Ulciorul cu pătărănii

Moldovenii sînt campioni la beţivăneală

Moldovenii hopa-hopa, locu’ întîi în Europa… la băut. Şi nu numai în Europa, dar şi în lume. Ştiam eu că majoritatea concetăţenilor mei trag la măsea, dar nu mi-am închipuit niciodată că fac parte dintr-un neam care e campion mondial la betzivăneală.

Explicaţiile ar fi multiple: Moldova ocupă primele poziţii în lume la numărul de sărbători pe an (pe care noi le ţinem cu sfinţenie); moldovenii au vinul în sînge – o dată cînd îl produc şi a două oară cînd îl consumă, vinul este în Moldova mai mult decît o băutură, el e un mod de gîndire etc. Nu e mare tragedie dacă ruşii refuză să ne cumpere vinul. Îl bem noi. Doar nu l-om lăsa să se strice.

Ingnorăm ipotezele conform cărora populaţia moldoveană se scufundată în aburii bahici din cauza sărăciei, depresiei şi a faptului că unu din trei copii sînt crescuţi de bunici. Astea sînt detalii care nu interesează pe nimeni. Importante sînt rezultatele şi acestea spun negru pe alb şi alb pe negru – sîntem cel mai alcoolizat neam din lume.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că un moldovean consumă în medie 18.2 de alcool pur anual. Greşit şi complet eronat. Cantitatea este considerabil mai mare pentru că reprezentanţii OMS nu au luat în calcul producţia proprie de jinişor, rachiuaş, tulburel, sfeclomiţîn, crepliacioc etc. produsă de gospodarii din sate în răcoarea făcătoare de minuni a beciurilor moldoveneşti.

Dragi fraţi şi concetăţeni români care jinduiţi la cetăţenia moldovenească, vă previn. Ca să ajungeţi egali cu moldovenii, trebuie să treceţi prin teste foarte grele. Printre probe se numără: 100 de metri vodka, aruncarea paharului, sticlism şi berism viteză, dar mai ales coborîre scări în beci cu obstacole. Ofer training şi îndrumare pentru cei interesaţi.

Puteţi găsi mai jos şi părerea unui cetăţean de vază al Moldovei referitor la acest subiect.

3 Comments

  1. Dragă Viorica, datele postate de tine sînt foarte interesante. E un articol bine documentat. Îţi multumesc pentru comentariu 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button