Ofuri cotidiene

Republica Moldova a votat legea anti-fumat, în România mai așteptăm…

fumat-jocuri-vieti

Luna trecută am fost la o nuntă în Basarabia. Petrecerea a avut loc (evident) într-un spațiu închis și, undeva pe la mijlocul nunții, am realizat surprins că în local nu era deloc fum. Spun ”surprins”, pentru că în România m-am obișnuit așa de mult cu fumul de țigară, încît mă mir cînd acesta lipsește.

Fie că e vorba de o ieșire în oraș, un eveniment artistic sau unul oficial, românii fumează în interior și acest lucru li se pare normal. Așadar la nunta respectivă puteai să mănînci, să dansezi și să vorbești cu ceilalți fără să fii nevoit să înghiți aburi de fum, ceea ce-i mare lucru.

Motivul era simplu: fumătorii ieșeau pe balcon să fumeze. Nu erau semne ce arătau interzicerea fumatului și nici indicații din partea organizatorilor. Pur și simplu nu se fuma, pentru că așa se obișnuiește peste Prut. De fapt Rep. Moldova a fost mereu un model de urmat în această privință.

Basarabenii pur și simplu nu fumează în interior. Interesant nu-i așa?

În acest an Parlamentul Republicii Moldova a decis să reglementeze acest lucru ca politică de stat și a promulgat cea mai drastică lege anti-fumat din istoria țării. Cele mai importante prevederi ale pachetului de lege fac referire la spațiile de fumat, controlul tutunului și locurile în care acesta poate fi comercializat.

A fost nevoie de 3 ani ca legea să treacă etapele de avizare, aprobare și adoptare în forma sa actuală, dar într-un final aceasta a fost votată de Parlament. O parte din amendamente au intrat în vigoare pe data de 17 septembrie, fumatul în spații publice urmînd să fie interzis începînd cu 31 mai 2016.

Prin comparație România continuă să fie una din puținele excepții la nivel European în acest privință. Legislativul român întîrzie de ani buni luarea unei decizii finale, aplicînd strategia pașilor mici și a amînărilor dese.

Luna trecută legea anti-fumat trebuia să fie votată și în Parlamentul României, aceasta a fost amînată însă în ultimul moment pentru săptămîna viitoare din cauza unei avizări. Rep. Moldova a luat deja o decizie, se pare că în România va trebui să mai așteptăm…

Aveți mai jos un infografic realizat de agora.md cu mai multe detalii.

One Comment

  1. Sper sa vina cat mai repede ziua aceea in care o lege similara antifumat sa se adopte si sa se respecte si la noi. Personal, m-am saturat sa inspir fum de tigara in lift, sa vad pe jos, chiar la iesirea dino lift, un pumn zdravan de mucuri de tigara.Dimineata, in drum spre job, merg pe jos in ideea ca fac miscare si inspir aer curat bun. Aiurea, mai mult gaze de esapament (prea multe rable) si duhoarea de la tigarile fumate de alti pietoni. Colegii fumeaza, prietenii si prietenele cam fumeaza … Etc., etc. Legi drastice care sa se aplice si amenzi mari – cred ca asta ne trebuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button