Ofuri cotidiene

Lângă satul meu s-au descoperit vestigii de 7000 ani vechime

Satul Cobani, satul meu cel drag de lângă Prut, e cunoscut în principal pentru 2 lucruri: pentru faptul că este cel mai vechi sat din Republica Moldova (atestat în 1374) și pentru stâncile și carierele de piatră din apropiere.

La începutul lunii mai, excavările dintr-o carieră au scos la iveală ceea ce s-a dovedit a fi o așezare istorică care datează din mileniul 4 înainte de Hristos. Reprezentanții Agenției Naționale Arheologice au venit la locul faptei și au reușit să descopere rămășițe de locuințe, șanțuri și obiecte de artă de 7000 ani vechime.

Iată un reportaj Europa Liberă realizat de Victor Galușca ce face mai multă lumină asupra acestui sit arheologic care a revenit în atenția publică (derulați la min 4:30 pentru partea în care se prezintă situația sitului arheologic de lângă Cobani.

Arheologii susțin că această regiune a făcut parte din civilizația Cucuteni-Tripolie – una din cele mai vechi civilizații din Europa. După câteva zile de săpături, arheologii au descoperit un bogat material ceramic de diferite categorii: ceramică cu decor incizat și adâncit, ceramică pictată în trei culori (alb roșu și negru), precum și fragmente din statui de lut.

De acum, de fiecare dată când o să am cu cineva vreo discuție în contradictoriu despre istorie, o să-i pot zice ceva de genul „Ascultă-mă că știu ce zic. Mă, în satul meu exista civilizație acum 7000 ani, înțelegi?”

Vorbim așadar de obiectele de patrimoniu cu o valoare inestimabilă. Din păcate veștile bune se opresc aici. Ce m-aș fi așteptat să se întâmple: locul trebuia izolat, amenajat și inclus într-un traseu turistic al zonei.

Ce s-a întâmplat de fapt: obiectele descoperite au ajuns fost luate (probabil la Chișinău), iar situl arheologic pare să fie abandonat. Săptămâna trecută am fost în vizită în sat și am mers în zona carierei pentru a vedea zona arheologică.

Nu mai era nimic de văzut. Doar un excavator și un buldozer care au nivelat zona de unde urmează să fie extrasă piatra. Din păcate studierea și păstrarea locurilor istorice nu reprezintă o prioritate pentru conducerea țării, iar interesele economice sunt în continuare cele mai importante. Sper să mă înșel.

P.S. Puteți citi aici un studiu preliminar despre așezarea istorică descoperită lângă Cobani cu descriere și fotografii ale obiectelor găsite.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button