Ofuri cotidiene

Cum salvăm Grecia de la faliment

grexit-referendum

Luna trecută britanicului Thom Feeney i-a venit o idee năstrușnică: tot tărăboiul acesta legat de Grecia începe să fie… plictisitor, a spus el. Nici economiștii și nici miniștrii n-au reușit să găsească o soluție la această problemă.

În Europa locuiesc aproximativ 500 milioane de oameni. Ce-ar fi ca fiecare să doneze 3 euro pentru a salva Grecia de la faliment? După care a pus pe picioare o campanie de strîngere de fonduri.

Scopul ei este să adune 1.8 miliarde de euro. Nici mai mult, nici mai puțin. Campania a început acum 8 zile și a strîns pînă în prezent aproape 2 milioane de euro, majoritatea donațiilor fiind din Spania, SUA, Franța, Germania și UK.

În schimbul unei donații, poți primi o carte poștală de la Alex Tsipas (nu știu de ce ar vrea cineva așa ceva), o salată grecească, o sticlă de vin sau de ouzo. Un alt ONG strînge bani pentru familiile afectate de criză.

Conform site-ului unii greci au ajuns să dea foc la mobilă sau cărți pentru a se încălzi. Ce barbarie! Asta se întîmplă într-o țară în care majoritatea caselor nici nu au sisteme de încălzire. Poate pentru că la ei e… cald tot anul 🙂

Între timp grecii au spus un NU ferm măsurilor de austeritate propuse de FMI și au ales să meargă mai departe cu același guvern populist care a reușit deja să-i scoată din UE. Și nici nu-i poți învinui.

Dacă în 2009 se făcea un referendum la noi, credeți că românii ar fi votat să li se scadă salariile? De asta nici nu ne-a întrebat nimeni. Pe de altă parte nimeni nu-și bate capul că Rep. Moldova este exact în aceeași situație.

Anul trecut rușii au delapidat de la Banca Națională peste 1 miliard de euro. Așa că acum țara e în prag de faliment. Nimănui nu-i pasă, pentru că în democrație toți suntem egali, dar unii sunt mai egali decît alții.

Oare dacă aș face o campanie similară pentru Rep. Moldova cîți bani s-ar strînge?

Sursă foto

2 Comments

  1. Ok, ii scapi de datorie…si apoi ce faci … ii imprumuti din nou?… Problema lor cea mai mare nu e datoria uriasa, ci faptul ca nu fac suficient de multi bani ca sa isi poata sustine pensiile si salariile

  2. Asa e, Arthur. Problema lor e că nu produc suficient pentru a susține modul de viață cu care s-au obișnuit.

    Am scris despre asta mai pe larg în acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button