Ulciorul cu pătărănii

Soldatul sovietic și pomelnicul moldovenesc

În țara Moldovei se apropie cu pași grăbiți Paștele Blajinilor. Așa că azi o să vă povestesc o pățanie legată de pomelnice. Pentru cei care nu știu, Paștile Blajinilor este o sărbătoare ortodoxă la o săptămînă după Paști în care moldovenii merg la cimitir ca să-i pomenească pe cei trecuți în lumea de apoi.

Pomelnicul este o cărticică de mărimea unui pașaport în care omul își trece toate rudele apropiate care au decedat. Această cărticică este folosită de preot la slujba de pomenire. Și acum să vă povestesc întîmplarea.

În cele vremuri demult apuse, satul care m-a dat lumii pe mine se afla la frontiera unui mare imperiu cu numele URSS. Cei care circulau prin zona de frontieră trebuiau să aibă la ei pașaportul pe care-l prezentau atunci cînd erau verificați la diferite puncte de grăniceri.

Grănicerii care făceau armata în această zona erau de obicei de etnii diferite – azeri, georgieni, ruși etc. și nu prea aveau habar de tradițiile moldovenești. Așa se face că o femeie urcă într-o zi în autocar pentru a merge la Rîșcani. A pornit la drum cu noaptea în cap și în grabă a luat pomelnicul în loc de pașaport.

Pomelnic pe care i-l prezintă încrezătoare soldatului la punctul de grăniceri. Acesta îl deschide, se uită nedumerit la lista nesfîrșită de nume, apoi la femeie, la femeie și înapoi la pomelnic după care începe să citească în rusă: Maria, Ion, Vasile, Paraschiva, Gheorghe, Nina…și dă-i și luptă pînă termină pagina.

Nu se știe sigur care a fost reacția femeii, poate că a încremenit de frică sau poate că a izbucnit în rîs. Știm doar că încercat să-i explice grănicerului că i-a dat din greșeală altceva în loc de pașaport.

– Eu sunt Maria, ar fi spus ea în cele din urmă

– Bine, și atunci unde sunt ceilalți din listă?

sursă foto

2 Comments

  1. mi-am imaginat situaţia şi am rîs cu lacrimi… am păţit şi eu odată o astfel de întîmplare doar ca am dus la biserică în loc de foiţa pentru pomenire, lista cu produse alimentare pe care trebuia s-o ia tata la piaţă să le procure… părintele a citit slujba de pomenire şi cînd a trecut la foiţă a inceput să citească salam, roşii, castraveţi…etc.

  2. Maria, îmi și imaginez fața preotului cînd a început să citească lista de alimente. Cred că a fost un moment unic. Întîmplarea ar merita pusă într-un articol sau chiar într-un film 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button