Ofuri cotidiene

Tender à la Moldavie

Nu cu mult timp în urmă, în viaţa cotidiană a devenit în vogă cuvîntul tender. Care este sensul acestui termen? Şi în ce context îl putem utiliza?

Tenderul este un concurs care implică mai multe companii ce concurează pe piaţa locală într-un anumit domeniu. Pornind de la faptul că tender este un concept împrumutat din occident, atunci logic ar fi să urmăm exemplul colegilor din Europa privind principiile şi metodele de organizare.

Nu şi în cazul nostru! În Republica Moldova organizarea tenderelor are un specific naţional. Ce folos că în țară sunt atrași investitori străini dacă managementul este “moldovenesc”?

Recent am auzit de un caz care la prima vedere părea ieşit din comun.

Compania Orange Moldova, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Republica Moldova, a anunţat lansarea tenderului pentru prestarea serviciilor de cleaning. Dat fiind faptul că Orange Moldova este o companie cu capital strain, ar trebui ca metodele şi tacticile de lucru să fie preluate de la colegii francezi. Bine spus! AR TREBUI!

Da, a fost elaborat un software pentru organizarea licitaţiei, de ce să nu fim şi noi la nivel european? Dar există un DAR! Se pare că managerii din cadrul companiei Orange Moldova nu prea se conduc după principiile europene. Deşi oficial tenderul a fost închis la data stabilită, acest lucru nu i-a împiedicat pe reprezentanţii Orange să-l redeschidă pentru nişte persoane „speciale”.

Ne întrebăm acum: cît de obiectivă va fi decizia luată, dacă participanţii la tender nu au beneficiat de condiţii egale? Şi cine sunt oare aceste persoane „speciale” pentru care se redeschid licitaţiile?

Da, am uitat să precizez care este specificul tenderelor din Moldova – cîştigătorul este cunoscut din start. Atunci de ce se mai organizează astfel de licitaţii? Ca firmele să irosească timp şi resurse şi pînă la urmă totul să fie în zadar? Trebuie oare să ne conformăm? Rămîne să vedem ce va urma.

13 Comments

  1. Pacat daca este asa cum spuneti. Dar si mai mult regret faptul ca nu ati venit cu nici un nume. Asta de fapt ar fi permis sa verificam daca chiar vor invinge cei veniti la urma. Dar aveti si o prolbema de logica. Spuneti ca se stia din start cine va cistiga. Dar in acest caz cistigatorul sigur trebuie sa se regaseasca printre cei care au depus, cel putin la timp, documentele. Si o alta problema tine de faptul ca nu cunoasteti bine regulile din occident altfel ati fi stiut ca nu se exclude posibilitatea de a prelungi termenele. Si daca o sa cititi presa o sa vedeti ca chiar si organizatii internationale solide au prelungit termenele licitatiilor.

  2. Licitaţiile aranjate nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Ca regulă generală, cîştigătorul acesteia este ştiut încă de la început, iar concursul este făcut doar de ochii lumii. Se întîmplă în Moldova, în România, chiar şi în ţările cu tradiţie în democraţie şi capitalism.

    Una e să prelungeşti termenul pentru toată lumea şi să anunţi în timp util acest lucru, şi cu totul altceva e să faci acest lucru doar pentru o anumită firmă. Poate mă înşel.

  3. Articol foarte slab care seamana mai degrama a zvon. Ceva de genul: am auzit ca la Orange s.a.m.d.
    Lucruri de genul acesta se intampla peste tot in lume, doar ca in diferite locuri lupta cu acest fenomen este diferita. In unele tari este pedeapsa capitala, in alte tari – rusinea, discreditare publica si inchisoare, iar in alte tari nu se intampla nimic. Toti vorbesc despre asta si numeni nu face nimic. Toti se plang dar nimeni nu face nimic ci din contra, continua sa dea mita politistilor, functionarior, medicilor.

  4. Whiteman.
    Este necesar sa formulati mai clar ideile. Din articol nu este clar daca termenul a fost prelungit doar pentru o anumita firma sau pentru toti. Si desi ar fi ilegal si chiar si imoral eu nu as vedea o problema foarte grava daca s/ar accepta o oferta mai buna depusa tardiv. Fiti de acord ca aceasta ar fi o problema minora. Trucarea licitatiilor este grava atunci cind se creiaza premiese pentru ca sa cistige o oferta mai putin avantajoasa. Daca insa se asigura victoria celei mai bune oferte atunci eu militez pentru ca toate licitatiile sa fie trucate

  5. Va spun din practica nu din auzite.
    Aproape toate licitatiile care trec prin Buletinul de Achizitii publice, si nu numai, sunt „aranjate”, prin diferite metode ca sa castige cine trebuie. Dar cel mai rau e ca „cistiga cel mai mic pret”. Cistiga firme care nu au nici un specialist calificat in efectivul de personal, nu au experienta in domeniu… tot se face de mintuiala. Doar ce e bun costa, un proiect , o constructie. Nu ca sa reziste veacuri, nici zeci de ani nu rezista ce se construieste acum. Se spala bani publici, bani veniti credite si granturi de peste hotare…

  6. 1. Orange e companie privata, ea singura isi poate crea/modifica regurile de tender. Daca actionarii nu vor fi multumiti de cum s-au organizat tenderele atunci managementul va fi inlocuit. Deci din start, organizarea tenderilor intr-o companie privata nu poate fi atribuita cu Moldovenismul.
    2. A prelungi un deadline e perfect legal atunci cind cumparatorul nu e satisfacut de preturile propuse prea mari sau daca are dubii vis-a-vis de intelegerea prealabila a ofertantilor.
    3. NU e credibil faptul ca se stie din start cine va cistiga tenderul. Daca s-ar fi stiut din start: ofertantii nu ar fi participat in primul rind
    DACA totusi e sa presupunem ca CINEVA stia din start cine va cistiga unica posibilitate de a fi verificat astfel de informatie este ca acel cineva sa fi prezis cistigatorul inainte de termen. Dar chiar si in ultimul caz, noi nu putem spune cu certitudine ca sistemul de tender este corupt DACA acest prevazator pur si simplu a stiut care din ofertanti e net superior (mai competitiv).

  7. de multe ori tenderurile se fac astfel se gaseste mai intii unde e mai ieftin si mai calitativ!!!!!!!!!!!!!!(sa nu uitam de asta) raportul calitate-pret e cel mai important .
    Iar dupa ce ai date reale faci si un tender in Caz ca apar careva variante mai avantajoase.

    Dar sa faci un tender nestiind din start situatia cu ofertele pe piata este o Prostie. asa ca nu vad nimi c rau in asta se peractica in toata lumea iti fixezi min si max si apoi vezi ce-ti convine mai tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button