Ofuri cotidiene

Cum oprim tăierile ilegale de pădure din România – soluții alternative

taieri-ilegale-paduri-romaniaConform unui studiu realizat de Greenpeace, în România în fiecare oră dispar 3 ha de pădure. Vorbim despre radierea efectivă a unor zone întregi, despre tăierea arborilor seculari și decimarea pădurilor din zonele montane (sursa Global Forest Watch).

Ca de fiecare dată problema este gestionarea proastă a acestui tezaur extraordinar cu care a fost binecuvîntată România. Ca de fiecare dată principalii vinovați sînt conducătorii noștri care s-au arătat neputincioși sau pur și simplu indiferenți față de această problemă.

Au ei preocupări mult mai importante: trebuie să organizeze alegeri și referendumuri, să-și voteze imunități, să apară la televizor și să doarmă prin Parlament ca mai apoi să inventeze taxe noi și să-i absolve pe corupți de datorii.

Cui îi pasă că România a pierdut din 2000 încoace ani sute de mii de hectare de pădure și că majoritatea tăierilor se fac ilegal în parcuri naționale și zone protejate? Cui îi pasă că se taie ultimele păduri virgine din Europa și că animalelor protejate li se distruge habitatul?

Între timp indianul Shubhendu Sharma a reușit să aplice principiile de producție de la Toyota și a dezvoltat un proces prin care oricine poate crea ieftin și rapid o pădure chiar la el în grădină. Shubhendu a reușit să reducă de 10 ori perioada în care o pădure ajunge la maturitate și oferă cunoștințele sale gratis.

Problema tăierilor ilegale nu e nouă și nu e specifică României. În Brazilia de exemplu avem aceeași Mărie cu aceeași pălărie. Sătui de indiferența și neputința autorităților, localnicii au decis să ia măsuri. Nu de alta, dar uneori problemele nu pot fi rezolvate doar cu vorba bună.

Oamenii au pus mîna pe ce-au găsit prin jurul casei, au prins tăietorii de lemne, i-au legat, i-au dezbrăcat și i-au bătut după care le-au dat drumul în junglă. Click aici pentru articol și fotografii de la fața locului.

Oare ce-ar fi să aplicăm o metodă similară și în țara noastră?

Sursă foto

2 Comments

  1. Stii care e problema Andrei? Uneori chiar localnicii sunt cei care ucid padurea. Du-te in zona Maramuresului Istoric si ai sa vezi cu ochii tai.

  2. Cea mai mare greșeală a fost retrocedarea pădurilor. Pădurile trebuie să aparțină statului. Orice taiere ilegală trebuie sancționată prin amenzi dure care să descurajeze pe viitor orice tentativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button