Ofuri cotidiene

Revoluția din Ucraina – de la proteste la război

pray-for-ucraineLa începutul acestei săptămîni în Ucraina au început să răsune focuri de armă. Astfel ceea ce au fost pînă nu demult niște proteste relativ pașnice s-au transformat subit într-un adevărat război de stradă.

În Kiev se trage cu gloanțe, cu disperare și cu ură. Iarna aceasta nu a adus prea multă zăpada în Europa. A adus însă sînge care a început să curgă valuri-valuri de două-trei zile încoace.

În capitala Ucrainei oameni care nu se cunosc se omoară între ei pentru ca alți oameni care se cunosc să poată să rămînă în continuare la putere.

Președintele Ianukovici avertiza încă de luna trecută că poate elibera oricînd Euromaidanul de protestatari. Totuși nu credeam că va recurge la forță. A făcut-o și și-a semnat prin asta sentința.

În Kiev forțele speciale au atacat protestatarii cu o cruzime greu de închipuit. Se trage din toate părțile. Lunetiștii trag de pe acoperișuri în protestatarii cei mai activi acompaniați de rafale de arme automate.

harta-protestelor-din-ucraina-19-feb-2014Rezultatele sînt cutremurătoare: în jur de 100 de morți, peste 1000 de răniți și dispăruți în ambele tabere. Protestatarii însă stau în continuare pe baricade.

Oamenii aceștia nu vor ceda niciodată, indiferent ce s-ar întîmpla – aceasta a fost impresia cu care rămas cînd am fost la Lviv în ianuarie.

Se zice că cei care intră în greva foamei ajung la un moment dat într-o stare în care sînt dispuși să meargă pînă la capat, chiar dacă acesta lucru i-ar costa viața.

E posibil ca protestatarii să fi ajuns într-o astfel de stare. Altfel nu-mi explic cum poți să ieși în stradă în timp ce-ți șuieră pe lîngă urechi gloanțe trase de militari autorizați să te oprească prin orice mijloace posibile.

Încerc să găsesc un motiv care ar justifica masacrele din Kiev și nu reușesc. Regimul Ianukovici trebuie să plece și să raspundă pentru crime împotriva umanității. Altfel războiul civil este iminent.

Și indiferent ce vor aduce zilele următoare, un lucru este clar pentru toată lumea: nimic nu va mai fi la fel după crimele comise în această săptămînă…

Sursă hartă

One Comment

  1. Trebuie sa lupte si noi, restul Europei, sa ii asiguram de tot sprijinul nostru. Ceea ce s-a intamplat la ei azi, se poate intampla foarte usor si la noi in tara. Nu suntem asa diferiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button