Ofuri cotidiene

Cum faci ca oamenii să nu mai arunce gunoiul aiurea

În principiu rețeta este simplă, trebuie să faci 2 lucruri.

  1. Mai întâi pui la punct un sistem eficient de colectare și prelucrare a deșeurilor și le oferi oamenilor multe puncte de colectare. Nu e ușor, dar se poate face. Au demonstrat-o autoritățile locale din Târgu Lăpuș și 13 localități limitrofe.

Câțiva oameni ambițioși și harnici din administrația locală au pus la punct un sistem prin care colectează selectiv și reciclează între 40% și 60% din deșeuri. Totul făcut printr-un proiect european. Acum imaginați-vă cum ar fi să avem astfel de oameni la conducere în toată țară și să multiplicăm rețeta la nivel național.

  1. Apoi informezi și educi oamenii și aplici amenzi celor care nu respectă regulile. Oamenii trebuie obișnuiți să colecteze deșeurile selectiv și să folosească corect pubelele și containerele. Majoritatea nu înțeleg cum stă treaba cu încălzirea globală și datoria civică. Pricep însă imediat atunci când sunt amendați.

Vrem-nu vrem, așa funcționează lucrurile. Și dacă tot îi amendezi pe cei care încalcă regulile, ar fi frumos să-i recompensezi pe cei care le urmează. Le poți oferi reduceri la impozit, la transportul în comun, bilete la cinema sau la teatru etc.

Și ca să nu zici că vorbesc din auzite, iată 2 exemple concrete.

1. Primul vine din Gorj unde o femeie a aruncat gunoiul pe marginea drumului când tranzita județul (un scenariu cunoscut, nu-i așa?). Angajații de la Drumuri Naționale au găsit câteva facturi în gunoi și i l-au trimis acasă prin curierat.

2. Al doilea caz l-am observat personal în timpul festivalului Untold din acest an, o ediție în care s-a pus accentul pe colectarea și reciclarea deșeurilor. De exemplu, Ursus avea câteva puncte de reciclare unde oferea diverse premii (stickere, steaguri, tricouri etc.) celor care aduceau doze goale.

Ei bine, am văzut zeci de oameni ce au stat la coadă și câte o oră pentru a primi ceva în schimbul dozelor. Cererea a fost așa de mare încât în ziua a treia premiile au fost epuizate. Așadar, să nu subestimăm niciodată dorința oamenilor de a primi lucruri „gratis”.

Concluziile, bănuiesc, sunt destul de clare. Dacă mai știi alte exemple potrivite pentru acest articol, nu ezita să-mi lași un comentariu.

Sursă img

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button