De ce a crescut prețul transportului public din Cluj-Napoca?
Prețul transportului public în Cluj-Napoca a fost majorat începând cu 1 octombrie de la 2 la 2.5 lei. Sunt doar 50 de bani în plus, procentual însă vorbim de o scumpire de 25% ceea ce nu-i lucru puțin (vezi lista tarifelor).
Măsura vine oarecum în contradicție cu strategia autorităților locale care încearcă să promoveze, să extindă și să popularizeze transportul în comun. Cluj-Napoca e un oraș în creștere cu un trafic din ce în ce mai aglomerat.
Să ai un sistem de transport urban eficient, modern și accesibil nu mai e un lucru dezirabil ci absolut necesar fără de care orașul nu se va putea dezvolta mai departe. Primăria a înțeles acest lucru și a inițiat o serie de măsuri în acest sens:
– benzi dedicate pentru autobuze
– reînnoirea parcului auto (inclusiv cu autobuze electrice)
– diferite acțiuni de promovare a transportului în comun (vezi mai jos)
Și efectul acestor măsuri se simte. Spun acest lucru pe încercate, deoarece călătoresc zilnic cu autobuzul. Datorită benzilor dedicate, durata unei călătorii s-a redus considerabil, mai ales în zona centrală.
De aceea m-a surprins măsura impusă de CTP Cluj. Argumentele invocate de directorul CTP Liviu Neag sunt următoarele:
– tarifele nu au mai fost modificate în ultimii 5 ani, timp în care prețul combustibilului a crescut
– investițiile făcute în extinderea rețelei și în cumpărarea unor noi autobuze performante
– în alte orașe din Ardeal prețul biletelor este chiar mai mare
Prețul combustibilului a crescut, într-adevăr. Este totuși ciudat să majorezi tarifele după ce ai inaugurat cu mare fast primele autobuze electrice din țară (cumpărate în proporție de 70-80% din fonduri europene).
Oamenii au făcut imediat asocierea: avem bilete mai scumpe pentru că trebuie să plătim autobuzele electrice, ceea ce e puțin ironic. Pe de o parte ne lăudăm că suntem leaderi naționali în implementarea unui transport ecologic mai eficient, pe de alta majorăm tarifele.
Discutam ieri cu o cunoscută din București care mi-a confirmat un lucru pe care-l știam de ceva timp: în București prețul biletelor pentru transportul urban este 1.3 lei. Și acest lucru nu s-a schimbat de foarte mult timp. Rămâne să ne întrebăm așadar: de ce în București se poate și în Cluj-Napoca nu?
Si la noi, in Ploiesti, s-a scumpit. Deh, la noi vin doar cateva autobuze, in rest, parcul auto e dupa vremea raposatului…
Înseamnă că noi facem un compromis bun. În Cluj-Napoca s-au achizițioanat 75 de autobuze Mercedes noi: 15 au fost puse deja în circulație, restul de 60 vor fi puse în circulație începând cu luna noiembrie (30), respectiv decembrie (30).