Ofuri cotidiene

După 3 zile de proteste naționale…

protest-piata-universitatii-bucuresti

Nenorocirea i-a unit pe români. Așa cum anticipam în articolul precedent, ura mocnită s-a transformat în furie colectivă și oamenii au ieșit în stradă. Au ieșit cu miile în majoritatea orașelor mari din țară, dar și din afară.

Efectul a fost rapid, neașteptat de rapid, ar spune unii. Explicabil însă dacă privim nițel în urmă. Anul trecut cam tot în această perioadă românii erau tot în stradă. Au ieșit să protesteze împotriva lui Victor Ponta, atunci candidat la președinție.

Pentru cei care au ieșit atunci la proteste, Ponta reprezenta sistemul politic ticăloșit, așa că au ales un nume nou, nepătat încă, în persoana lui Klaus Iohannis. Imediat după ce a pierdut alegerile, Ponta s-a arătat spășit, spunînd că a înțeles mesajul transmis de popor.

A revenit însă repede la vechile obiceiuri pe fondul unei apatii din partea noului președinte. Decis să se agațe de funcția de premier, acesta nu a dat înapoi nici cînd i-a fost demonstrat plagiatul, nici cînd a început să fie urmărit penal de DNA.

După ce a pierdut credibilitatea și conducerea PSD, demisia sa era doar o chestiune de timp. Tragedia de la Clubul Colectiv a fost picătura care a umplut paharul. E greu să găsești argumente atunci cînd mii de oameni îți cer demisia în stradă, iar tu nu mai ai susținere de nicăieri.

Greu, dar nu imposibil. A demonstrat-o generalul UNPR-st Oprea care mergea cu coloană oficială și la salonul de frumusețe și care se face vinovat moral de moartea unui polițist din coloana sa. Acesta credea că va scăpa de atenția publică datorită accidentului de la Colectiv. N-a fost să fie așa.

protest-colectiv-bucuresti

Concluzii după 3 zile de proteste

Să vedem ce avem pînă în acest moment: mii de români în stradă, trei demisii și un premier interimar. Și cam aici se opresc veștile bune. Pentru că interimarul este fostul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu – cel care inițiat ordonanța de urgență legată de amnistierea plagiatorilor. Și cu asta am spus totul.

Alegerea acestuia a venit probabil la recomandarea consilierului prezidențial Dan Mihalache – da, acela care a adormit buștean la o întîlnire oficială cu delegația din Serbia. E posibil ca același Dan Mihalache să fie responsabil și de alegerea reprezentanților societății civile care vor discuta cu președintele candidatura viitorului Prim-ministru.

Așadar dați-mi voie să fiu pesimist în această privință. Mai ales că strada nu are (încă) lideri, iar pe acest fond reprezentanții diferitor ONG-uri și organizații încearcă să profite de ocazie și se erijeze ca reprezentanți ai protestatarilor.

Ce trebuie să înțeleagă politicienii și președintele țării este că societatea vrea un restart al sistemului politic, un guvern tehnocrat și un Parlament mai mic cu oameni noi și curați. O schimbare cosmetică a 2-3 oameni nu va fi de ajuns.

Candidatul pe care-l va propune astăzi președintele Iohannis ne va arata dacă acesta se ridică sau nu la înălțimea așteptărilor, el fiind practic una dintre puținele personalități politice care se bucură (încă) de încredere din partea populației.

P.S. (curiozități)

Și dacă tot am avut un articol atît de serios astăzi, haideți să vă dau și două curiozități. Prima: în timp ce în țară mii de oameni protestau împotriva corupției, primarul din Bran a fost prins în flagrant luînd 5000 lei mită. Cam cît de prost trebuie să fii să faci așa ceva cînd țara fierbe?

Și a doua: o dronă Antena 3 a căzut ieri peste mulțime în timp ce filma de la înălțime mitingul din București și a accidentat destul de grav unul din participanții la proteste. Cam cît de neinspirat trebuie să fii ca să scapi o drona peste niște oameni care protestează împotriva corupției.

Sursă foto 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button