In web we trust

Am găsit două probleme la bancomatele Băncii Transilvania

bancomat-banca-transilvania-iulius-mall-cluj

Sînt client Banca Transilvania de vreo 5 ani și am un card Visa Electron valid. Cu toate acestea mi s-a întîmplat de mai multe ori în ultimul timp să primesc eroare cînd încercam să scot bani de la bancomat.

Eroarea sună în felul următor: cardul dumneavoastră este invalid, vă rugăm să mergeți la cea mai apropiată sucursală (nu am reținut exact textul, dar cam asta e ideea). În cele din urmă mi-am dat seama cum se poate reproduce problema.

Așadar se ia un bancomat care nu mai are bancnote de un anumit tip, se introduce un card perfect valid și se încearcă extragerea unei sume care implică bancnota respectivă. De exemplu: încerci să scoți 60 lei de la un bancomat ce nu mai are bancnote de 10.

Bancomatul nu va avea de unde să-ți dea bancnota de 10 lei și, în loc să-ți ceară să introduci o altă sumă, va afișa eroarea de mai sus și, probabil, va băga în sperieți un client care are un card perfect valid…

… de pe care poți scoate liniștit de la același bancomat orice sumă cu multiplu de 50 de exemplu. Spun, pentru că am testat 🙂 Mă mir așadar cum se face că cei care au făcut softul bancomatului nu s-au gîndit să afișeze un mesaj de eroare mai intuitiv în acest caz.

Cea de-a doua problemă este mai curînd o îmbunătățire. Ați remarcat probabil cu toții faptul că de fiecare dată cînd vrei să scoți bani, bancomatul afișează comisionul care se percepe în cadru tranzacției, ceea ce este un lucru lăudabil.

Problema e faptul că, atunci cînd nu se percepe nici un comision, bancomatul te întreabă oricum dacă ești de acord cu comisionul de 0 lei, lucru care mi se pare inutil. La o adică, pe mine nu mă doare degetul să apăs o tastă în plus.

Dar din punct de vedere al business-ului o tastă în plus apăsată la fiecare tranzacție poate implica niște costuri destul de mari. Să presupunem că 80% dintre operațiunile ce au loc la un anume bancomat sînt efectuate de clienți BT care nu achită niciun comision.

Avem așadar 80% de apăsări inutile ale unui buton care are o totuși anumită durată de viață. Zi de zi, lună după lună, an de an. La scară mică nu pare cine știe ce, dar cînd discutăm de zeci de mii de bancomate în toată țara, lucrurile par să fie un pic diferite, nu-i așa?

Voi ce probleme ați avut cu bancomatele?

Sursă foto

10 Comments

 1. La Unicredit e si mai dragut. Alegi din meniu Retragere numerar cu chitanta (exista si optiunea retragere numerar fara chitanta), introduci suma si apoi bancomatul te intreaba daca doresti sau nu chitanta.

 2. Servicii proaste la preturi mari. Treci la alte firme care se ocupa cum trebuie de clienti.
  Recomand cu caldura ING.

 3. Vlad, te întreabă de două ori că să fie siguri 😀

  Lucian, ING e singura bancă la care m-aș muta 🙂

 4. Tot la BT, daca ceri chitanta iar bancomatul nu mai are hartie, se afiseaza acelasi mesaj de eroare neintuitiv.
  Nu stiu daca au rezolvat problema intre timp

 5. Am participat la un curs de imbunatatire procese si eficienta/economisire si de atunci am devenit si eu mai atent la astfel de fenomene. Sa reducem risipa, de timp, de nervi, de butoane.

 6. ATM Alpha Bank – inca nu sunt sigur daca toate de la Alpha sau depinde de setarile pe fiecare masina in parte.

  remite mai intai cash-ul si apoi cardul

  obisnuit la 99 % din retrageri Raiffeisen sau altele cu remitere card, apoi remitere cash, am plecat de la ATM Alpha cu banii si cardul „a ramas” la el

 7. Mihai, asta e și mai gravă. Din cîte știu, majoritatea băncilor au optat pentru ordinea card și apoi cash tocmai pentru că mulți clienți își lăsau cardurile în bancomate.

  E ciudat că cei de la Alpha Bank nu au făcut la fel.

 8. Dar de mii de ani nu se mai folosește î din i… Doar la început și sfârșit de cuvânt. E așa nașpa de citit când textul e gramatical greșit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button