Sîmbătă stingem lumina
Hei, ce faci sîmbătă seară? Ți-ai făcut deja planuri? Încă nu? Hai că-ți sugerez eu ceva interesant și util în același timp. E vorba de un gest mărunt prin care poți arata că îți pasă de lumea în care trăiești.
Tot ce trebuie să faci este ca sîmbătă la 20:30 să stingi lumina timp de o oră. Nu e mare lucru, dar gestul tău va conta, pentru că sute de mii de oameni din întreaga lume vor face același lucru.
E vorba bineînțeles de Ora Pămîntului, una din cele mai cunoscute campanii de mediu din lume (am mai scris despre asta aici). Știu la ce te gîndești și ai dreptate: faptul că stingem lumina o oră pe an nu va rezolva mare lucru.
Totuși, cred cu tărie că Ora Pămîntului ne poate ajuta să conștientizăm problemele de mediu care ne bat la ușă și ne poate încuraja să fim mai responsabili față de mediul înconjurător. Sună frumos, nu?
Dar ce poate face concret fiecare din noi? Răspunsurile vă pot părea banale. Acestea includ cîteva lucruri simple, la îndemîna oricui. Așadar, te îndemn să:
- fii responsabil, nu fă risipă de apă și alimente, consumă doar atît cît ai nevoie
- colectează selectiv, reciclează hîrtia, plasticul, sticla și aparatele electrice
- nu arunca mizeria la întîmplare, lasă locul așa cum ți-ar plăcea să-l găsești
- decuplează aparatele electrice cînd pleci de acasă, nu le lăsa în stand-by
- schimbă becurile normale cu becuri economice, vei economisi bani și energie
- mai lasă mașina, fă puțină mișcare! mersul pe jos și pe bicicletă pot face minuni pentru sănătate și portofel
Acestea sînt doar cîteva din lucrurile care mi-au venit în minte. Dacă ai completări, te rog să le lași mai jos. Și nu uita: orice gest mărunt pe care îl faci astăzi, poate avea consecințe importante mîine pentru lumea în care trăim!
P.S. Legat de implicarea în campania Ora Pămîntului, am observat că Baia Mare, orașul în care locuiesc, a răspuns prezent de fiecare dată în ultimii ani, lucru care nu poate decît să mă bucure.
De asemenea, am observat că din ce în ce mai multe firme din România încearcă să încurajeze această mișcare. Am aflat de la Robert că printre ele se numără și Indfloor. Îi felicit pe această cale pentru inițiativă.
sursă foto
Tot din categoria sfaturilor ECO:
Mananca mai putina carne. Cresterea animalelor e o afacere foarte paguboasa din punct de vedere al pretului platit de natura.
Cand iti cumperi dispozitive electronice sau electrocasnice, opteaza pentru produse de calitate, chiar daca sunt mai scumpe. Durata lor de viata e considerabil mai lunga si astfel se produce mai putin „gunoi electronic”
NU arunca uleiul folosit la prajit in chiuveta sau toaleta.
Cand mergi la gratar, renunta la carbunii din hipermarket.
Inlocuieste produsele de curatare pline de chimicale periculoase pentru sanatate si mediu cu amestecuri facute in casa pe baza de bicarbonat, otet, spirt, etc.
Si, favorita mea:
Inainte sa-ti cumperi ceva nou, gandeste-te bine ce anume va inlocui produsul respectiv si ce vei face cu vechiul produs…
E de apreciat ca se trage un semnal de alarma. Dar eu prefer sa consum energia electrica moderat, tot anul, fara risipa. Asa ca sambata in loc sa sting lumina si sa stau ca bursucul, voi fi cu sotia si colegii in piscina, dupa cateva beri, cu gandul la fotbalul jucat in prealabil. Daca e vb de a fi verde, o fac zilnic, nu astept o zi din an, ca in restul anului sa uit ca trebuie sa am grija de planeta asta.
Asta cu ora pamantului e ca si cum ai fi vegetarian pt. o ora. Adica doar de ochii lumii. Fiti responsabili zilnic!
Hai noroc, ca vine vremea buna si mergem la munca pe 2 roti 😉
Andrei J.
De acord, Andrei. Asta era si ideea acestui articol: sa consumam responsabil, sa reciclam si sa avem grija de mediul in care traim. In fiecare zi, nu doar o data pe an.
Eu cred ca Ora Pamintului e un prilej bun sa ne amintim de acest lucru. Ma bucur ca exista oameni care gindesc la fel 🙂
Alina, tu unde arunci uleiul folosit ? Zi ca il pui in rezervorul masinii si mergi bio. La masina eu am renuntat de vreo 2 luni, merg doar pe jos sau cu bici. Toate imi sunt la indemana, deci e aiurea sa merg 1 km cu masina 🙂 Eu as fi mai pro bicicleta decat ora pamantului. Daca toti cei care nu au efectiv nevoie de masina, ar incerca o zi/saptamana sa nu o foloseasca pentru orice deplasare, exemplu: non-stopul din coltul strazii, ar fi o mare realizare. Sa nu mai vorbim de cumparat masini de oras electrice. Aia ar fi ideal. (Vezi renault tweezy)
As vrea eu sa-l pot folosi la masina, dar nu e cazul. Solutia pe care am citit-o si eu pe un site de profil e sa-l pun intr-un borcanas si, cand se umple, inchid bine capacul si arunc borcanul cu totul. Ideea e sa nu se arunce uleiul in apa, fiindca acolo provoaca o gramada de probleme…
In alta ordine de idei, sunt si eu fana a bicicletei si ma straduiesc sa nu iau masina cand nu-i absolut musai. Si cred sincer ca numarul persoanelor care iau masina pana la non-stopul din coltul strazii e foarte mic. Exclud cocalarii si pitipoancele care merg cu masina pana acolo nu fiindca ar avea nevoie de ceva de la non-stop, ci ca sa faca parada de masina 😛
Cat despre a renunta definitiv la masina… e o idee frumoasa, dar de multe ori nu tocmai fezabila. E o chestie pe care incerc s-o fac in fiecare vara, dar la drept vorbind tot mai apar zile in care ploua torential sau ai nevoie sa ajungi in celalalt capat al orasului pe o caldura de peste 30 de grade si eventual carand diverse bagaje dupa tine 🙂
Uite inca o idee eco, apropo de vara: stati mai putin in casa. Cand stai in casa, inevitabil consumi curent, gaz, etc. Mai bine iesi la o plimbare, excursie, picnic, tura cu bitza, un concert, etc. Nu degeaba e anotimpul meu favorit 😀