Cipru, băncile și biserica
Ați auzit probabil cu toții de criza financiară din Cipru. Sistemul bancar cipriot are nevoie urgentă de cîteva miliarde de euro, altfel intră în faliment. Pînă aici – nimic neobișnuit, ați zice.
Lucrurile încep să se complice în momentul în care UE împreună cu FMI vin cu o soluție la această problemă. Ideea lor e simplă: ei propun ca Parlamentul cipriot să voteze o lege care ar permite băncilor să impoziteze toate depozitele bancare din țară.
În felul acesta s-ar genera suficienți bani pentru a salva sistemul din Cipru. Și aici facem o pauză de gîndire pentru a ne da seama ce înseamnă de fapt acest lucru. Să zicem că tu, cetățean cipriot ai un depozit bancar de X euro.
Conform inițiativei, banca ți-ar luat între 7% și 10% din bani fără ca tu să poți face ceva. Vi se pare corect? Nici mie. Banii respectivi sînt ai omului, iar el are dreptul la proprietate, vorbim aici despre unul din drepturile care stau la baza democrației.
Bineînțeles, UE încearcă în acest fel să sancționeze Ciprul pentru regimul său fiscal care a făcut din această țară un paradis, un loc călduț și comod pentru bogații fugăriți de taxe prin toată Europa care și-au găsit adăpost acolo.
Totuși aici e vorba de principiu, dacă inițiativa ar fi trecut, s-ar fi creat un precedent foarte periculos. Ce garanție am fi avut că peste un an nu s-ar fi trezit și mai marii noștri să ne oblige să facem același lucru. Vă zic eu – nici o garanție.
Între timp parlamentarii ciprioți au respins în unanimitate soluția propusă de UE. Slavă Domnului! Problema însă a rămas. Și aici intervine un factor nou în ecuație. În una din zilele trecute, Patriarhul Bisericii din Cipru a venit cu o propunere care pe mine, cel puțin, m-a surprins.
Pe scurt acesta a venit și a spus că Biserica Cipriotă este gata să pună la dispoziția statului averile bisericești pentru a salva țara din impas. Lucrul acesta ar urma să fie realizat prin ipotecarea bunurilor sale, dar astea sînt detalii.
Ideea e că biserica intervine pentru salvarea statului și nemijlocit a cetățenilor. În aceeași zi, reprezentanții BOR au declarat că au nevoie de cîteva milioane de euro din partea statului pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului.
De unde va lua statul acești bani? Ați ghicit, de la noi. Asta în timp ce guvernul se plînge că nu are bani pentru salarii, pensii, școli și spitale. Nu mă înțelegeți greșit: eu nu vreau să judec pe nimeni, vreau doar să pun lucrurile în perspectivă.
Voi ce părere aveți? Vă aștept cu comentarii.
sursă foto
Eu zic ca BOR trebuie desfintat. Preotii sa fie platiti de la stat ca orice bugetar, afacerile facute de Biserica sa fie impozitate iar colectarile facute de la enoriasi sa fie folosite in 100% in biserica respectiva.
După cum văd eu lucrurile, problema nu e instituția, ci oamenii și felul în care înțeleg aceștia să facă voia Celul de sus.
Dacă în alte părți prioritatea Bisericii sînt oamenii, noi investim în palate și clădiri aurite. Asta în timp ce se închid școli și spitale.