Ofuri cotidiene

5 lucruri pozitive legate de izolarea cauzată de Coronavirus

Traversăm o perioadă în care lucrurile au luat-o razna. Știrile prăpăstioase despre Coronavirus ne asaltează din toate direcțiile. Toată lumea discută despre măsurile care trebuie luate, autoritățile au instituit starea de urgență, iar în aer plutește tensiunea și neîncrederea față de cei din jur.

Pandemia de Coronavirus a dat peste cap toată emisfera nordică și riscă să producă o criză economică majoră. Nimeni nu știe cât va mai dura carantina, când vom avem un vaccin și un tratament eficient și care vor fi consecințele virusului pe termen lung.

A trecut mai bine de o săptămână de când lucrez de acasă. Așa că mi-a propus să caut câteva aspecte pozitive legate de situația actuală (fără a încerca să minimizez gravitatea contextului în care ne aflăm). Nu de alta, dar de la atâta știri negative riscăm să ne lăsăm cuprinși de gânduri negative și frică.

Mai mult timp liber

Unul din cele mai mari avantaje pe care le implică munca de acasă este economia de timp. Din calculele mele, câștig în fiecare zi cam 1 oră jumătate pentru simplul fapt că nu mai trebuie să merg la birou. Pentru mine, acest lucru înseamnă mai mult timp pentru relaxare și activitățile preferate.

Am reînceput să citesc în fiecare seară (m-a prins tare de tot seria de cărți „The Witcher” despre care o să vă povestesc curând), am vreme să fac mici reparații prin casă și să dorm aproape 8 ore în fiecare noapte, ceea ce-i mare lucru pentru cineva care nu reușea să-și facă plinul de somn de vreun an.

Cheltuieli mai mici

De când lucrez de acasă, mănânc mai bine și mai echilibrat. Spre norocul meu, soția gătește foarte bine, iar acest lucru se simte și în portofel. Când mergeam la birou, un prânz decent în oraș mă costa în jur de 25 lei. Asta însemnă că, de când lucrez de acasă, am economisit în jur de 150 lei doar pe mâncare.

La aceasta se adaugă și banii pentru abonamentul de autobuz și cursele ocazionale de taxi. Mai mult de atât, de vreo săptămână am cheltuit bani puțini spre deloc pentru altceva în afară de alimente și cele necesare pentru casă. În această perioadă parcă nu sunt tentat deloc să fac cumpărături.

Mai mult timp petrecut cu familia

Lucrul de acasă m-a apropiat și mai mult de familie. Fetița mea este încântată să mă vadă tot timpul acasă și abia așteaptă să fac o pauză de la muncă ca să mă joc cu ea. De când nu mai trebuie să merg la birou nu mai ratez momente interesante în evoluția Ilincuței mele.

Avantajul de a locui într-un cartier în construcție este faptul că avem la 5 minute de mers un câmp imens și aproape nepopulat pe care ies la plimbare cu Ilinca. În acest timp soția poate avea un moment de respiro acasă în care să se ocupe și cu altceva în afară de treburile de mamă.

Trafic mult mai lejer în oraș

De vreo 2 ani ne tot plângem că orașul este din ce în ce mai aglomerat, că ne sufocă traficul la orele de vârf și că toate trotuarele sunt pline de mașini parcate. Cu câteva zile înainte de decretarea stării de urgență am ieșit scurt în oraș și era să nu-l recunosc. Se circula ușor, autobuzele erau aproape goale și erau o mulțime de locuri de parcare libere.

Românii învață să stea la coadă civilizat

Să vezi paradox. Ne plângem de vreo 30 ani că românii nu știu să stea la coadă altfel decât dacă-și suflă în ceafă și se îmbulzesc. A fost nevoie să vine un virus din China ca românii să înceapă să învețe să stea la coadă în mod civilizat.

Cu o zi înainte de începerea carantinei am fost la poștă să ridic un colet. Marea mi-a fost mirarea să văd o coadă aerisită, civilizată și organizată. În Poșta Română! Nimeni nu se îmbulzea, nimeni nu se băga în față. 2-3 oameni așteptau afară pe trepte tocmai pentru a evita acest lucru. Să vezi și să nu crezi!

Cam acestea sunt observațiile mele de până acum. Tu ce lucrurile pozitive ai observat în această perioadă?

Sursă img

3 Comments

  1. Sunt destul de multe beneficii in ceea ce priveste izolarea, pentru persoanele culte, care stiu sa nu se plictiseasca in casa si care gasesc activitati creative, sau muncesc..Poate la sfarsitul acestui haos, vom iesi victorios mai EDUCATI!

  2. Așa este, un om care tinde spre mai mult nu prea are timp să se plictiseasză. Această perioadă poate fi pentru noi o oportunitate extraordinară de a învăța lucruri noi și de a ne cunoaște mai bine pe noi înșine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button