Video, vinuri, vicii

Impresii de la premiera filmului Usturoi din Cluj

filmul-usturoi-review

A fost odată ca niciodată un arghelean ce visa să facă un film. Că de n-ar fi fost, nu v-aș fi povestit, dar a fost și încă este, slavă Domnului, așa că vă povestesc. No, și era arghealeanu nost’ un om obișnuit: cu giob, nievastă, coptil și credite la bănci.

Nu fi bolund, mă! Îi spuneau ceilalți. Tu ai habar ce înseamnă să faci un film? Ai nevoie de relații, de timp, plus că îți trebuie o grămadă de bani. Tu nu ai nimic din toate astea. Cum o să te descurci?”

Nu zic, aveau ceilalți oarecum dreptate. Nu știam însă că au de-a face cu Radu Băzăvan, adică Groparu, care e o foită de om din acela care, dacă își pune ceva în cap, apoi face, se desface și pînă la urmă tot face.

În afară de familie, prieteni și cunoscuți nu l-a ajutat nime. Nu a fost susținut de nicio casă de producție, nu a primit sponsorizări din partea nimănui. Cu toate acestea a reușit împreună cu o echipă de prieteni și voluntari să scoată un film.

Se numește Usturoi și e o producție atipică pentru filmul românesc de după revoluție. Nu este despre corupție sau despre comunism, nu conține violență și nici poponețuri de fetișcane și nici nu este o comedie din aia ieftină de gen sitcom.

Filmul Usturoi – Transylvanian garlic

filmul-usturoi-afisUsturoi e povestea a doi copii năzdrăvani, Eremia și Nicușor, care fug de acasă să se facă actori la Hollywood. Filmul reia eterna poveste a lui Romeo și Julieta și o plasează într-un cadru ludic dintr-un sat pitoresc în județul Sălaj…

… unde fratele lui Eremia din clanul Ceapă vrea să se însoare cu o fată din clanul Usturoi, dar nu are suficienţi bani pentru nuntă. Așa că cei doi ștrengari fug de la școală și merg să se facă actori la Cluj (că Hollywood e prea departe), să cîștige o grămadă de bani și să se întoarcă înapoi… pînă deseară.

Nu vreau să analizez filmul din punct de vedere tehnic căci acesta are unele scăpări și stîngăcii. Dar tocmai aceste stîngăcii îl fac să pară mai autentic și mai aproape de inima privitorului. Mai ales că majoritatea celor care joacă în film nu sunt actori profesioniști.

Rezultatul e un film cu mult umor, cu peisaje superbe care m-a făcut să-mi aduc aminte de copilăria aceea naivă și zburdalnică de prin cărțile lui Ion Creangă, o nebunie frumoasă după cum o descrie însuși inițiatorul filmului…

… care a demonstrat că dacă îți dorești ceva cu adevărat și ești dispus să muncești din greu pentru asta, atunci orice poate fi realizat. Cu puțin noroc filmul va intra în 2016 în cinematografe, vă recomand să mergeți la el cu toată familia.

Cei din diaspora pot viziona filmul Usturoi online aici. Dacă sînteți în România și nu mai puteți răbda, băgați-vă un proxi ca să-l puteți vedea (dar să nu ziceți că v-am spus eu). Trailerul filmului e mai jos, alte informații pe imdb, iar noutăți găsiți pe pagina de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button