucuria mea, mi-a răspuns un șofer aproape imediat. Bucuria mea însă nu a durat mult, căci, după ce am urcat, am aflat de la șofer că dorește să-i plătesc tot cash (deși a acceptat comanda cu cardul). Motivul invocat a fost că „nu-i mergea aparatul”.

Am fost nevoit din nou să plătesc numerar. Mai mult de atât, aplicația mi-a consumat și voucherul de 15 lei pe care-l aveam încărcat.

Concluziile mele (după 2 călătorii):

 • Singurul scenariu în care ar fi utilă noua opțiune e cel în care nu ai numerar și nu vrei să oprești la bancomat. Altfel nu văd rostul de a plăti mai mult.
 • Sistemul încă nu e suficient de bine pus la punct, deocamdată sunt puține mașini de taxi care acceptă plata cu cardul
 • Există riscul de taxare dublă dacă alegi plata cu cardul, iar șoferul solicită cash

O să mai testez aplicația în zilele ce urmează și voi reveni cu mai multe detalii.

6 Comments

 1. Salutare, Andrei! Ne pare rău că ai avut o experiență neplăcută cu acel șofer. Vrem să îndreptăm lucrurile și să vedem de ce a refuzat șoferul plata prin aplicație. Ne-ar ajuta să ne trimiți detaliile contului tău din aplicație pe adresa de email scrisă aici.

  Îți mulțumim!

 2. Tocmai ma gandeam sa imi instalez aplicatia si noroc ca am luat un minut si am citit articolul tau.
  Foarte de ajutor!

 3. Maria, înseamnă că la costul călătoriei se adaugă 1 leu comision. De exemplu: dacă cursa pe care ai făcut-o costă 15 lei tu vei plăti 15 lei + 1 leu comision. Adică un total de 16 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button