Ofuri cotidiene

Ce aș schimba la sistemul de vot sau de ce nu-i bună democrația

politicieni-corupti-sint-aleti-de-oamenii-inteligenti-care-nu-voteazaDemocrația e libertatea de a-ți alege dictatorul care-ți place, iar votul e puterea de a decide care hoț îți va lua lunar banii. Nu ești de acord? Atunci hai să discutăm puțin despre democrație.

Democrația este o formă de guvernămînt defectuoasă. Lucrul aceste nu mai e o noutate pentru nimeni. A spus-o Churchill pe la mijlocul secolului trecut, iar înaintea lui Aristotel și alte minți luminate. Problema e că omenirea nu a fost în stare să inventeze altceva mai bun.

Și atunci dintre toate relele, am ales răul cel mai mic. Cam asta fac românii din 90 încoace – aleg mereu aceeași corupți care se perindă la conducerea țării și ne amăgesc cu promisiuni false și pomeni electorale.

Și dacă mă gîndesc bine, nici nu știu pe cine să condamn: pe cei care candidează sau pe cei care aleg. ”Fiecare prost luat în parte e un prost și atît. Dar toți proștii luați împreună formează un principiu istoric”. Asta spunea Aristotel acum 2000 ani.

Individul și cireada democrată

Democrația îi dă voie idiotului să stea alături de omul inteligent și să-i spună: ce faci, frate, bem o cinzeacă? Așa ajung oamenii de excepție captivi în cirezile democrate. Cel mai la îndemînă argument este o conversație de 5 minute cu o persoană care a ieșit din cabina de vot.

Vă garantez eu: jumătate din alegători habar nu au pentru ce au votat. Unii oameni nu știu pe ce planetă locuim sau în ce an sîntem. Dacă nu mă credeți, vedeți linkurile de mai sus.

dreptul-la-votCe pretenții la viitor poți avea atunci cînd viitorul țării tale e decis de o masă de oameni needucați și dezinformați? Vă spun eu – nici una. Revoltați, mulți aleg să boicoteze alegerile prin neprezentarea la urne. După părerea mea acest lucru nu face decît să perpetueze conducerea celor mulți și proști.

În una din țările scandinave (Suedia mi se pare) cei care nu merg la vot sunt penalizați la impozit. Principiul este simplu: statul a investit bani ca tu să îți poți exercita dreptul de a alege. Dacă ți-i lene să te prezinți la urnă, fii bun și plătește.

Nu ai cu cine să votezi – atunci anulează-ți votul! Dar fă ceva, implică-te, nu sta acasă ca mai apoi să emiți verdicte filosofice despre cît de greu merge țara. Dacă ar fi după mine, eu aș implementa un sistem de votare ponderat/proporțional.

Sistemul de vot ponderat

Principiul este simplu: toți au dreptul la vot, dar nu toate voturile sunt egale. Votul unei persoane informate, care are cultură politică trebuie să aibă o pondere mai mare decît votul unei persoane slab informate.

Gradul de cultură politică al unei persoane se poate stabili printr-un set de întrebări generale legate de scrutinul la care participă, ponderea pe care o va avea votul său fiind dedusă din răspunsurile pe care le dă. Simplu și eficient.

Cred că acest sistem ar fi mult mai reprezentativ decît cel existent. Drept dovadă pentru cele expuse mai sus, vă invit să urmăriți un reportaj realizat zilele trecute în Baia Mare despre alegerile europarlamentare care vor avea loc duminica viitoare.

Sursă foto

4 Comments

  1. Trist. De plans. De fugit din tara. Dar daca fugim cu totii, ce se intampla cu tara asta? 🙂 Grea alegere.

  2. „Problema e că omenirea nu a fost în stare să inventeze altceva mai bun” – crezi?
    Votez pentru monarhie. 🙂

  3. Valentina, monarhia este forma de guvernamînt în care puterea suprema se transmite ereditar.

    Cei care conduc țara trebuie aleși în funcție de merite, nu în funcție de familia din care fac parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button