In web we trust

De ce 83% dintre români preferă să plătească ramburs când cumpără online

Au apărut statisticile GPeC legate de piața e-commerce din România în 2018. Conform acestora, 83% dintre români au preferat să plătească ramburs, la livrare, atunci când au făcut cumpărături pe internet.

Doar 15% au folosit plata cu cardul când au comandat online (diferența de 2% până la 100% e dată de alte metode de plată). Care este explicația? De ce se feresc românii să plătească cu cardul atunci când fac cumpărături pe internet?

După părerea mea, cauza e lipsa de încredere. Neîncrederea este una din caracteristicile care ne definesc ca popor în prezent, aceasta fiind și una principale frâne în dezvoltarea societății noastre. Lipsa de încredere în ceilalți, în noi înșine, într-un viitor mai bun aici.

În cazul cumpărăturilor online, aceasta se traduce prin neîncrederea în comercianți și în firmele de livrare. Din păcate, de multe ori aceasta e parțial justificată. Și-o să vă dau 2 exemple.

Eu prefer să plătesc, în general, cu cardul, pentru că mi se pare mai simplu și mai comod. Totuși, am avut iarna aceasta 2 experiențe în care mi-a părut rău că nu am ales plata la livrare.

În primul caz comerciantul m-a indus în eroare că produsul era pe stoc și mi-a comunicat ulterior că trebuia să aștept aproape o lună. În cel de-al doilea a fost o încurcătură cu livrarea.

Am așteptat între 4 și 6 săptămâni să-mi primesc banii înapoi și i-am obținut după mai multe insistențe, deoarece mulți comercianți nu au procese de rambursare bine puse la punct. În plus, și curierul e parcă mai interesat să-ți aducă produsul comandat atunci când are de încasat o plată, nu vi se pare?

Desigur, în alte 80% din cazuri am plătit cu cardul și totul a decurs fără probleme. Din păcate, plata cu cardul este considerată încă de mulți un risc. Voi ce metodă de plată preferați când comandați online?

Iată alte 5 statistici interesante:

Românii au făcut cumpărături online de peste 3,5 miliarde de Euro în 2018, cu 30% mai mult decât în 2017.

80% din traficul magazinelor online din România este generat de telefoanele mobile.

38% din români au făcut cumpărături online cel puțin o dată în ultimul an.

În campania de Black Friday din noiembrie 2018, românii au făcut cumpărături online de peste 250 de milioane de euro, în creștere cu aprox. 30% față de 2017.

Numărul de magazine online s-a dublat de la 7000 în 2017 la peste 15.000 de comercianți în 2018.

Sursă date și infografic

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button