Ofuri cotidiene

Republica Moldova: între proteste împotriva guvernării și mega concertele oligarhilor

iubesc-moldova

Pe 6 septembrie la Chișinău va avea loc un protest organizat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr care îndeamnă cetățenii Rep. Moldova să protesteze pașnic împotriva partidelor de la guvernare.

Mitingul face parte dintr-o serie de proteste care au avut loc în acest an ca urmare a situației economice dezastruoase în care a ajuns Rep. Moldova. Oamenii sînt revoltați și pe bună dreptate. Vă propun o scurtă recapitulare ca să înțelegeți mai bine contextul.

Violențele din 7 aprilie 2009, alegeri anticipate

În aprilie 2009 în Rep. Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Alegerile au fost cîștigate de Partidul Comunist aflat atunci la conducere care ar fi fraudat masiv voturile. Tinerii au ieșit în stradă, protestele au degenerat în violențe. Clădirea Parlamentului a fost vandalizată.

Deasupra Președinției a fost arborat steagul României. După cum s-a dovedit mai tîrziu, atît protestele cît și arborarea steagului au fost parțial orchestrate chiar de comuniști. La un moment dat însă lucrurile au scăpat de sub control.

Zeci de tineri au fost bătuți cu brutalitate de poliție, unii au murit. Am scris aici despre experiența mea legată de zilele respective. Ca urmare a alegerilor anticipate pe scena politică au apărut 3 partide democrate care formau o majoritate parlamentară.

Acestea au fondat AIE – Alianța pentru Integrare Europeană și au promis solemn că nu se vor abate de la calea europeană. Totul a culminat cu semnarea Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în noiembrie 2013.

Dacă vă mai amintiți, președintele Ucrainei a refuzat semnarea aceluiași acord, iar acest lucru a fost scînteia care a aprins spiritele din Ucraina. Am scris aici despre experiența pe care am avut-o la Lviv (orașul unde au început revoltele).

politician-corupt

Oligarhii sau cum se fură 1 miliard dintr-o țară săracă

Moldova părea că se află pe drumul bun spre un viitor în Europa. Vorbim de o Europă care avea nevoie ca de aer de o poveste de succes și care a fost de acord să ajute Moldova cu fonduri menite să pună pe picioare o economie șubredă, dependentă de Rusia.

Ce nu știau cetățenii de rînd e faptul că din 2009 încoace în sistemul bancar moldovenesc a început un proces masiv de delapidare de fonduri. Mecanismul era simplu: se acordau credite către firme fantomă după care banii erau transferați în afara țării.

Furtul a avut loc sistematic de-a lungul anilor cu acordul tacit al politicienilor care au fost prea corupți și prea lași ca să ia atitudine. Nimeni nu știe exact cît s-a furat din băncile moldovenești, suma vehiculată fiind de peste 1 miliard de dolari.

Furtul a fost realizat prin intermediul cîtorva oligarhi care au preluat metodic controlul țării. În prezent aceștia controlează principalii lideri politici, cele mai importante posturi de televiziune și au o influență foarte mare asupra sistemului judiciar și bancar.

Protestele organizate de Platforma Civică DA

În acest moment Rep. Moldova e în prag de faliment. Leul s-a devalorizat puternic, sărăcia și corupția au atins un nivel care face din ce în ce mai mulți oameni să plece din țară.

Mitingurile organizate de Platforma DA au început în semn de protest față de această situație dezastruoasă. Am fost și eu la un protest similar în Chișinău în luna mai.

Am văzut acolo mulți tineri care scandau pentru un viitor mai bun, bătrîni care nu au uitat suferințele suferite sub regimul de altădată și familii cu copii care își doreau o realitate mai bună în țara lor. Există însă mulți oameni cu influență cărora le convine situația actuală.

Acești oameni încearcă să împiedice protestele prin orice mijloace, cea mai nouă găselniță fiind un mega concert ce urmează să aibă loc în aceeași zi în care sînt programate protestele.

concert-6-septembrie-moldova-proteste

Concerte grandioase organizate în aceeași zi cu protestele

Cu trei zile în urmă compania de telefonie Unité a anunțat un concert grandios la care au fost invitați artiști cunoscuți din Rusia, România și Moldova. Fiind parte a unei companii de stat, Unité nu ar avea în mod normal fondurile necesare pentru un asemenea eveniment.

Curios este faptul că acesta a fost programat să înceapă la ora 11, cu o oră înaintea protestelor din Piața Marii Adunări Naționale. Spus pe șleau, oligarhii încearcă să facă o diversiune în ziua protestelor, totul din banii cetățenilor.

În contextul creat, artiștii au fost bombardați de către fani cu același mesaj: să nu participe la concert! La ora în care scriu acest articol aproape toți cîntăreții din Rep. Moldova și România și-au anulat deja participarea.

Postez mai jos lista acestor invitați: Ștefan Bănică Jr., Loredana, Pasha Perfeni, Adrian Ursu, Vitalie Dani, Ionel Istrati, SunStroke Project, Akord, Pavel Stratan, Zinaida Julea, Vera Brejneva, Dan Bălan.

Pe lista celor care urmează să cînte se află: Alexandra Stan, James Arthur, Dima Bilan, Filip Kirkorov, Nicolai Baskov și interpretele autohtone Tatiana Cerga și Natalia Gordienko. Voi actualiza lista pe măsură ce aflu informații noi și voi încerca să vă țin cu evoluția lucrurilor.

Actualizare 6 septembrie, mitingul este în toi și poate fi urmărit mai jos

Lista finală a artiștilor care vor evolua la concert este mai jos

lista-artisti-concert-6-septembrie-chisinau

Sursă foto 1 2 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button