„Tati, ce e greva? De ce nu mai pot merge la grădiniță?”
De câteva zile încerc să-i explic fetiței mele ce este greva și de ce nu mai poate merge la grădiniță. Săptămâna aceasta în grupa Ilincăi urma să aibă loc „Săptămâna școala altfel”. Luni aveau programat un spectacol de teatru de păpuși, marți o vizită la Biblioteca Județeană, miercuri o întâlnire cu voluntari de la Crucea Roșie, joi și vineri vizite în parc și jocuri sportive.
Practic, e cea mai interesantă săptămână din an. Vă dați seama cât de mult așteptau copiii evenimentele planificate. Așa că dezamăgirea e mare. Vom avea, într-adevăr, o săptămână altfel, doar că nu în felul în care ne așteptam. Azi am revenit la programul de lucru de acasă cu copilul lângă noi.
Din toată inițiativa aceasta, cel mai mult au de suferit copiii și părinții. Sunt părinții care nu pot lucra de acasă și nici nu au cu cine să-și lase copilul. Oare cum se descurcă ei? Își iau concediu? Sunt elevi care se pregătesc de capacitate și de examenele de Bacalaureat. Pe lângă stresul examenelor, acum au și stresul legat de întreruperea școlii.
În același timp îi înțeleg și pe profesori. Oamenii cer să fie remunerați corect pentru munca pe care o prestează. Și pe bună dreptate. Îi înțeleg, pentru că și eu am crescut într-o familie de pedagogi. Și știu că educația este rareori o prioritate pentru cei care conduc țara, indiferent de partid.
Educația este rareori o prioritate pentru cei care conduc țara, indiferent de partid.
Pentru că oamenii educați pun întrebări incomode, oamenii educați gândesc critic, oamenii educați sunt mai greu de manipulat și nu iau drept adevăr tot ce le li se spune. Proiectul „România educată” a fost doar o inițiativă electorală și nimic mai mult.
Între timp, guvernații noștri sunt ocupați cu rotativa guvernamentală și acuză sindicatele că și-au ales cel mai prost moment pentru a protesta. Grevă precendentă în educație a avut lor în 2005, a durat trei săptămâni și s-a încheiat după ce premierul a promis alocarea a 4,8% din PIB pentru educație și o mărire salarială de aproape 12%.
Să sperăm că de această dată lucrurile se vor soluționa mai rapid.
Sursă foto