Cum eviți să iei viruși pe Facebook și cum scapi de ei dacă ești infectat
În ultimele două zile nu am putut posta/distribui/trimite linkuri pe Facebook pentru că administratorii rețelei de socializare mi-au blocat această opțiune pe baza suspiciunii că aș fi luat un virus. Suspiciunea lor era oarecum întemeiată.
În ultima săptămînă am primit mai multe mesaje de la prieteni infectați. Cînd le-am văzut, mi-am dat seama că era vorba de linkuri capcană. Totuși nu a fost suficient, Facebook a decis să trebuie să-mi blocheze parțial contul.
Vreau să vă povestesc în cele ce urmează cum am reușit să-l deblochez și să vă împărtășesc cîteva lucruri pe care le-am învățat în decursul acestei experiențe. Așadar să luăm lucrurile pe rînd.
Cum eviți să iei viruși pe Facebook
Cel mai bun lucru este prevenția – adică să faci tot posibilul să nu iei viruși în primul rînd. Lucrul acesta pare din ce în ce mai greu, avînd în vedere că producătorii de malware crează capcane din ce în ce mai elaborate.
Mesaje cu linkuri dubioase: e vorba de mesajele pe care virusul le trimite în numele persoanei infectate (fără că aceasta să știe). Mesajul conține de obicei un link format dintr-un șir lung de cifre și litere care nu se încadrează în modelul obișnuit domeniu . extensie / numepagină
În exemplul de mai jos mesajul afișa fotografia mea de profil la preview (o noutate față de vechile versiuni de viruși). Ce faci în acest caz? Nu dai click pe link (evident) și, anunți persoana în cauză. S-ar putea ca ea nici să nu știe că ți l-a trimis și că profilul i-a fost infectat.
Postări șoc cu multe persoane etichetate: mai refer la titlurile de tip click bait concepute să trezească o emoție puternică care te va face să dai click. Pe Facebook acestea sînt de obicei în limba engleză.
Dacă tu comunici cu prietenii tăi preponderent în română și te trezești din senin etichetat împreună cu alți zece-douăzeci de oameni într-o o postare ce are un titlu în limba engleză de genul „shoking, this is crazy”, sînt șanse foarte mari să fie vorba de un virus.
Ce faci în caz că vezi o astfel de postare? Evident, nu o deschizi. Contactezi persoana care a postat-o (doar dacă vrei să fii 100% sigur) apoi ștergi eticheta și raportezi postarea cu statusul corespunzător.
O unealtă pe care v-o pot recomanda este BitDefender TrafficLight. Odată înstalat, acest softuleț scanează în permanență linkurile afișate (inclusiv pe Facebook și Twitter) și te avertizează dacă acestea sînt suspecte.
Cum scapi de virușii luați pe Facebook?
Ok, n-ai fost atent și ai luat un virus pe Facebook. Nu e un capăt de lume. Nu ești nici primul și, din păcate, nici ultimul care se află în această situație. Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-ți schimbi parola de Facebook.
Alege una care conține litere mici, majuscule, cifre și semne de punctuație pentru un plus de siguranță. Pasul doi ar fi să faci update la Antivirus și o scanare completă a sistemului tău. După aceea verifică în Setări pe Facebook ce aplicații au acces la contul tău.
Dacă e vreuna pe care nu o recunoști, șterge-o din listă. Actualizează browser-ul și șterge extensiile / add-on-urile pe care nu le folosești. În cazul în care crezi că ai fost blocat din greșeală, scrie un mesaj la echipa de Facebook suport.
Un lucru important de menționat este că pașii de mai sus trebuie urmați pe toate computerele pe care accesezi contul de Facebook, acordînd o atenție specială telefonului care este și mai vulnerabil în fața acestor tipuri de atac.
Puteți găsi aici o listă de instrucțiuni recomandate de Facebook. Ca idee generală însă, majoritatea virușilor de pe Facebook (și de pe internet în general) pot fi evitați dacă aplicăm legea bunului simț și un ad blocker care-și face treaba.
Dacă aveți completări, lăsați-le în comentariu mai jos.
Ca sa eviti virusii:
1.) Fati un cont de Admin pe windows. (Cere parola cand instalezi aplicatii pe windows – similar cu Linux)
2.) Cand instalezi aplicatii verifica semnatura aplicatiei!
3.) Cumpara un antivirus puternic (kaspersky Internet Security, BitDefender,… Aprox 30-50 RON/AN)
4.) Foloseste chrome sau firefox.
5.) Instaleaza pluginuri de securitate pe chrome/firefox (Adblock, mywot, Kaspersky plugin)
6.) Nu da click pe linkuri dubioase.
Bune precizări, Robert. Numa că jumătate din ele-s pentru utilizatori mai avansați 🙂