Cum putem recicla uleiul alimentar folosit
În acest an am reluat un obicei mai vechi (pe care l-am abandonat la un moment dat, pentru că găteam puțin) – am început să colectez din nou uleiul folosit la gătit.
Motivul este simplu – uleiul alimentar aruncat în chiuvetă, în toaletă sau la gunoi este unul din cei mai mari poluanți pe care-i producem. Statisticile spun că 1 litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează 1 milion de litri de apă. Cam atât consumă un adult timp de 14 ani.
Trebuie să colectăm uleiul folosit pentru că:
– Afectează stațiile de epurare, se depune pe conducte și provoacă înfundarea lor, iar acest lucru ne costă bani, timp și energie mai devreme sau mai târziu.
– Aruncat la gunoi, alături de alte resturi menajere, devine foarte greu degradabil, poluând și celelalte deșeuri care ar putea fi reciclate.
– Poluează solul și are un efect dezastruos asupra florei și faunei după ce ajunge în râuri și în lacuri, pentru că plutește și împiedică schimbul de oxigen.
Ce facem cu uleiul alimentar folosit?
Eu procedez în felul următor: de fiecare dată când folosesc ulei la gătit, aștept ca acesta să se răcească, apoi îl torn într-un vas pe care-l țin lângă coșul de gunoi, sub chiuvetă. În primă fază am folosit un borcan de jumătate de litru pe care l-am umplut cam în 2 luni.
Am mers la o benzinărie MOL din Cluj-Napoca și l-am predat acolo, iar în schimb am primit acest recipient șmecher pe care-l folosesc acum. Uleiul colectat la benzinăriile MOL este predat la un operator autorizat care îl trece printr-un proces de purificare și filtrare, iar apoi este dus la o uzină de producție. Din prelucrarea lui se obține biocombustibil.
Unde poți preda uleiul folosit în Cluj-Napoca?
- Cluj-Napoca 1 – Observatorului, Str. Observatorului nr. 76-78
- Cluj-Napoca 2 – Dorobantilor, Calea Dorobantilor nr.58-60
- Cluj-Napoca 3 – Maresal Ion Antonescu, Str. Almasului, nr. 9
- Cluj-Napoca 4 – Teodor Mihali (Vlaicu), Str. Teodor Mihali Fn
- Cluj-Napoca 6 – Bd. 1 Decembrie 1918 (Grigorescu)
- Floresti – Str. Avram Iancu fn, DN1, E60
Click aici pentru a vedea punctele de colectare din țară.
Conform estimărilor, în România se consumă anual în jur de 280.000 de tone de ulei. Fiecare picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă. E datoria noastră să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă.
Sursă informații
Din pacate in București nu se selectează nici gunoiul, o parte dintre noi ne straduim sa- l selectam, dar nu vine nimeni sa-l ridice. Ce sa mai vorbim de uleiul folosit!! Vor mai trece decenîi pana vom intelege ca singur ne distrugem.
Aneta, îmi pare rău să aud asta. Nu știu care e situația cu colectarea selectivă a gunoiului în București. Uleiul alimentar folosit însă îl puteți duce liniștită la benzinăriile MOL. Sunt vreo 20 de stații în București. Un alt agent care colectează în capitală este și http://uleiosul.com
Buna! Stiti daca si in timisoara se colecteaza la benzinariile Mol? Multumesc!
Maria, conform informațiilor de pe site-ul MOL Romania (vezi link în articol), acestea sunt benzinăriile care colectează ulei alimentar folosit în Timișoara:
Bd. Liviu Rebreanu fn., Timisoara
Bd. Republicii nr.12A., Timisoara
Str. Miresei nr. 1., Timisoara
Bd. L. Rebreanu intersecție cu Bd. C. Brancoveanu, Timisoara
Nu-nu, nu Mol in Bucuresti! Stiu sigur cel putin un Mol unde-l arunca angajatii la gunoi dupa ce stau cu el nu-stiu-cat si nu vine nimeni sa-l colecteze. La Mol e doar marketing, nu e pe bune. Cred ca Uleiosu’ e o varianta.