Idei jeniale

Experimentul cu florile și cuptorul cu microunde – made in Baia Mare

experiment-flori-cuptor-microundeDe cîteva luni circulă pe internet o serie de articole despre efectele negative pe care le are cuptorul cu microunde asupra sanatății. Curios să descopăr cît din ceea ce se spune este adevărat am decis să fac și eu un test în acest sens.

Probabil că ați auzit de experimentul făcut de fetița aceea din Marea Britanie împreună cu colegii săi de clasă. Dacă nu ați auzit, vă spun eu despre ce e vorba. Pe scurt ea a luat două flori la ghiveci și le-a udat la intervale regulate de timp.

Una cu apă fiartă la aragaz, alta cu apă fiartă în cuptorul cu microunde. Rezultatele au fost clare: floarea stropită cu apă de la microunde s-a uscat în cîteva zile. Am decis să refac și eu același experiment împreună cu Florin – omologul meu băimărean în materie de idei trăsnite.

Am luat două flori aproximativ la fel și am început să le udăm o dată la două zile…  cînd nu uitam 🙂 Una cu apă de la robinet, alta cu apă fiartă în cuptorul cu microunde și răcită la temperatura camerei.

oameni-de-stiinta-baia-mare-maramuresAm procurat în acest sens seringi sterile, mănuși medicale și măști de față și am purces la treabă. Trebușoara s-a întîmplat acum vreo 10 zile. De atunci floarea udată cu apă de la microunde a început să se usuce… lucru care ne-a cam pus pe gînduri.

Experimentul e în plin proces însă. Mai avem de prelucrat date, poze și studii înainte să dăm un verdict final. Revin așadar într-un articol viitor cu poze și mai multe detalii.

Pînă atunci vă anunț că avem un post liber de asistentă de laborator pentru o fetișcană bună… la suflet dornică să grijească de niște ”feciori de știință” care își jertfesc tinerețile pe altarul cunoștințelor.

Pentru informații vă rog să lăsați comentariu sau să mă contactați direct 🙂

10 Comments

 1. Am vrut si eu sa fac experimentul, dar am gasit pe net pe cineva care-l facuse deja. Nu va spun rezultatul ca sa nu va influentez. Spor!

 2. Sarmanele flori ca au ajuns pe miinile voastre:( Sarmanii de voi ca nu mai stiti cum sa va infrumisetati viata de holtei …Sariti fetelor ! Se pierd doi tineri frumosi , intelligenti si plini de spirit! Succes , Andrei !

 3. Ai spus ca florile udate de fetele din Anglia au fost cu apa fiarta la aragaz si apa clocotita in cuptorul cu microunde. Tu ai facut experimentul din cate am citit cu apa de la robinet(nu ai specificat daca ai fiert apa) si cu apa clocotita in cuptorul cu microunde si racita la temperatura camerei. Rezultatul nu e prea suprinzator, deoarece cuptorul cu microunde functioneaza pe baza vibratiei moleculelor de apa pana in punctul in care frecarea se transforma-n caldura. De aceea sunt multi specialisti care recomanda sa nu folosim cuptorul cu microunde pt a incalzi mancarea, deoarece moleculele de apa din mancare isi vor schimba structura,degradand efectiv orice efect nutritional benefic posibil.
  Oricum, felicitari pt experiment.

 4. Corect, Robert. Am udat una dintre flori cu apă de la robinet (nu am fiert-o) și cealaltă cu apă fiartă în cuptorul cu microunde (răcită la temperatura camerei).

  Bănuiam că microundele afectează alimentele încălzite în cuptor, întrebarea e în ce măsură și cît de nesănătos este acest lucru.

 5. Din moment ce nu ai fiert apa de la robinet pe aragaz, nu prea are relevanta experimentul deoarece ai ,,favorizat” apa clocotita in cuptorul cu microunde. Cum ne afecteaza alimentele incalzite in cuptor? Poi efectiv altereaza meleculele din care sunt formate grasimile, proteinele si glucidele care constituie alimentul. Pe langa faptul ca mancarea semipreparata pe care o consumam este pur si simplu ,,vai de capul ei” ,adica prea industrializata, prea saracita in nutrienti, o mai si incalzim in cuptor. Recunosc, si eu am cuptor si-l folosesc, insa numai pt alimente care sunt nasol de incalzit pe aragaz(macaroane), restul le incalzesc pe aragaz.
  Daca aveati o asistenta, sigur va amintea sa incalziti apa pe aragaz. Lasa ca va gasiti voi si o asistenta!

 6. Sunt curios daca incerci sa incalzesti apa de la microunde intr-un container de plastic sau de sticla/ceramica. Ar putea fi un experiment interesant, deoarece microundele nu ar trebui sa introduca nimic toxic in apa, insa plasticul incalzit ar putea elibera substante nocive in apa.

 7. Daca incalzesti apa in cuptorul cu microunde in PET-uri, se transfera ftalatii, iar prin incalzirea sticlelor sugarilor se transfera bisfenolul-A in lapte, ambele substante fiind toxice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button