Video, vinuri, vicii

Iona la Salina Turda – teatru la mare adîncime

Iona-marin-sorescu-salina-turda-2014Se ia un text de o adîncime cutremurătoare, un regizor original și un actor talentat. Se amestecă bine pînă se dizolvă ideile și se lasă un timp să se așeze în mijlocul sufletului. Rezultatul este piesa Iona pe care am văzut-o sîmbăta trecută la Salina Turda.

Spectacolul este cel mai inedit proiect cultural pe care l-am văzut de la Faust-ul lui Purcărete încoace. La baza piesei stă Iona lui Marin Sorescu – un text de-o poezie pură în care ideile capătă sensuri amețitoare.

Regia îi aparține Mihaelei Panainte – una din cele mai inedite apariții din teatrul românesc din ultimii ani. Văzusem la Baia Mare Noul locatar a lui Ionescu în regia sa și am rămas impresionat.

Tot în Noul locatar l-am întîlnit și pe Florin Vidamski. ”Uite un actor care poate să joace orice” mi-am zis eu atunci. Sîmbătă am avut ocazia să-l revăd luîndu-se la trîntă cu chitul lui Sorescu într-un one-man show teribil.

Iona-marin-sorescu-salina-turdaPiesa s-a jucat pe o platformă plutitoare de 4 metri pătrați pe apele lacului din Salina Turda – un spațiu subpămîntean care a imprimat spectacolului o tentă atît de naturală încît la un moment dat am avut impresia că mă aflam în burta unei balene.

Timp de o oră și ceva aerul sărat din adîncuri a fost plin de ecouri, umbre și idei într-un spectacol ce a izbutit să mă țină cu sufletul la gură de la un capăt la altul.

Vă propun mai jos un fragment din piesă. Sper să vă încurajeze să mergeți să o vedeți cît de curînd. Revin cu mai multe impresii într-un alt articol.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button