Ofuri cotidiene

La toți vine mărțișorul, doar la mine cititorul… de contoare

anunt-cititor-contoare-calorifere

Revin la vechiul meu of legat de încălzirea centralizată (despre care am mai scris aici). De data aceasta vorbim despre cît de nedrept și stupid este sistemul de citire a repartitoarelor de la calorifere și cît de enervanți pot fi cititorii de contoare.

De fiecare dată cînd văd la intrarea în scară așa un anunț, îmi tresaltă inima de bucurie. Pentru că el înseamnă următoarele: pe data de 1 martie la ușă o să-mi bată o tanti trimisă de ISTA să-mi citească repartitoarele de la calorifere.

Doamna se va recomanda drept cititoare de contoare și apoi îmi va tropăi încălțată prin casă pe la fiecare calorifer în parte. Va nota citirea cu pixul într-un tabel (dacă tot suntem în era tehnologiei), după care îmi va cere 4,50 lei pentru fiecare calorifer.

4 calorifere x 4.5 lei = 18 lei

Asta înseamnă că eu plătesc 216 lei pe an pur și simplu pentru că am calorifere în casă. Dar haideți să nu ne oprim aici și să gîndim la scară mai largă.

12 apartamente pe scară x 216 lei = 2 592 lei

3 scări în bloc x 2 592 lei = 7 776 lei și asta doar în blocul meu

Nu vi se pare mult? Atunci calculați la nivel de stradă, de cartier sau de oraș. „Ok, am zis. Hai să încerc să găsesc o soluție de compromis. Să nu mă enervez că nesimțita îmi lasă urme pe covor (deși am rugat-o să se descalțe). O să cumpăr niște ciupici care se îmbracă peste încălțăminte”.

Asta dacă mă găsește acasă, bineînțeles. Pentru că citirile se fac de obicei la niște ore la care proletarii ca mine sînt de obicei la serviciu sau în drum spre casă. „Ce-ar fi dacă aș nota eu citirea de pe repartitoare și le-aș trimite la ISTA?”, m-am întrebat eu plin de speranțe.

„Desigur, puteți face asta, mi s-a răspuns, dar veți fi taxat oricum 18 lei lunar, iar periodic un cititor va veni să verifice că datele sunt valide” De cînd m-am mutat în chiria în care stau acum, cititorul de calorifere m-a găsit acasă o singură dată.

Și cu ocazia asta m-a pus să plătesc retroactiv citirea pentru toate lunile restanță, adică pentru citirile pe care practic nu le-a făcut. Pe mine părinții m-au învățat să vorbesc frumos cu cei mai în vîrstă, dar în momentul acela, zău că mi-a venit să o scot pe distinsa doamnă afară cu șuturi în fund.

Noroc că era în casă cineva mai diplomat ca mine. Și partea cea mai nasoală știți care e? Că nu prea ai ce face. Ori convingi proprietarul apartamentului să-și pună centrală proprie, ori să instaleze repartitoare wireless, ori să te muți bineînțeles.

Despre cititorul de apă nici nu v-am povestit, pentru că povestea e aceeași. Singura diferență e faptul că acesta îmi cere 2.5 lei de citire (pentru toate contoarele), adică pomană curată față de citirea la calorifere.

Voi ce experiențe aveți cu cititorii de contoare?

2 Comments

  1. ” Să nu mă enervez că nesimțita îmi lasă urme pe covor (deși am rugat-o să se descalțe). O să cumpăr niște ciupici care se îmbracă peste încălțăminte”

    Solutia cea mai buna … ia un automat de botosei ca la spitale si ceri bani pe ele.

  2. E o idee, să știi 😀 Ieri cititorul de la apă nu m-a găsit acasă, așa că l-am sunat și i-am dictat citirea pe telefon.

    Data vitoare o să-i cer 2 lei 50 pentru asta. Is curios ce-o să zică 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button