Uncle Sam şi arcanele majore


Azi am primit rest un leu de 1 cu o inscripţie interesantă şi am hotărât că merită să acceadă în „arcanele majore” ale existenţei sale. Scanată, materia s-a transferat brusc într-o serie bizară de zerouri şi unităţi, prelucrată şi multiplicată de câteva ori pentru a se ridica în cele din urmă la înălţimea ameţitoare a cuvântului liber ce hoinăreşte prin world wide web.

Cine ştie prin câte mâini i-a fost dat acestei bucăţi de hârtie să treacă, câţi ochi au privit-o cu dispreţ şi de câte ori a fost vândută şi cumpărată. Şi dacă acest leu ar avea urechi să audă şi gură să vorbească, oare ce ne-ar spune? Ne-ar spune multe, cu siguranţă, sau poate că ar tăcea simţindu-se rănit în mândria lui de Leu.

Se pare că americanii au şi implementat deja o idee interesantă în acest sens prin site-ul wheresgeorge.com Pe baza seriei şi numărului de pe bancnotă, acest site îţi permite să verifici prin ce locuri a trecut un anumit dolar afişând traseul acestuia pe hartă. Interesant, nu-i aşa? Am descoperit recent un dolar de 2 din 1976 pe care îl am din tipurile când eram şi tânăr şi ferice (acum îs doar tânăr). Oare ce traseu a avut până a ajuns la mine?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

6 Comments

 1. hai recunoaste ca tu ai scris 'jos comunistii' si de fapt leul asta e cartea ta de vizita si nu are practic nici un traseu (altul decat al tau) de 8 ani incoace 🙂

 2. din pacate o sa te dezamagesc. chiar am primit leul rest si am observat inscriptia mult mai tirziu si doar in momentul in care am vrut sa platesc ceva; desi nu m-as fi rusinat deloc daca ar fi fost cum ai spus tu 🙂

 3. eu stiam ca acest sistem s+a implementat si pentru ceasuri de marca si alte obiecte cu serie pe spate, cum ar fi cel mai vechi calculator portabil(notebook)gasit la Baia Mare

 4. Anonymous |

  eu il port in portofel pe fratele geaman al dolarului ala a tau. e din acelasi an si daca ma chinui bine imi amintesc ziua in care le`am capatat si noi de pe undeva. era `06 prin hamburg parca.

  -cristi (ficior inca)

 5. Anonymous |

  "Your comment will be visible after approval."
  Da ce latra cainele asta a tau la mine, zi`i sa sada linistit ca nu`s om rau…

  -C

 6. I-am zis si, iaca, s-o domolit 🙂 Da, prin Hamburg era, la Niagara Falls Bank care probabil ca nu mai e, cu criza asta economica. Am de gind sa pastrez dolaru, poate peste vre-o 100 de ani un nepot de-al meu a face o mica avere.

  Andrei (tot fecior)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *