Ofuri cotidiene

Atunci cînd cineva încearcă să te fure la telefon prin metoda Accidentul

escrocherie-telefon-metoda-accidentul

Acest text a fost preluat de pe Facebook, de la un prieten care a fost sunat zilele trecute de niște indivizi ce încercau să-l stoarcă de bani prin metoda ”Accidentul”. Îi dau cuvîntul.

Sper că ați auzit de metoda „Accidentul”. Azi mi s-a întâmplat și mie. O tentativă doar. Și am avut și eu o tentativă de a ajuta Poliția. Să vă povestesc cum a fost.

Eram la birou. Sună telefonul fix cu număr privat. Răspund, un domn îmi spune că e de la poliția rutieră, că i s-a dat acest număr de telefon ca să mă contacteze. Îmi cere numele (nu știe pe cine caută?) și începe tare.

Maaare nenorocireee, accident mortaaal! Dacă nu stai bine cu inima, te oprești la pasul acesta și chemi salvarea sau te pierzi și ești al lor. Pentru că știam de escrocherie am decis să stau calm ca să văd cum decurg lucrurile.

M-a întrebat pe cine am în familie conducător auto. (Dacă el mă sună să-mi spună de accident, ar cam fi trebuit să știe și cine l-a făcut, nu?) I-am zis că soția și atunci evident că soția a avut accidentul: a omorât un copil pe trecerea de pietoni și tatăl copilului e în stare grava la spital.

Mi-a cerut numărul de mobil și am continuat acolo discuția. Între timp am rugat un coleg să sune la 112 și să spună ceea ce tocmai mi se întâmpla.

Pe mobil „polițistul” mi-a făcut legătura cu „procurorul” care mi-a spus că e grav, dar s-a ajuns la o înțelegere cu familia victimei și, dacă mă mișc repede, se rezolvă și nu ajung nici la ProTV. Chiar m-a întrebat: „Vreți să ajungeți la ProTV?

Ce era sa zic? Orice, doar la Mamaruță – nu! Am întrebat pe care trecere de pietoni a avut loc accidentul. Pe cea de la Spitalul de Urgență. E greu să greșești cu asta. Cam fiecare oraș are Spital de Urgență cu o trecere de pietoni.

Apoi îmi dă „soția” la telefon. Plângea și vorbea suspinând. A zis ceva de genul: „dragă, ți-l dau pe avocat, fă ce zice el!” Dacă obișnuiești să vorbești cu soția, îi recunoști vocea la telefon, deci n-ai cum să-i crezi.

Apare „avocatul”. Mă întreabă cu ce mașină era „soția”. Ii spun că, din moment ce știe de accident, știe și cu ce mașină a avut loc. Îmi răspunde că ”doar nu mă aștept să știe și ce a mâncat soția de dimineață”.

Nu mă pricep la mașini. Prima care mi-a trecut prin cap a fost Fiat Tico, dar mi-am zis că e greu sa omori pe cineva cu mașinuța aia. Următoarea pe listă a fost Opel Vectra. „Polițistul” mi-a confirmat că am nimerit-o. Deci nici vorba de accident.

escroc-telefon-metoda-accidentul

După vreo 15 minute îmi zice polițistul, procurorul sau avocatul (nu mai știu care din ei): „domnule, dar nu vă simt panicat!” Eu, abținîndu-mă cu greu să nu izbucnesc în râs: „vai, cum să nu fiu panicat?”

Momentul culminant a fost cînd m-a trimis să scot banii cu instrucțiuni ”să nu zic nimic la bancă, pentru că băncile sunt în mână cu televiziunile” și să las neapărat telefonul deschis.

M-am prefăcut că plec la banca timp în care am aflat de la colegul meu care sunase la 112 că doamna centralista i-a spus sa nu mă panichez (mulțumesc că vă îngrijiți de sănătatea mea) și să merg la Poliție să depun o plângere.

Tare, nu? Îl ții de vorbă pe cel care vrea să te fure și între timp trebuie să mergi la Politie să faci plângere. Credeam că făcusem acest lucru sunând la 112.

