Ofuri cotidiene

Cum poți să-ți crești salariul cu 25%

Ok, recunosc. Titlul articolului este un pic derutant. Oamenii de rând nu prea își pot mări salariul cu 25%. Demnitarii însă da. Aleșii neamului sunt pe cale să-și voteze măriri de salariu de 25%. Motivele invocate de parlamentari sunt:

  • salariile politicienilor și funcționarilor din administrație nu au mai fost modificate de 4 ani
  • salariile parlamentarilor din România sunt de 4-5 ori mai mici decât în Europa
  • salariile funcționarilor publici nu țin pasul cu criza energetică și creșterea inflației

Prima reacție pe care o ai când citești așa o știre este, desigur, una de revoltă. Chiar în fața ideii în sine: cum e să-ți dai tu ție o mărire de la salariu? În ce alt domeniu e posibil așa ceva? Voi ați primit vreodată o mărire de 25%?

După ce-ți mai trece revolta și analizezi lucrurile la rece, îți dai seama că situația este mai nuanțară. Hai să ne uităm la cât câștigă aleșii noștri (sumele sunt aproximative și rotunjite).

Președintele României –25000 lei brut / 14500 lei net (în jur de 3000 euro)

Prim-ministrul 22000 lei brut / 13000 lei net (în jur de 2600 euro)

Președinte Camera Deputaților 24000 lei brut/ 14000 lei net (2800 euro)

Deputat – 19000 lei brut / 11000 lei net (2200 euro)

Dacă e să fim sinceri, salariile acestor funcționari sunt într-adevăr mici. Un manager cu experiență în domeniul privat câștigă mai mult de atât. Un programator bun cu experiență la fel. Doar că un manager sau un IT-st ajunge la acest salariu după ce demonstrează că este bun în ceea ce face. Pe când un funcționar public nu.

În funcțiile de stat nu ajung nicidecum cei mai deștepți și mai merituoși. Și asta e diferența majoră între domeniul public și cel privat. Așadar, nu salariile demnitarilor sunt problema, ci oamenii care le încasează.

Sunt oameni promovați în poziții fără nicio justificare, oameni în cea mai mare parte incompetenți, preocupați de interesele proprii și cele de partid (care i-a și pus în acele funcții, de altfel).

În plus, toată inițiativa vine într-un moment foarte nepotrivit. Ne pregătim pentru un sezon rece în care va trebui să fim foarte atenți cu cheltuielile: avem inflație peste 10%, criză energetică, viața este din ce în ce mai scumpă. Astfel ajungi să te întrebi: oare tocmai parlamentarii, prefecții și primarii sunt cei mai vulnerabili în fața problemelor economice?

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button