Idei jeniale

Ce-ar fi să-l alegem pe Iohannis președinte și în Rep. Moldova?

iohannis-alegeri-republica-moldovaPreședintele ales al României Klaus Iohannis merge azi în vizită în Rep. Moldova. În contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc duminică în Basarabia, vizita lui Iohannis vine ca un gest de susținere pentru parcursului European al Moldovei.

Vorbeam ieri cu un prieten despre această vizită și mi-a trecut prin cap o idee trăsnită: oare ce-ar fi să-l alegem președinte și în Republica Moldova? Avem ca precedent modelul Alexandru Ioan Cuza (care a fost unul din cei mai mari români după umila mea părere).

Nu vreau să-i compar pe cei doi, dar înainte să-mi săriți în cap, vă propun să privim situația pur ipotetic analizînd cîteva argumente:

  • Pe scena politică din Rep. Moldova nu există în prezent un candidat ca Iohannis în care basarabenii și-ar pune speranțele de schimbare
  • În Moldova ar prinde taaare bine o curățenie generală în clasa politică, chiar cu riscul de a rămâne cu Parlamentul gol
  • La alegerile prezidențiale din România, basarabenii cu cetățenie română au optat în proporție de aproape 80% pentru Iohannis (în defavoarea lui Ponta)

În același timp, actualul premier al României a promis pentru duminică facilități la transport pentru basarabenii din România care merg să voteze. Frumos din partea lui. Păcat că nu o să pot beneficia de ele.

Fix în acest weekend m-a apucat dorul de ducă. Revin așadar cu informații despre cum s-a desfășurat votarea în capitala Cehiei.

Sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button