Ofuri cotidiene

Let’s do it Romania: probleme şi solutii

Cred că am mai scris despre Let’s do it Romania. O fac din nou şi de data asta o să încerc să fiu cît mai scurt şi mai obiectiv. Ideea care stă la baza campaniei este bună, chiar dacă e un pic idealistă.

Iniţiativa mi se pare salutabilă, pentru că transmite un semnal sănătos şi demonstrează că în România există oameni care îşi doresc o ţară mai curată, şi mai ales, care sînt dispuşi să şi facă ceva în această privinţă.

Un alt aspect important al campaniei Let’s do it este faptul că tinerii conştientizeză cît de important este să protejăm natura, să aruncăm gunoiul la punctele de colectare.

Sper sincer că efectele acestor campanii se vor vedea în timp, pentru că acum acestea nu au cum să funcţioneze. Şi o să vă dau cîteva argumente simple. Primul ar fi sistemul de colectare a gunoiului care este deficient prin excelenţă.

Poate că în oraşe avem ghene şi coşuri de gunoi, dar la ţară primăriile nu au găsit sau nu au implementat încă soluţii în acest sens. Aşa că ţăranul (mă refer aici la cei care locuiesc la ţară) aruncă gunoiul acolo unde s-a obişnuit.

Al doilea argument – România nu reciclează sau o face insuficient, sîntem atît de departe de ţări ca Suedia care îşi acoperă 70% din consumul de energie reciclînd. Şi, bineînţeles, cel mai dureros aspect este legat de mentalitate.

Degeaba ies cîteva mii de tineri şi strîng gunoiul într-o zi, dacă alte cîteva milioane fac mizerie tot restul anului. Şi aici lucrurile nu au cum să se schimbe prea curînd.

Aş propune următoarele soluţii:

1. Legi dure şi amenzi usturătoare, pentru că numai aşa învaţă omul. Dacă azi faci mizerie şi plăteşti o amendă de cîteva sute de lei, mîine o să te gîndeşti de două ori înainte să arunci gunoiul unde ţi se scoală.

2. Un sistem de colectare a deşeurilor reciclabile bazat pe remunerare. Statul, sau o firmă privată, oferă o sumă de bani pentru fiecare sticlă de plastic colectată, după care le reciclează sau le vinde unei firme din străinătate.

Sînt două soluţii simple care ar putea schimba rapid faţa României în anii următori. Sînt sigur că există şi altele. Sînt sigur că se poate. Au făcut-o alţii de atîtea ori, deci putem şi noi.

6 Comments

  1. Sustin in special ideea nr. 2, cu plata pentru sticlele de plastic reciclate. In primul rand fiindca PET-urile sunt printre cele mai periculoase surse de poluare (sunt enorm de multe si le ia o vesnicie sa se descompuna, si fiind si foarte usoare sunt transportate usor de apa sau chiar vant).

    In al doilea rand fiindca s-ar crea o sursa alternativa de venit pentru tiganii care fura fier vechi. Probabil ca omul obisnuit nu ar face efortul sa duca 2-3 sticle goale de plastic la un centru de colectare ca sa primeasca acolo 75 de bani pe ele – sau ceva de genul, ma indoiesc ca s-ar oferi multi bani pentru asa ceva – dar tiganul scormonitor prin gunoaie ar strange poate 30-40 de astfel de sticle intr-o zi si ar castiga cativa lei…

    Personal, daca s-ar implementa o astfel de initiativa, nu m-ar deranja sa platesc putin mai mult pentru o sticla de apa/suc/etc astfel incat sa fie acoperite costurile legate de reciclarea ei. Poate ca pe termen scurt costul de reciclare a unui PET e de … nu stiu, 0,2 lei sa zicem…

    Poate ca o sticla de apa plata n-ar mai costa 1,89 lei ci 1,95 sau pe-acolo, dar pe termen lung am fi scutiti de costurile incomparabil mai mari produse de poluarea cu PET-uri…

  2. In Danemarca pretul produselor care se vand la pet, la doza sau la sticle contine costuri de reciclare si in fiecare magazin exista la intrare un aparat unde poti returna petul/doza/sticla si primesti banii inapoi. In acest fel oamenii sunt motivati sa recicleze.

  3. probabil ca tu esti unul dintre cei cateva mii de persoane care au bunul simt sa nu duca Romania si mai in jos decat este.Prima idee este foarte buna,insa trebuie sa schimbam si mentalitatea politistilor,deoarece sunt,din pacate,corupti si nu vom rezolva nimic cu cei de acum.

  4. De acord Norbert, astfel de aparate există aproape în toate țările occidentale. Soluții există, să fie interes și voință că le-am realiza pe toate.

  5. Ciprian, legi avem destule (mai bune sau mai proaste), problema este că acestea nu sînt aplicate.

    Și vina nu este doar a polițiștilor, pentru că, de multe ori, legea îi pune într-o postură nefavorabilă față de cei care o încalcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button