Părerea mea e că Poliția ar fi trebuit să trimită un agent să mă sfătuiască ce să fac în continuare, să stabilesc o întâlnire cu infractorii, să facem o înscenare cu bancnote marcate. Poate e prea complicat pentru Romania anului 2015! Sau poate că am văzut eu prea multe filme polițiste.

„Avocatul” a revenit la telefon. Și-a adus aminte că, fiind trecut de ora 17:00, băncile eram deja închise. Așa că m-a trimis la Cora sau Carrefour, pentru că acolo reprezentanțele sunt deschise până mai târziu. Nu avem așa ceva în Baia Mare. I-am zis că merg.

Am închis de vreo 2 ori, m-au sunat de fiecare dată și mi-au spus să țin telefonul deschis. M-am gândit ce aș mai fi putut face ca să-i dau pe mâna Poliției și am ajuns la concluzia că am făcut tot ce am putut. N-aveam chef să mai pierd vremea cu ei, le-am zis că ne-am distrat destul și că am sunat la Politie. A închis imediat.

Trebuie să recunosc însă că sceneta e destul de bine pusă la punct, nici nu mă mir că unii oameni le trimit bani, în special oamenii în vârstă care sunt de obicei mai puțin informați. Concluzia mea: nu are rost să încerci să ajuți Poliția, se descurcă ei și singuri să nu facă nimic.

politie-frauda-telefon-romania

Mi-am schimbat însă puțin părerea după vizita pe care am făcut-o la Poliție. Am decis să trec totuși și pe acolo. Mi-am zis că, în cel mai rău caz, urma să pierd o jumate de oră, în cel mai bun aș fi reușit să ajut.

Doamna de la 112 era doar o centralistă, încă nu înțeleg de ce nu mi-a făcut legătura cu Poliția și a decis că trebuia să depun plângere. Îi spun așadar celui de la poarta ce am pățit. Aflu că azi un bătrânel a fost înșelat de 14 000 de lei.

Bătrânul a declarat că cel care l-a sunat știa detalii despre fiul lui. Polițistul părea convins că așa era. I-am zis că nu aveau de unde să știe mai mult decât le-a spus bătrânul. Între timp a apărut și agentul care se ocupa de aceste cazuri. Am mers la el în birou.

Pe scurt, eu m-am plâns că am sunat la 112 degeaba și că Poliția nu m-a ajutat. El mi s-a plâns că nu prea are ce face în situații din astea și că nici măcar de la operatorul de telefonie nu poate obține date. Daca i-aș fi dat întâlnire infractorului și apoi să sun la Poliție ca să aibă și ei timp să intervină… poate îl prindeau.

(Dacă-l aduceam eu direct legat, era și mai bine, mi-am zis eu în gând). După asta mi-a spus că de multe ori ei rezolvă cazul, dar victima se înțelege cu infractorul. Aici îi dau dreptate – îți cam piere cheful să alergi după hoți atunci cînd trebuie să-i prinzi pe aceeași de mai multe ori.

La final mi-a dat numărul de telefon de la poartă. Ca data viitoare să nu mai sun la 112. Totuși, care sunt șansele să mi se întâmple din nou același lucru?

Scopul poveștii mele reale este acela de a-i pune în gardă pe cei care încă nu au auzit de metoda „Accidentul”. Din păcate mulți se lasă înșelați, iar Politia face prea puțin pentru a preîntâmpina genul acesta de fraude.

Sursă foto 1 2 3

2 Comments

  1. Mie mi s-a intamplat cu metoda „Premiul”, aia in care trebuia sa confirmi castigarea unui concurs cu un cod de cartela de reincarcare. M-am distrat un pic apoi am salvat numarul de pe care am fost sunat, pentru orice eventualitate. Dupa mai bine de doi ani am aflat ca era o cunostinta indepartata cu care m-am intersectat din greseala si mi-a dat numarul lui „nou”. I-am spus ca il am deja in telefon cu denumirea „Escroc prost”. In cateva secunde a disparut ca prin minune.

  2. M-au sunat și pe mine. Prima oară m-am întins la vorbă din curiozitate. Avea individul o voce de țigan inconfundabilă. A doua și a treia oară le-am spus simplu că au greșit numărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button