Cum să nu te rătăcești în labirintul știrilor senzaționale: studiu de caz Putin
Trăim vremuri tulburi, vremuri schimbătoare. Lumea se transformă sub ochii noștri cu viteză amețitoare. Sîntem bombardați zilnic cu știri care mai de care mai prăpăstioase și, în tot acest vîrtej de informații, e din ce în ce mai greu să distingem adevărul de minciună.
Mai întîi au fost refugiații și războiul din Siria, apoi tragedia de la Colectiv și protestele ce au urmat, iar acum atentatele teroriste din Europa și Africa. ”Șoc și groază”, ”nu o să-ți vină să crezi” – internetul colcăie de știri de acest fel.
Iar noi ca niște oi docile le urmărim și le dăm mai departe, de obicei fără cea mai mică verificare prealabilă. De fapt, ce vorbesc? Uneori comentăm și distribuim articole fără să le fi citit.
”Refugiații sirieni sînt teroriști deghizați” – like și share. ”Putin a zis că teroriștii trebuie să moară” – like și share. Și nici măcar nu ne trece prin cap că, distribuind genul acesta de articole, sprijinim portalurile ce seamănă frica și ura și îi dezinformăm pe cei care ne citesc.
Cei de la agenția Rogalski Damaschin au alcătuit o listă de sfaturi de bun simț care ne pot ajuta să nu ne rătăcim în labirintul știrilor senzaționale. Vă încurajez să le citiți și să le puneți în aplicare.
Studiu de caz Vladimir Putin
Ok, teoretic lucrurile sînt cît se poate de clare. Haideți să discutăm pe scurt despre un caz concret: de exemplu cel mai recent viral legat de președintele Putin. Cu siguranța ați auzit de el, unii chiar l-ați distribuit. În traducere liberă citatul sună așa:
E treaba lui Dumnezeu să-i ierte pe teroriști, treaba mea e să-i trimit cît mai curînd la El.
Citatul nu e nou și a circulat inițial în rîndul soldaților americani în diferite forme. A devenit popular mai ales după atentatele de la World Trade Center și e atribuit generalului american Norman Schwarzkopf care a spus referindu-se la teroriști:
I believe that forgiving them is God’s function. Our job is simply to arrange the meeting.
În 2004 aceasta e devenit chiar o replică din filmul Man on Fire cu Denzel Washington. Așadar, a declarat Putin așa ceva vreodată public? Categoric nu. Replica a ajuns să fie asociată cu el după ce Remi Maalouf, prezentatoare la canalul Russia Today, i-a atribuit-o ”în mod eronat” (observați ghilimelele).
Aceasta și-a recunoscut ulterior greșeala, efectul însă a rămas, pentru că sute de mii de oameni din toată lumea au distribuit știrea și, dintr-o dată, Putin a devenit cool. Vorbim aici despre același Putin care a invadat nu demult un stat European aflat la cîteva sute de kilometri de România și a anexat Crimeea.
This is the danger of social media! I took Putin’s quote from a post on Facebook & it turned out to be false. I apologize.
— Remi Maalouf (@RemiMaalouf) November 18, 2015
Și cazul nu este singular. Exemple de acest fel se găsesc peste tot, pentru că așa funcționează mașina de propagandă, fie ea rusească sau americană. Vorbim despre un război informațional ce nu poate fi oprit prin gloanțe…
… un război în continuă desfășurare care se alimentează cu like-uri și share-uri. Așa că data viitoare cînd distribui ceva pe internet, gîndește-te bine: este această știre validă, vine dintr-o sursă pe care te poți baza, ajuți pe cineva dacă o distribui?
Sursă foto
Nu sunt asa de greu de evitat aceste lucruri. Si eu obisnuiam sa citesc si uneori chiar credeam tot felul de stiri de prin mass-media care ulterior se demonstrau a nu fi atat de adevarate. Cred ca daca stii ce sa citesti si unde sa citesti, e mult mai bine. Am inlocuit aceste site-uri cu blogurile unde gasesc lucruri mult mai interesante.
Vezi că filmul se numește Man ON Fire
Am corectat, mulțumesc 🙂