Ofuri cotidiene

Specificul garajelor la români

garaj-plin-de-vechituri-si-nimicuriDupă ce omul a creat mașina și-a dat seama că ar fi util să facă și un loc în care să poată păstra această trăsură cu cai invizibili. Așa a apărut garajul. Deducem de aici că scopul principal al acestei construcții este să adăpostească autovehiculul de hoți și intemperii.

De aceea în momentul în care deschizi ușa unui garaj, primul lucru pe care te aștepți să-l vezi acolo este o mașină. La noi lucrurile stau exact invers pentru că, de cele mai multe ori, garajele românilor servesc ca loc de păstrare pentru orice în afară de mașină.

Cum se explică acest lucru? Destul de simplu. Viața plină de lipsuri și austeritate l-a învățat pe român să nu arunce nimic după ideea ”nimic nu se aruncă, totul se transformă”. Poate că la țară spațiul de depozitare nu prezintă probleme, la oraș însă acesta este cît se poate de problematic.

Uite așa a ajuns românul să ducă în garaj tot felul de prostii: mobilă uzată, mașini de spălat, televizoare și fel de fel de electronice, haine, covoare pline de molii, cărți, cutii, jucării și o varietate de nimicuri și vechituri pe care nici nu ți le poți imagina. Le vei găsi pe toate în garaj.

De fapt, le vei găsi este mult spus, pentru că toate acestea stau într-o asemenea harababură încît, de cele mai multe ori, este aproape imposibil să găsești ceva. Singurul lucru pe care nu-l vei găsi vreodată aici este… ați ghicit – mașina.

Uite așa au ajuns sărmanele să ocupe spațiul public și să fie parcate prin curți, ulițe și tot felul de spații improvizate. ”Lasă că mi-a prinde bine” își spune românul și mai clădește un strat de vechituri, iar mașina… poate să stea și afară.

sursă foto

7 Comments

  1. Stau intr-un cart, unde exista destule garaje. Insa, in majoritatea nu incap masinile :)) Toti isi tin masina pe trotuar, pentru ca in garaj spatiul e ocupat cu tot felul de porcarii.

  2. La fel și la mine, pe Babeș. Avem pe lângă bloc 20-30 de garaje, dar doar în vreo 4 am văzut intrând și ieșind mașini. Restul probabil că sunt un fel de muzee familiale :).

  3. Comportamentul asta ”deviant” este mult mai adanc inradacinat in mentalitatea romanilor decat ne imaginam.
    Cine merge pe la tara stie ca multi romani isi construiesc case mari si ”frumoase” dar locuiesc in continuare in casuta batraneasca mostenita de la parinti…

  4. la noi nu, nu au fost probleme de genul, nu avem garaje, a fost unul, dar persoana care-l intretinea a decedat si…l-au ridicat odata cu refacerea parcarii…

  5. In culturile ceva mai civilizate se pune tot mai mult accentul pe „de-cluttering”, in principiu un fel de „dezaglomerare” a vietii care presupune nu doar sortarea si eliminarea obiectelor de care nu mai avem nevoie, ci si o eliberare de trecut si de acele lucruri din trecut care mai mult ne impovareaza decat ne ajuta… Deci treaba cu ingramaditul de diverse obiecte, mai mult sau mai putin folositoare (de cele mai multe ori mai putin), are radacini adanci, intr-o mentalitate care nu cred sa se schimbe prea curand…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button