Ofuri cotidiene

De ce a crescut prețul transportului public din Cluj-Napoca?

Prețul transportului public în Cluj-Napoca a fost majorat începând cu 1 octombrie de la 2 la 2.5 lei. Sunt doar 50 de bani în plus, procentual însă vorbim de o scumpire de 25% ceea ce nu-i lucru puțin (vezi lista tarifelor).

Măsura vine oarecum în contradicție cu strategia autorităților locale care încearcă să promoveze, să extindă și să popularizeze transportul în comun. Cluj-Napoca e un oraș în creștere cu un trafic din ce în ce mai aglomerat.

Să ai un sistem de transport urban eficient, modern și accesibil nu mai e un lucru dezirabil ci absolut necesar fără de care orașul nu se va putea dezvolta mai departe. Primăria a înțeles acest lucru și a inițiat o serie de măsuri în acest sens:

– benzi dedicate pentru autobuze

– reînnoirea parcului auto (inclusiv cu autobuze electrice)

– diferite acțiuni de promovare a transportului în comun (vezi mai jos)

Și efectul acestor măsuri se simte. Spun acest lucru pe încercate, deoarece călătoresc zilnic cu autobuzul. Datorită benzilor dedicate, durata unei călătorii s-a redus considerabil, mai ales în zona centrală.

De aceea m-a surprins măsura impusă de CTP Cluj. Argumentele invocate de directorul CTP Liviu Neag sunt următoarele:

– tarifele nu au mai fost modificate în ultimii 5 ani, timp în care prețul combustibilului a crescut

– investițiile făcute în extinderea rețelei și în cumpărarea unor noi autobuze performante

– în alte orașe din Ardeal prețul biletelor este chiar mai mare

Prețul combustibilului a crescut, într-adevăr. Este totuși ciudat să majorezi tarifele după ce ai inaugurat cu mare fast primele autobuze electrice din țară (cumpărate în proporție de 70-80% din fonduri europene).

Oamenii au făcut imediat asocierea: avem bilete mai scumpe pentru că trebuie să plătim autobuzele electrice, ceea ce e puțin ironic. Pe de o parte ne lăudăm că suntem leaderi naționali în implementarea unui transport ecologic mai eficient, pe de alta majorăm tarifele.

Discutam ieri cu o cunoscută din București care mi-a confirmat un lucru pe care-l știam de ceva timp: în București prețul biletelor pentru transportul urban este 1.3 lei. Și acest lucru nu s-a schimbat de foarte mult timp. Rămâne să ne întrebăm așadar: de ce în București se poate și în Cluj-Napoca nu?

2 Comments

  1. Si la noi, in Ploiesti, s-a scumpit. Deh, la noi vin doar cateva autobuze, in rest, parcul auto e dupa vremea raposatului…

  2. Înseamnă că noi facem un compromis bun. În Cluj-Napoca s-au achizițioanat 75 de autobuze Mercedes noi: 15 au fost puse deja în circulație, restul de 60 vor fi puse în circulație începând cu luna noiembrie (30), respectiv decembrie (30).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button