Protestăm împotrivă exploatării Roșia Montană
Cazul Roșia Montana este un exemplu clasic despre puterea de influență a marilor corporații. După cum spunea omul de afaceri din filmul Network, astăzi nu mai trăim într-o lume a națiunilor și a ideologiilor.
Globalizarea ne-a adus pe toți laolaltă, astfel încît în secolul 21 nu mai există țări și națiuni distincte. Există o mînă de corporații gigant care au ajuns să aibă așa de multă putere încît pot să influențeze deciziile unor țări.
Scopul unei corporații este să facă bani căci lumea e o afacere în care tu valorezi exact atît cît consumi. Roșia Montană Gold Corporation e o companie deținută de canadienii de la Gabriel Resources care vrea să exploateze zăcămintele de aur și argint de la Roșia Montană.
În ultimii ani această companie a investit milioane în campanii mediatice pentru a forța acest proiect și pentru a ne convinge cît de benefică va fi exploatarea pentru țara noastră. Argumentele lor sînt demontate foarte frumos în acest articol.
Ce va însemna acest proiect pentru România? Vă spun eu – o bombă ecologică cu care va trebui să trăim pentru totdeauna. A spus-o și parlamentarul european Victor Bostinaru în fața Comisiei Europene.
Zilele trecute Guvernul României a dat acordul oficial pentru începerea proiectului minier (deși au promis în campania electorală exact opusul). Încep să cred că în acest caz guvernanții noștri sînt mai degrabă complicii acestei corporații decît apărători ai intereselor naționale.
Din momentul în care decizia a fost făcută publică, zeci de mii de români au decis să iasă în stradă pentru a protesta împotriva acestui proiect. Noi, cei din Baia Mare, știm ce înseamnă exploatarea cu cianură. Am trăit-o pe pielea noastră.
De aceea Baia Mare se alătură protestelor care au loc în țară și în străinătate. Mesajul nostru este ferm: opriți exploatarea minieră cu cianură, salvați Roșia Montana!
Dacă dorești să te alături, te așteptăm azi de la ora 17 la Statuia Soldatului Român din Parcul Tineretului. Vino cu noi, arată că îți pasă! Împreună putem face diferența. Pentru mai multe detaliii click aici și aici. Am mai scris despre Roșia Montană în acest articol.
Revin cu o fotografie făcută la fața locului sursa
NU ma deranjeaza sa deschide perimetrul minier, insa daca tot o fac exista metode mult mai sigure si mai ok decat cea prin cianurare. In orice caz, mi se pare exagerata atat campania pro cat si cea contra RMGC.
Campania PRO este făcută de niște profesioniști în ale marketingului care trebuie să convingă o țară că cianurile sînt ok. Normal că e trasă de păr.
Campania CONTRA a făcută de niște ONG-uri și persoane obișnuite care încearcă să oprească acest lucru și se descurcă așa cum pot.
Nu mă pot pronunța legat de celelalte metode de exploatare, nu sînt specialist, dar bănuiesc că acestea implică niște costuri mult mai mari decît exploatarea cu cianură.
Am ajuns și eu cu Norișor pe la vreo 17.30, dar era pustiu pe acolo. Noroc că m-am întâlnit cu un vecin care m-a asigurat c-am nimerit unde trebuia, fiindcă inițial am gândit c-am greșit parcul :).
Protestatarii au pornit pe la 5 din parc spre Prefectură. De asta nu mai era nimeni la Statuie la acea oră. Poate ne vedem duminica viitoare 🙂
Vă întâlniți și duminica viitoare? Dacă da, încerc și eu să vin.
Cristina, din cîte am înțeles, în Baia Mare se va protesta în fiecare duminică pînă se va ajunge la o soluționare a problemei 🙂
Atunci ne vedem acolo. Presupun ca tot de la 5.
Pe 22 aprilie, de Ziua Pământului, se inaugurează oficial site-ul Fundației Culturale Roșia Montană, al cărei președinte, profesorul de arheologie Ioan Piso, îi invită pe toți internauții să ia parte la acest eveniment, accesând http://www.fundatia-culturala-rosia-montana.com . Puțini știu însă că efortul extraordinar de a crea acest tezaur de informații pornind de la zero, îi aparține consultantului IT, manager de proiecte, David Alan Paty, din Corvallis, Oregon, SUA, secondat de ecologul Alexandra Dodu, absolventă la Iași. „Folosind cu succes internetul în marketing și afaceri”, spune David Paty, „am știut că Fundația are nevoie de site pentru a-și promova mesajul în întreaga lume”. Început în urmă cu șapte luni, după colectarea de informații din toate mediile posibile și după ce autorii au bătut cu pasul toate punctele de interes din Roșia Montană și împrejurimi, site-ul oferă, în engleză și română, toate datele pentru a deveni un portal internațional de mare interes, dornic să aducă la lumină poveștile comunității, ale fiecărui localnic, fie că se opune sau nu proiectului minier. Firul roșu al întregii construcții este reprezentat de amenințările cu care se confruntă localitatea istorică, patrimoniul, natura, vecinătățile. Tânărul american a avut astfel ocazia să înțeleagă, poate mai bine decât mulți roșieni, ce se va întâmpla la Roșia dacă proiectul minier va primi undă verde. Constatările lui, de observator neutru, ar trebui să ne dea de gândit tuturor.