De ce nu vor grecii să strîngă cureaua
Săptămîna trecută am fost la Teatrul Național la spectacolul Livada de vișini. În piesă e vorba de o familie de aristocrați ruși din secolul 18 care se trezesc brusc că nu mai au bani.
Obișnuiți să trăiască fără grija zilei de mîine, aceștia se pomenesc datori vînduți băncilor de la care împrumutaseră ani în șir pentru a-și finanța viața plină de lux.
Familia este anunțată că banca va scoate la licitație proprietatea acestora, Livada de vișini, pentru a-și recupera banii. Care credeți că este reacția lor?
Ei bine, aceștia se apucă să trimită scrisori rudelor bogate, implorîndu-le să le dea bani pentru a acoperi datoriile… după care dau un bal ca să uite de necaz, sperînd că lucrurile se vor rezolva cumva de la sine.
Cam asta se întîmplă acum în statul elen: Grecia nu e nimic altceva decît o livadă mare de… măslini. Obișnuiți să trăiască bine fără eforturi prea mari, grecilor li se pare absurd să ia măsuri de austeritate.
Atunci cînd au fost nevoiți să strîngă cureaua în 2009, românii au protestat nițel, după care s-au conformat. Pentru că trecerea de la un trai greu la unul foarte greu e mai ușoară decît de la un trai foarte bun la unul decent.
Așa că în loc să implementeze niște reforme de bun simț și să se pună pe treabă, grecii preferă să trimită scrisori rudelor bogate, așteptîndu-se să primească în continuare bani fără să schimbe ceva.
Doar că rudele bogate au și ele niște condiții și de data asta nu par a fi dispuse să cedeze așa ușor ca înainte.
În piesa lui Cehov, Livada de vișini este pînă la urmă vîndută unui întreprinzător, iar familia de bogați se vede pe drumuri, nevoită să muncească pentru a se întreține. Sunt curios dacă scenariul se va repeta și în cazul Greciei.
Sursă foto
E livada cu maslini …
Ai dreptate, Dan. Am actualizat articolul. Mulțumesc 🙂
-dar nemtii cand isi platesc datoriile? doar noi trebuie sa luam vreo 19 miliarde de euro..
-si de ce sa traiasca populatia rau pentru ca 100 de politicieni au „gestionat” prost creditele cu bani electronici ?
– Germania are o datorie de 85,3% din PIB, respectiv o datorie de 2793 miliarde de euro, respectiv 34.202 euro/locuitor, in timp ce Grecia are o datorie de 263 miliarde = 149% fata de PIB si 23.014 euro/locuitor, anul trecut a restituit 17,8% din datorie! ….
urmatoarele tari cu datorii mari dupa Grecia sunt Portugalia, Italia, Marea Britanie (cu datorie de 100% din PIB), apoi Franta (99,7% din PIB), Spania, Germania, Canada, SUA cu cate 85-88% din PIB, desigur unele au PIB-ul mai mare deci si datoria cantitativ mai mare….
http://www.economist.com/content/global_debt_clock
– Si mai vezi te rog ce zice un Nobelist – http://www.theguardian.com/business/2015/jun/29/joseph-stiglitz-how-i-would-vote-in-the-greek-referendum