Ofuri cotidiene

Șefule, facem cursa fără bon?

bon-fiscal-bani

Mi s-a întîmplat de cîteva ori deja. Cel mai recent caz a fost în Turda unde am mers să revăd piesa Iona. Am coborît din microbuz în centru și am luat un taxi pînă la salină. ”Sigur, mergem! spune șoferul. Aveți nevoie de bon?”

”Ăăă, zic, nu. Că nu mi-l decontează nimeni”. ”Cam 9 lei ar fi cursa, răspunde bucuros taximetristul. Ajungem imediat.” Demarăm fără să pornească ceasul. Pe drum ne povestește cîte ceva despre atracțiile din zonă.

Ajungem la destinație, îmi cere 9 lei. Îi plătesc. Îi cer și numărul de telefon pentru întoarcere. Mi-l dă după care pleacă. Iar eu rămîn cu sentimentul vag că am fost fraierit. Fără bon înseamnă venit la negru, înseamnă evaziune fiscală.

Să faci așa ceva într-o perioadă în care ANAF-ul taie și spînzură pentru 2-3 lei mi se pare o nebunie. Poate că am eu o față care inspiră încredere. Și dacă tot accepți o cursă fără bon, negociezi un preț mai mic?

Mă întreb ce-ar fi fost dacă la întoarcere aș fi sunat în prealabil la poliție, iar cînd am fi ajuns înapoi în Turda (după încă o cursă fără bon), reprezentanții legii l-ar fi așteptat cu cătușele pregătite.

Probabil că l-aș fi avut pe om pe conștiință, iar el dintr-un inconștient în libertate ar fi devenit un inconștient după gratii. Pentru 9 lei… Voi ce faceți cînd vi se propune o cursă fără bon?

Sursă foto

6 Comments

 1. Daca nu-mi da bon, nu-i platesc cursa. Am patit cand mi-a dat bon nefiscal si am refuzat sa-i platesc cursa. Am inteles ca a fost o cursa de 6 lei, dar m-a itneresat cu atat mai mult.
  Degeaba faci reclamatie la politie pentru ca nu ti-o dat bon, ei nu au ce sa faca, pentru ca nu te fura. El cere, tu dai. Nu iti baga mana in buzunar

 2. Cred că activitatea ANAF-ului din ultima vreme responsabilizează puțin și cetățenii. Zilele trecute m-am trezit cerând bon, ceea ce de obicei nu făceam. Am primit o privire foarte dubioso-panicoasă și cred că pentru câteva secunde am simțit ce simte un angajat ANAF când face controale :))
  Eu zic că pentru binele tuturor e indicat să cerem mereu bon pentru că doar așa va intra în reflexul companiilor să îl ofere, fără a mai fi o chestiune de opțiune.

 3. De acord, Oana. El m-a întrebat, eu am fost de acord. Nu m-a obligat nimeni. Data viitoare cînd o să mă întrebe cineva dacă am nevoie de bon, o să zic clar DA.

  Mădălina, în majoritatea cazurilor am primit bon fără să cer. Oricum, datorită campaniei ANAF am început să fiu mai atent la genul acesta de lucruri 🙂

 4. La taximetristi e destul de clara treaba, desi evaziunea este extrem de mica.

  TVA-ul pe care ar trebui sa il plateasca este 24% pe diferenta dintre pretul unei calatorii si costul calatoriei. Deci daca el si-ar deconta toate cheltuielile pe firma poate diferenta dintre venit si cheltuieli ar fi 0 sau -minus. Deci TVA 0.

  La magazine e la fel… practic e o activitate de subsistenta… evaziunea e extrem de mica… iar pt cei care stiu contabilitate, neemiterea bonului fiscal in momentul vanzarii nu inseamna nefiscalizare. Daca marfa a fost achizitionata pe factura(si aici sunt firmele mari care fac distributie care nu prea se joaca) atunci chiar daca nu faci bon fiscal, marfa iti ramane in stocul din contabilitate… si odata si-odata tot trebuie sa-ti platesti taxele…

  Aici e si prostia inspectorilor ANAF… in loc sa mearga la o firma care are un stoc de 100 mld lei vechi si cifra de afaceri de 120… merg sa se tiganeasca pt bonul fiscal…

  E o intreaga teorie, nu e foarte complicat de explicat dar practic, suntem dusi cu zaharelul cu bonurile fiscale si toata lupta asta antifrauda… Dar na… speram si noi ca prostii ca dupa ce-i termina pe astia micii vor merge la cei mari(hahahaha!)

 5. Controalele pot continua la evazioniștii de 2-3 lei. Între timp șefii de la București pot continua să fure cu sacu. Viața merge înainte

 6. Evaziunea fiscala ne afecteaza pe toti, fie ca suntem firme sau suntem consumatori, fie ca vorbim de evaziune fiscala serioasa sau gainarii precum cea cu taxiul mentionata de tine.

  ANAF insa nu are nicio sansa daca face doar cateva actiuni pe an. Eu cred ca ar trebui sa puna presiune in mod constant, sa fie o certitudine ce vei fi pris daca faci magarii. La fel ar trebui sa faca si Politia Rutiera in trafic, ca pe aia am eu cea mai mare boala 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button