Idei jeniale

Am certificat de ardelean de nivelul 3

satele-unite-ale-maramuresului

Anul acesta la Untold am devenit transilvănean de nivelul 3. Am primit și certificat. Nu că aș fi avut neapărat nevoie, dar știți cum e: degeaba ai experiență, fără hîrtie nu te ia nimeni, ești nime’ în drum cum ar veni 🙂

Certificatul l-am primit din partea Asociaţiei Interculturale de Tradiţii care a făcut parte din inițiativa Untold Transylvania All Inclusive. Examenul a avut 3 probe eliminatorii pe care le-am trecut cu brio:

  1. Să bei un deț de palincă de Maramu’ și să nu mori
  2. Să asculți muzică moroșenească și să țîpuri sau să tropotești
  3. Să înveți cîteva expresii de bază din vocabularul ardelenesc

certificat-ardelean-nivel3

Mi-a plăcut așa de tare testul încît m-am dus și a doua oară. Am cerut să fiu avansat la nivel 10, dar voluntarele de la asociație mi-au zis că acest nivel implică un test de anduranță la pălincie, toamna cînd încep să fumege cazanele.

Pînă atunci m-au invitat să mă (re)îndrăgostesc de Maramureș în cadrul festivalului Drumul lung spre Cimitirul vesel pe care-l organizează în perioada 14-21 august. Evenimentul reunește 63 de Sate Unite ale Maramureșului care au pregătit microevenimente tematice, o școală de vară cu ateliere și concerte.

Așadar dacă îți surîde ideea să mergi la stînă cu căruța, să participi la șezători și să tropotești la dans în sat, să cînți la foc de tabără și să descoperi tradițiile din Maramureș, atunci acest eveniment este pentru tine.

Mai multe despre această inițiativă minunată poți găsi pe facebook și pe site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button