In web we trust

Ce ar fi să introducem ore de programare încă din clasele primare?

copiii-invata-programare

Computerele și tehnologia vor juca un rol din ce în ce mai important în viața noastră. De aceea fiecare om din lume ar trebui să fie familiarizat cu noțiunile de bază ale programării. Acesta e mesajul transmis de cîțiva ani încoace de liderii din domeniul tehnologiei.

Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg precum și numeroși politicieni, profesori și lideri de opinie susțin în unison același lucru: informatica te învață să gîndești, fiecare om trebuie să învețe să programeze – cu cît mai devreme, cu atît mai bine.

Anul trecut Barack Obama a devenit primul președinte care știe să scrie cod. La îndemnul celor de la code.org acesta a înregistrat un mesaj în care spune simplu și la obiect: dacă oamenii vor ca America să rămînă puternică, trebuie ca aceștia să stăpînească tehnologiile viitorului.

Două țări i-au luat-o deja înainte. Anul trecut Estonia a introdus bazele programării în clasele primare. În cadrul acestora copiii sînt învățați să gîndească logic și să se familiarizeze cu principiul de funcționare a diferitor tehnologii.

Australia le-a călcat pe urme și a introdus în curriculum începînd din acest an cursuri de programare din clasa a 5-a în ideea că nimeni nu se naște programator, dar cu muncă și perseverență – orice poate deveni.

Lucrurile sună destul de bine, există însă două observații pe care vreau să le fac.

1. De acord, oricine poate învăța noțiunile de bază ale programării. Însă nu oricine poate deveni un programator extraordinar. Există oameni cu înclinații spre alte domenii și ar fi păcat ”să programarăm” toți copiii să meargă pe această direcție.

2. Orele de programare din clasele mici nu trebuie să înlocuiască alte materii de bază ca în cazul Australiei care a scos din program istoria și geografia în favoarea cursurilor de informatică. Nu de alta, dar degeaba știi să scrii cod dacă nu ai habar de unde vii și pe ce lume ești.

Voi ce părere aveți despre această inițiativă? Credeți că s-ar potrivi pentru sistemul de educație românesc? Și dacă aveți copii, ați fi de acord ca ei să învețe programare din clasele primare?

Sursă foto

3 Comments

  1. Ar fi o idee buna, zic eu. Nu am copii dar intamplarea face sa am o sora care acum a trecut in clasa a 5-a si ii explicam la teme, sa inteleaga mai bine. Dupa teme, saraca a inceput sa invete la Religie, si am intrebat-o de ce? Mi-a explicat despre „profesorul” ei de religie care, dupa parerea mea, are un comportament complet pe langa cel normal(nu gasesc exact cuvantul). Auzind acestea am luat putina initiativa si am vorbit cu parintii si i-am sfatuit sa propuna la urmatoarea sedinta scoaterea acestei materii din programa. Mi se pare complet anormal ca un profesor sa isi bata elevii si sa ii forteze sa invete si sa se duca la Biserica pentru a pune note mari. As fi de acord cu introducerea programarii in clasele primare, sau macar a materiei TIC, care invata copii sa faca si alte lucruri pe calculator, nu doar sa se joace. Sunt de acord, si voi sustine tot timpul scoaterea definitiva din programa scolara a Religiei. Sper ca aceasta idee sa nu ramana doar la nivel de un articol pe un site si sa ajunga la cineva care poate lua initiativa la nivel national.

  2. Eu i-am spus sotiei, inca dinainte sa se nasca asta micu’ ca am sa incep sa-l invat programare odata cu numaratul si alfabetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button